Preview Mode Links will not work in preview mode

Vægtvinder v/ Gitte Boesen


May 6, 2021

Tænker du konstant på mad?
- hvad skal jeg spise?
- hvornår skal jeg spise?
- hvad burde jeg have spist?

Handler 'alt' om mad?
- jeg skal prøve denne opskrift?
- lad mig lige google kalorierne i denne frugt?
- h*n siger at det er usundt at spise nødder, hvad gør jeg så?

Tager du dig selv i gang på gang at være optaget af mad?
Måske så slemt at det fylder det meste af din dag - og ikke mindst frihed?
Måske også så meget at det spænder ben for dit vægttab?

Så tyder det på at du er 'madstresset'!
Lyt med i dag og find ud af om mad har fået en lidt for væsentlig rolle i dit liv og hvad du kan gøre ved det.

Hent gratis guiden 'Slip sukkertrangen' ved at trykke her.


Det blev der sagt:
(Transskription af udsendelsen)


Forestil dig dette:
Du er kommet afsted på job uden mad og efter en lang formiddag med masser af arbejdsopgaver, er du nu smuttet ned i Føtex for at finde noget at spise i din frokostpause.
Du står foran køledisken med salater og sandwich.
Der er noget til enhver smag – alt lige fra kyllingesalat til sandwich med æg og rejer og på det seneste også falafel.
Wauw sikke et udvalg!


Egentlig vil du allerhelst have den sandwich med laks – uhmm du ved bare at den smager rigtig godt, men du er gået på kur! Og denne mener du det.


Så begynder den indre dialog. Jeg burde tage kyllingesalaten, men laksesandwichen er bare vildt god og der er jo gode, sunde olier i laks. Men der er færre kalorier i kyllingesalaten og kalorieindtaget er det der afgør hvorvidt jeg taber mig eller ej. Men jeg ved jo godt at med kyllingesalaten bliver jeg ikke rigtig mæt og senere i dag kommer der kage i pauserummet, for det er torsdag og det er Helles tur til at bage og hun bager de lækreste kager. Gad vide hvor mange kalorier der er i sådan et stykke kage. Der er sikkert mange. Åhhh Gud jeg kunne også tage kyllingesalat og en lille greenie, så kan jeg lettere sige nej til kagen senere. Men så kan jeg lige så godt tage laksesandwichen. Gad vide hvad Tina hun gør i dag? Hun er også på kur og hun er så god til det. Hun har allerede tabt sig et kilo siden i mandags. Det har jeg garanteret ikke. Det er også fordi jeg har ingen rygrad. Hvorfor kunne jeg ikke holde fingrene fra slikposen i tirsdags da Kasper og jeg skulle se film. Nå men jeg skal vælge. Jeg kunne også tage en juice, der er lidt færre kalorier i, men der er til gengæld frugtsukker og det siger Birgitte er no-go når man vil tabe sig. Jeg burde holde mig langt væk fra sukker, det feder af pommerns til, men jeg er bare sådan en sukkergris.

 

Nej nu skal det stoppe, jeg vælger kyllingesalaten og drikker vand dertil. Så må jeg bare tage mig sammen og sige nej når Helle spørger om jeg vil have noget kage i eftermiddag.

*pause*


Er det nødvendigt at sige at der ikke blev spist ét stykke kage, men 2,5 stykker?

Hej og velkommen til podcasten VÆGTVINDER, jeg er Gitte Boesen vægttabsmentor & Vanecoach. Jeg hjælper kvinder med at opnå et varigt vægttab og et liv uden overspisning.

Kunne du se genkende dig selv i et scenarie som dette jeg lige beskrev? Måske nogle af detaljerne ikke lige passede på dig og dit liv, men selve det her med at en beslutning omkring et simpelt måltid som frokost kommer til at være en lang ’for og imod’ dialog med dig selv. Hvor der bliver beregnet kalorier, overvejet sundt /usundt, tænkt i regler og forbud ’jeg må ikke spise det og det’ eller blot tænkt så meget i vægttab, at det bliver en drænende proces – ikke mindst mentalt.


Det beskrevne scenarie er et tegn på det vi kalder madstress, som er en stresstilstand omkring mad og spisning, der ofte oparbejdes hos personer der ønsker et vægttab.


Rigtig mange af de kvinde jeg arbejder med til dagligt kæmper med madstress – konstante – eller tilnærmelsesvis – konstante tanker omkring mad og spisning. Og det paradoksale ved madstress er, at jo mere madstresset du er, jo sværere er det at spise hensigtsmæssigt og opnå et varigt vægttab.


Madstress kan også være at du har en masse regler du skal følge for at tabe dig.
At du har en masse forbud eller påbud som du skal leve efter, for ellers føler du at du enten tager på eller ikke kan tabe dig.


Madstress er, som navnet antyder og som benævnt, når du har oparbejdet en stresstilstand omkring mad. Så jeg kan lige starte med at definere stress, hvilket er defineret som en belastningstilstand, hvor indre og ydre krav overstiger de ressourcer du har – eller oplever at have. I denne sammen hæng oversættes dette altså til, at de krav du oplever at andre har til dig (de ydre) eller du har til dig selv (de indre) ikke kan opfyldes.


Endnu mere specifikt er det at den måde du ønsker at spise på, kan du ikke overholde i længere tid.


Ligesom med stress i al almindelighed, så findes der grader af madstress og det opleves forskelligt.


Madstress fylder meget hos den ramte. Stort set fra øjnene slår op om morgenen til der slukkes om aftenen, fylder tankerne om mad og hvis du er rigtig ’heldig’ er du også ramt af det jeg kalder vejestress. Nemlig at tanker om vægttab og tallet på vægten fylder enormt meget.


Det er livskvalitetsnedsættende, det er ubehageligt, det er – ja – stressende og sidst men ikke mindst, har du børn, er der stor sandsynlighed for at det ’smitter’ dem. Ikke sådan fysisk som en virus, men mere at de tilegner sig tankerne og lidelsen, som det egentlig er.
For har du madstress, så lider du.


Desværre så lever vi i dag i en verden, der ikke ligefrem bidrager til mindre madstress – og på ingen måder til det modsatte, nemlig madro.
Overalt ser du reklamer med forskellige slankekure, quick fixes, nye metoder til effektivt vægttab, opskriftsbøger og et hav af unge, slanke ’influencers’ der vil sælge dig en slankekur.
Derudover, så er sådan noget som madbilleder på de sociale medier med til at forværre din madstress. Madlavningsprogrammer ligeså.
Man kan sige, at alt det der minder dig om det du er stresset over, altså maden og måske også vægten, gør tilstanden værre.


Noget af det der bidrager meget til madstress er som sagt madregler.


For eksempel hvis du ikke må spise:
Gluten
Sukker
Kød fra 4-benede dyr
Fede fisk
Kage
Is
Slik
Alkohol
Morgenmadsprodukter
Brød
Pasta
Ris
Nødder

Og det vel at mærke ikke skyldes allergi.

Eller omvendt at du SKAL spise:
Broccoli
Bønner
Ingefær
Fisk
Kikærter
Spinat
Chili

Dette er bare eksempler, der findes et hav af regler og påbud og hvis jeg lige må indskyde noget…


Madregler er oftest noget vi tilegner os i forbindelse med en eller anden slankekur eller såkaldt livsstilsændring. Vi prøver en kur af eller en kostretning, finder ud af at den heller ikke fungerer (for det gør traditionelle slankekure og forbudsstartegier sjældent), men så i stedet for at fralægge os forbuddet – eksempelvis ’jeg må ikke spise pasta’- så bliver den liggende derinde som sådan en lille ’det skal du helst undgå’ tanke. Den lille ’den skal du helst undgå’-tanke sammen med alt det andet er enormt stressende!


Vi ved i dag, at nogle af de mennesker der lider allermest af madstress, er personer der kalorietæller eller har gjort det. Denne rigide form for vægttabsløsning, er for mange enormt skadelig for den mentale trivsel. Under denne kategori kommer også kostplaner.


Madregler, forbud og påbud er stort set umulige at overholde og jo flere regler du har, jo sværere er det at holde. Når du oplever at træde ved siden af, ikke at overholde dine regler, så er det et nederlag – måske tænker du ikke sådan, men din underbevidsthed vil opfatte det som et fejltrin og som menneske, kan du ikke undgå at et brud på reglerne bidrager til stressoplevelsen.


Så madstress… Er du madstresset? Har du madstress?
Hvis du tænker ’Ja, Gitte, det er jeg! Men hvad pokker skal jeg gøre ved det?’


Først og fremmest, hvis det er første gang du hører om det og du kun har det i mild grad, så kan det være at det faktisk hjælper dig blot at lytte med her i dag. Nogle gange er det at få information om noget nok. Det at vide at finde ud af ’hey, det er ikke mig der er noget galt med, men det er faktisk noget mange kæmper med’ kan vende skuden så at sige.


Men så heldig er de færreste. Som oftest skal der mere til.
Det korte svar på hvad du skal gøre er:


1) droppe forbuddene


2) droppe påbuddene

 

3) overvej hvilke planer og mål du sætter op.

 

4) overvej hvilke personligheder og firmaer du følger – altså om de bidrager til din madstress med fokus på mad, slankekure, hurtige kure og forbudsstrategier

Noget af det vi ved omkring det at opnå et vægttab der holder og et liv uden madstress er, at reglerne og påbuddene skal slippes – de to ting kan ikke sameksistere og hvis jeg kender dig ret, så tænker du ’jeg kan da ikke tabe mig uden at have forbud’, så jo! Det kan du godt.
Det har jeg hjulpet utallige kvinder med og det er faktisk lettere end du tror. Ikke let, men lettere.

Et godt sted at starte, hvis du oplever at tanker om sukkerrige søde fødevarer og trangen dertil fylder meget, det er at hente min gratis guide ’Slip sukkertrangen’ som er en 7-dages guide der hjælper dig med at forstå og slippe trangen til at spise – i dette tilfælde søde sager, men det kan også sagtens bruges hvis det f.eks. er salte fødevarer som chips eller andet.
Hent den på gitteboesen.nu/sukkertrang eller du kan finde den i dagens episodenoter.

Tak fordi du lyttede medHent gratis guiden 'Slip sukkertrangen' ved at trykke her.