Preview Mode Links will not work in preview mode

Vægtvinder v/ Gitte Boesen


Apr 22, 2021

"Tab dig 10 kilo på 6 uger!"
"Drik dig mæt og slank - gå tre størrelser ned på tre måneder"
"Iskuren - tab dig imens du spiser is."
"Følg denne lowcarb diæt og smid 4 kilo inden torsdag"
"Kostplanen her smelter fedtet af dig"

Der bliver guld og grønne skove i vægttabsbranchen - hvepsetaljer og slanke lår - hurtigt og simpelt.

Hvis du har fulgt med i vægttabsdebatten de senere år, er du med garanti stødt på begrebet 'quick fix' der, i denne sammenhæng, refererer til en hurtig vægttabsløsning.
Det er som oftest et eller anden form for kostreglement evt i kombination med træning, der angiveligt medfører et meget hurtigt vægttab.
Fristende for rigtig mange, da man som oftest bare gerne vil af med de kilo nu - og allerhelst i går.

Men hvordan er det nu lige de her 'quick fixes' virker?
Virker det overhovedet?
Og i så fald for hvem og hvornår?

I dag gennemgår jeg hvad quick fixes kan og ikke kan og ikke mindst hvordan de påvirker dig.

Hent gratis guiden 'Slip sukkertrangen' ved at trykke her.


Det blev der sagt:
(Transskription af episoden)

Hvad er et quick fix og hvad kan det bruges til?

Har du nogensinde hørt terminologien ’quick fix’ i forbindelse med vægttab?

Ofte er det beskrevet som noget der ikke fungerer.
sætninger som ’et quick fix løser ikke dit vægttabsproblem’ eller ’Hvis du vil opnå et varigt vægttab så dur et quick fix ikke’.

Men er det nu sandt? Og hvad er et quick fix egentlig? – det finder du ud af i dag.

Jeg er Gitte Boesen, Vægttabsmentor og Vanecoach, jeg hjælper kvinder med at opnå et varigt vægttab og et liv uden overspisning så de kan føle glæde, tilfredshed og ro i krop og sind.

Et quick fix betyder i bund og grund en hurtig måde at løse et problem på – jeg kan selv godt lide at sammenligne det med en lappeløsning, som er en overfladisk, kortsigtet løsning af et problem der grundlæggende forbliver uløst.

Min første bil var en Toyota TE, der var præcis lige så gammel som mig da jeg fik den – omkring 20 år. Den var slidt, trak virkelig dårligt og havde kun 4 gear, men det var min bil og jeg var glad for den. På et tidspunkt går der hul i udstødningsrøret, min pengepung kunne ikke lige holde til mekanikerregningen, så min daværende kæreste, der var sådan en rigtig ’det fixer jeg type’, han løste problemet – midlertidigt!
Han tog et stykke aluminiums tagrende og satte det på med noget lim af en art – bum, problemet fik en lappeløsning – et quickfix, indtil jeg havde sparet op til at kunne tage Bruno, som jeg havde døbt bilen, på værksted.
Uanset hvor meget jeg ønskede det, så ville denne løsning aldrig have holdt for evigt, på et tidspunkt ville lappeløsningen slippe og så kunne jeg vælge at starte forfra med et nyt stykke tagrende.

Da bilen kom på værksted, blev udstødningsrøret skiftet og her blev det egentlige problem løst med den langtidsholdbare løsning – klart dyrere og krævede en større indsats til at starte med. Til gengæld kunne Bruno køre problemfrit indtil den blev solgt og min daværende kæreste skulle aldrig mere nedunder bilen igen og lime tagrender på udstødningsrøret.

På samme måde skal vi se et quick fix når det kommer til vægttab.
Her er det så bare, at personen der vælger en quickfix løsning taber sig hurtigt (måske), men før eller siden fungerer det ikke længere og personen begynder at tage på igen. Præcis som tagrendestykket før eller siden ville slippe.


Fordi personen bare fik en overfladisk løsning med en udefineret udløbsdato der ville gøre at personen enten:

A) smider væske, så vægten falder hurtigt inden for blot nogle dage, men fedtmassen forbliver den samme.
Det sker ved f.eks. LCHF (low carb high fat) eller Keto samt andre ’sukkerfrie diæter’. Derudover sker dette også typisk ved ensartede flydende diæter som suppekur, iskur, Nupo osv

Så bare lige for at sige det helt kort: disse ’sukkerfrie’ diæter får dig til at tabe væske i starten og du får et kick fordi det ’virker’ – problemet er bare at det virker ikke på fedtet. Det sker først efter en periode med kalorieunderskud og så hører de til nede i katogori B.

B) her taber du fedt, såfremt diæten giver dig et kalorieunderskud og det gør den oftest – hvis du kan overholde den. HVIS DU DA KAN OVERHOLDE DEN, for det er lige præcis her at det går galt. Quick fix diæter er umulige at overholde fordi de er


Stramme og strikse.
Det kan vi som mennesker ikke overholde i en verden fyldt med fristelser og desværre så er eftervirkningerne af en striks diæt, at du spiser meget mere.


De fratager dig også din autonomi og selvbestemmelse.
Det er noget voksne, velfungerende mennesker ikke kan leve i, fordi vi fra naturens side vil være herre over eget liv – også til maden. Faktisk så viser det dig bare at du er sund, velfungerende og knivskarp. Så hvad nogle slankeprodukter eller mennesker måske vil have dig til at tro, så er mangel på viljestyrke i virkeligheden bare mangel på lyst til at lade andre fratage dig din selvbestemmelse. Det er altså en god ting.

 

De giver dig regler og forbud, frem for muligheder og egenskaben at stoppe med at spise når du er mæt.


Quick fix diæter af denne type er først og fremmest kostplaner – uanset hvor fleksibel din kostplan end må være, så er den stadig ufleksibel og fratager dig evnen til at begynde at spise intuitivt og uden følelsesmæssig overspisning.
Jeg får tilsendt mange kostplaner fra kvinder der af den ene eller anden årsag ikke kan tale med personen der har udarbejdet planen til dem. De spørger om jeg vil være så sød at tjekke den. Det gør jeg gerne og jeg hører igen og igen hvor individualiseret planen er og de derfor burde tabe sig på den eller burde kunne holde den, men så længe noget er et quick fix, så vil det ikke holde på sigt.
Og inden jeg lyder alt for hellig, så skal det lige siges at jeg har udarbejdet et hav af kostplaner – langt over tusinde i min karriere. Fordi før i tiden troede man at det var vejen frem. Derudover er det en forholdsvist let metode for vejlederen eller coachen - særligt nu til dags hvor der er apps til udarbejdet til formålet.
Udover kostplaner, så er der et hav af kure og kostretninger der er quick fix.


Så i stedet for at gennemgå dem alle, vil jeg i stedet give dig et par kendetegn – så kan du også vurdere fremtidige slankekure med godt belæg.

Hvis slankekuren udelukker fødevaregrupper eller elementer og der ikke er en medicinsk begrundelse, så kan du ikke holde dem på sigt.
Det vil sige hvis fødevaren ikke fremkalder altså allergi eller andre dårligdomme.
Det kan være slankekure hvor du ikke må spise eksempelvis frugt eller kage eller brød eller pasta eller alkohol eller is eller ’indsæt selv’.


Hvis slankekuren pådutter dig at spise bestemte fødevarer og der ikke er en medicinsk begrundelse.
Dette er f.eks. hvis du udelukkende skal spise bestemte fødevarer eller spise overdrevent meget af dem. F.eks. ananaskur, sellerikur, ingefærkur, kødkur.


Hvis slankekuren gør dig madstresset vil du ikke kunne overholde den på sigt.
Det kan ske både med de type kure jeg har nævnt, men også på umiddelbart hensigtsmæssige kure eller livsstilsændringer, som det så populært hedder.
Oplever du, at du tænker meget på mad, krop, kost, vægt… f.eks. jeg tager en salat i køledisken og konstaterer kalorierne, tager en anden, tjekker kalorierne, hmm 31 kalorier i forskel, det er alligevel en del, men jeg har virkelig lyst til at tage den kalorierige, men alle kalorier tæller så jeg burde vælge den mest kalorielette. Jeg kan også vælge den lette og en drik med kalorier, f.eks. en kaffe mælk til eftermiddag, det kunne jeg godt bruge, men gad vide om der bliver serveret kage eller frugt til eftermiddag. Gad vide hvad Helene har spist, hun er altid så slank og god til at vælge rigtigt, men hun har heller ikke født, jeg hader min morkrop, bare dog pølsen på maven ville forsvinde og jeg kunne tabe de 18 kilo. Nej jeg tager den kalorielette salat og en kaffe – eller en juice, nej kaffe, nej juice, nej det er frugtsukker, så er det bedre med kaffe

Puhhhhh...

Ofte oparbejdes disse stressende tanker og følelser i en ekstrem grad når der anvendes kalorietælling.

Så bare lige for at opsummere hertil: Quickfixes og lappeløsninger på vægttab fungerer muligvis kortsigtet og virker måske med væsketab eller endda fedttab som resultat.
Men fordi deres opbygning ikke er langtidsholdbar og nogle metoder endda øger mistrivslen i madstress, så er der en udløbsdato og en medfølgende vægtøgning.

Og her er jeg nød til lige at gøre opmærksom på en fælde mange falder i. Nemlig den der hedder: ’Når jeg er færdig med at tabe mig, så skal jeg bare holde vægten nede’. Det er indbildning og nu bliver jeg måske lidt skarp men, det er ikke sådan det fungerer.
Du kan ikke, uanset hvor let det lyder, skifte til en ny vedblivende vægttabsstil når din idealvægt er nået – den strategi der anvendes under vægttabet er den samme der skal holde din vægt efterfølgende. Jeg ser rigtig mange sundhedsprofessionelle og vægttabssøgende begå den fejl. Hvis du ikke tror på mig, så spørg dig selv hvornår har du sidst holdt et vægttab eller spørg andre der har formået at tabe sig og holde kiloene væk.

Derfor spørg altid dig selv om den måde og metode hvormed du ønsker at tabe dig, er noget du kan overholde og leve med resten af livet.
Elsker du kage? Jamen så bliver det nok rigtig svært at overholde en kur hvor du ikke må spise kage.
Bryder du dig ikke om grøntsager? Så bliver det svært at spise plantebaseret
Vil du gerne kunne slappe af med en god vin med manden når i er i sommerhus? Så er en low carb high fat (LCHF) diæt ikke løsningen.
Vil du gerne præstere i f.eks. løb eller cykling? Så er en keto-livsstil ikke den bedste støtte.

Mine vægttabsdeltagere på VÆGTVINDER ønsker og opnår et vægttab der holder. Ikke fordi de lever i forbud og restriktioner, men fordi de lærer at leve uden forbud og restriktioner til fordel for moderate mængder. Selvom det måske umiddelbart lyder umuligt at du skulle kunne tabe dig uden forbud ”for så kan jeg da ikke styre mig”, så er det præcis hvad der sker når kosten får en basalstruktur, spisning på følelser ikke længere er aktuelt og du lærer at stoppe med at spise når du er mæt.

Så altså til det vedblivende vægttab er et quick fix ikke løsningen, men det betyder ikke at det aldrig kan bruges.

Fordi, selvom jeg på ingen måder er fortaler for quick fixes og jeg mener at de generelt gør mere skade end gavn, så skal det også nævnes at i enkelte situationer kan det forsvares – du skal dog kende konsekvenserne.

Så et quick fix kan bruges hvis du f.eks. skal til et bryllup om 14 dage og den kjole du havde tænkt dig at tage på, den sidder lidt stramt – ikke decideret for lille, men bare lidt stramt.
Så kan et quick fix gøre at kjolen passer 14 dage efter. Du vil dog opleve, at så snart du begynder at spise og drikke almindeligt at kiloene og massen vender tilbage, du kan opleve mavekneb til festen – hvilken kan være noget ubelejligt og sidst men ikke mindst vil du med stor sandsynlighed opleve en trang til at overspise efterfølgende, fordi du har levet i afholdenhed.
Så et par dage efter brylluppet er kiloene tilbage og spisningen ligeså.
MEN du kom til bryllup i en kjole der passer.

Mange kvinder der kommer til mig oplever at have været fanget i et mønster af quick fix – lille vægttab -  overspisning – vægtøgning, af quick fix – lille vægttab -  overspisning – vægtøgning.
Lidt á la vægttabets onde cirkel som jeg fortalte om i episode 20 af podcasten vægtvinder.

Så længe du holder fast i at quick fix – altså de gennemgåede løsningsmodeller for vægttab - skal være måden hvormed du taber dig, så vil du formentlig sidde fast og aldrig opleve et vægttab der holder.

Vil du prøve at snuse til en anden løsning?
Så start med at hente min gratis guide ’Slip sukkertrangen’ der hjælper dig til at forstå hvorfor du oplever ustyrlig sukkertrang og dernæst giver dig en række redskaber til at slippe denne.
Du finder den i dagens episodenoter eller på gitteboesen.nu/sukkertrang.

Tusinde tak fordi du lyttede med.
Hvis du finder podcasten VÆGTVINDER god, så husk at tilmelde dig gratis så du får den direkte hver uge når den udgives og hvis du vil gøre min dag helt perfekt, så giv den en anmeldelse med på vejen på I-tunes.
På forhånd tusinde tak og vi lyttes ved igen på næste torsdag.

God dag til dig.