Preview Mode Links will not work in preview mode

Vægtvinder v/ Gitte Boesen


Aug 12, 2021

 

Har du gode 'vægttabsgener'? 

Hvor meget - eller lidt - betyder dine gener ift. din vægt

Kan vi forudsige noget om hvor let eller svært dit vægttab bliver ift dine gener?

Påvirker dine gener din lyst til søde sager? og hvad med motion

Hvordan kan du vide hvilke gener du besidder og kan de ændres?

Alt det får du at vide i denne episode af podcasten VÆGTVINDER som handler om genetik og vægttab.

 

Hent min gratis-guide 'Slip sukkertrangen' der forklarer hvorfor uimodståelig sukkertrang opstår og hvad du kan gøre ved den.
Du finder den her: https://www.gitteboesen.nu/sukkertrang

 

Det blev der sagt:

"Det ligger til min familie at spise store portioner."
"Her er vi alle godt polstrede."
"Vi er sådan nogle der elsker at hygge – til gengæld bevæger vi os minimalt."
"Min mor/søster/mormor var også stor."
"Jeg kan jo se at min datter har arvet mine træk. Hun kan heller ikke holde sig fra søde sager."

Sætninger a la disse hører jeg ofte og to af dem klinger meget genkendelige, som noget jeg snildt kunne have sagt.

Men hvad er historien eller fortællingen bag disse sætninger?

Den kan sikkert være mange, men fællesstrækket er, at det er noget der ligger til familien, til generne – altså den DNA der indeholder opskriften til netop dig og som består af hhv din biologiske far og mor.

Og det er den opskrift, genetik, det skal handle om her i dag og særligt i sammenhæng med vægten – for hvor meget skyldes genetik (det vi også kalder arv) og hvor meget er opvækst, omgivelser og indtryk (også kaldet miljø).

Din unikke gensammensætning gør, at du er dig rent fysisk din øjenfarve, hårfarve etc herunder også en række arvelige sygdomme som er bundet op på generene. Derudover tilskriver man også tildeledes noget af ens psyke generne.

Man er dog meget påpasselig med at sætte tal på, fordi selvom vi ved meget om genetik og dens betydning i dag. Så ved vi faktisk stadig utrolig lidt og derfor skal denne udsendelse også ses som det budskab den indeholder frem for egentlige tal, for disse vil med garanti ændre sig den kommende tid da feltet er i rivende udvikling.

 

I øvrigt så er jeg Gitte Boesen, Vægttabsmentor & Vanecoach og jeg hjælper kvinder med at opnå et varigt vægttab og et liv uden følelsesmæssig overspisning. Denne uges emne blev valgt ved afstemning i gratis fællesskabet ’Det varige vægttab’ hvor du er mere end velkommen til at søge ind – se linket i episodenoterne eller søg efter ’Det varige vægttab’ på Facebook.

Nå men tilbage til genetikken og vægten.

Afhængig af hvilke studier man kigger på, så estimerer (vurderer) man at det genetiske bidrag til din vægt ligger et sted mellem 25-70 % og selvom der er stor forskel på 25 og 70%, så kan vi konkludere at genetikken har en betydning og 25% er dæleme også en del.

Så når folk siger ’når jeg kan så kan du også’ eller ’du skal bare gøre som jeg’, så vidner det altså om en ignorance overfor de minimum 25% som dine gener styrer. Og bare rolig jeg skal nok komme ind på senere hvordan du sørger for at arbejde med dine gener.

Men først skal vi lige forstå hvad der så menes med den %sats, hvad dækker det helt præcist over.

De 25-70% dækker nemlig over flere aspekter:
Først og fremmest påvirker din genetik dit stofskifte (din forbrænding) og din lagring af fedt.

 

Så hvis vi lige husker tilbage på vægttabsvippen med og det her med kalorier ind, kalorier ud, så kan man oversætte det til at nogle mennesker har en vippe der fra starten står lidt skævt, så de forbrænder mere end en tilsvarende person. Det er vigtigt her at huske at der er ekstremt mange faktorer der påvirker forbrændingen, genetik er blot én af dem. Er du lige i tvivl om hvordan det her med kalorier, madindtag,  forbrænding og vægttab hænger sammen så lyt til episode 2 af podcasten VÆGTVINDER, hvor jeg gennemgår det hele fra ende til anden.

Så rent genetisk er nogle altså gearet til at forbrænde mere eller mindre end andre, men fælles for langt de fleste, over 95%, gælder det, at det ligger indenfor de vi kalder normalen. Så du kan altså godt have lav forbrænding, men uden at det er unormalt.

Så er der det med lagringen af fedt. Har du nogensinde tænkt på hvor forskelligt vi alle lagrer fedt? Nogle lagrer på lårene, på numsen, på maven, på overkroppen imens andre lagrer jævnt fordel over hele kroppen – og omvendt når man taber sig. At der er nogle steder man taber sig først? Det er bestemt af din genetik og så kan jeg lige i samme øjemed buste en myte som du med garanti har hørt før ’hvis du spiser bestemte fødevarer som f.eks. pasta, så sætter det sig på maven’. Det passer ikke. Det er noget nogen har fundet på for at tjene penge på kvinder der inderligt ønsker et vægttab og samme gælder med træning.

 

Du kan ikke punktforbrænde som det hedder. Du kan altså ikke træne f.eks. mavebøjninger for at forbrænde fedtet på maven. Du kan træne eksempelvis mavebøjninger for at blive stærkere i mavemuskulaturen.


Der er et lille aber-dabei som jeg blot kort vil nævne og det er fedtlagring/punktforbrænding ift overgangsalderen, stress, PCO og visse medicintyper hvor det rent faktisk er muligt, men det er for komplekst til podcasten her. Kommer du med på efterårets VÆGTVINDER-vægttabsforløb, så hjælper jeg dig med at finde ud af om det gælder for dig og din unikke situation og hvad du i så fald skal gøre for at fjerne fedtet.

Men hvad så med sulten og sliktrangen? Er den påvirket af vores gener? Svaret er ja! Du kan altså sagtens være dispositioneret til at have en sødere tand end din veninde.

MEN den absolut største faktor for denne del ligger stadig i det jeg kalder de bagvedliggende spisemekanismer, som blandt andet tæller spisning på følelser (trøst, stress, kedsomhed), vaner og alt for mange år med pendulspisning og fejlslagne restriktive slankekure.

Det samme gælder vores lyst til aktivitet – vi er ikke alle født ens og faktisk bliver vi påvirkede helt fra vi ligger inde i mors mave til hvor meget – eller lidt – lyst vi har til at bevæge os. Og igen der er mange andre faktorer der spiller ind. Blandt andet hvilket miljø er du vokset op i, hvilke muligheder havde du, havde du et støttende netværk, var det for støttende (altså fik du for meget slik og søde sager). Det er jo en hårfin balance – altså at støtte uden at fælde. Og vi kan ikke sætte tal på hvor meget og hvor lidt gør sig gældende.

 

Nogle af de tegn du kan bemærke er, hvordan dine biologiske familiemedlemmer ser ud? Er der tendens til overvægt? Er det en aktiv familie? Spiste i meget slik? Dette kan forklares i generne, men det kan også bare være kulturen i familien, vanerne og de her bagvedliggende mekanismer som man lærer fra sine forældre – vigtigt er det at understrege, at uanset om det er gentisk eller ej, så står du ikke uden muligheder.

Du kan godt tabe dig hvis det er det du ønsker, selvom du har ’uhjælpsomme gener’, men det handler ikke om at du ’bare skal tage dig sammen og bare spise mindre’. At tage sig sammen virker ikke, så havde det virket første gang du gjorde det. Det handler derimod at få den rette strategi eller metode som passer til dig, dit liv og dine omstændigheder, som kan tilpasses dine gener og som også adresserer den spisning du foretager dig hvor du egentlig ikke er sulten, hvor du spiser fordi du keder dig eller som en overspringshandling – f.eks. som VÆGTVINDER-forløbet gør det.

Desværre er der ikke åbnet for VÆGTVINDER lige nu. Det sker kun to gange om året, men indtil da kan du med fordel hente min gratis guide ’slip sukkertrangen’ på www.gitteboesen.nu/sukkertrang eller ved at følge dagens episodenoter

Det vi kan sige med sikkerhed er:
1) Dine gener er med til at bestemme hvor hurtigt/langsomt du tager på/taber dig
2) Dine gener er af afgørende betydning for hvordan du lagrer fedt og hvor på din krop
3) Din grundlæggende lyst til/behov for at spise sødt er delvist genetisk betinget.

4) Din lyst til at motionere er delvist bestemt af dine gener

Men de hænger ikke nødvendigvis sammen. Du kan eksempelvis have en lav forbrænding, men meget lyst til at motionere eller stor trang til søde sager men en høj forbrænding.

Det er bare rigtig hårdt, hvis man har lav forbrænding, høj lyst til søde sager og meget lidt lyst til motion. Så er det virkelig op ad bakke hvis man ønsker et vægttab.

Men dine gener er ikke det afgørende og det er en god ting. Man kan sådan lidt forsimplet sige, at nogle mennesker har fået nogle hjælpsomme vilkår i mens andre ikke har og det er øv og det kan måske også føles unfair. Men indtil videre i dagens udvikling, kan vi ikke ændre det, så vi må gøre det vi nu kan med det vi har.

Og så er opskriften den samme uanset: brug en vægttabsstrategi der kan tilpasses dig, dit liv og dine muligheder, samtidig med at den tager hånd om alt det spisning der foregår når du ikke er reelt sulten, så du rent faktisk kan lykkes med dit vægttab og holde det.


Det helt kommer til at lyde meget forsimplet, men vid at det er det ikke hverken med genetik eller mennesker, dog håber jeg at denne gennemgang har givet dig god viden og mod på at fortsætte – uanset dine gener.

Tak fordi du lyttede med, næste torsdag er der en ny episode klar til dig.

Har du lyst må du meget gerne give podcasten VÆGTVINDER en anmeldelse med på vejen. Jeg læser dem og jeg værdsætter dem – hver og én.