Preview Mode Links will not work in preview mode

Vægtvinder v/ Gitte Boesen


Sep 9, 2021

Tænker du, eller har nogen nogensinde bildt dig ind, at du først skal tabe dig ved hjælp af én metode og herefter anvende en anden metode til at holde vægten?

Eksempelvis: først skal jeg tabe mig ved at udelukke sukker og stivelse fra min kost. Når jeg så har tabt mig, så kan jeg spise (lidt) sukker og stivelse igen.

Eller: Under mit vægttab skal jeg leve efter en kostplan. Når jeg så har nået mit mål, så kan jeg slippe planen?

Hvis ja, så bare rolig, du er langt fra den eneste, men problemet er: sådan fungerer det ikke, hvis du gerne vil opnå et vægttab der holder, så du slipper for at skulle starte forfra eller finde en ny metode igen og igen.

I dag får du svaret på hvad du i stedet skal gøre...

Husk også at hente din gratis-billet til efterårets online vægttabsaften med temaet 'sådan taber du dig uden at miste motivationen' lige her: VÆGTTABSAFTEN 2021

Du får:
-De 3 nøgler til 'evig' vægttabsmotivation
-'Ingredienserne' til et vægttab der rent faktisk holder
- din helt egen motivationshåndbog

Og kommer du med live på aftenen, får du også min splinternye digitale kogebog med 10 simple, sunde og slankende hverdagsretter hele familien kan lide og alle kan lave.

 

Det blev der sagt:

Hej og velkommen til podcasten VÆGTVINDER, jeg er Gitte Boesen, vægttabsmentor og vanecoach, Jeg hjælper kvinder med at opnå et varigt vægttab og et liv uden følelsesmæssig overspisning, så de igen kan føle glæde, ro og opleve resultater i krop og sind.I dag skal vi tale om en af de allerstørste misforståelser indenfor varigt vægttab, som uden tvivl er en af årsagerne til at så mange vægttabsforsøg fejler.


Og der er ikke noget at sige til ,hvis du også er faldet for det, for der er rigtig mange sundhedsprofessionelle der yder en eller anden service som gør, at man som klient aldrig vil lykkes på sigt.


Ikke fordi de sundhedsprofessionelle er onde eller prøver på at snyde, de ved bare ikke bedre. For vægttab er ikke bare at tælle kalorier, følge en kostplan eller motionere ekstremt – det er meget mere komplekst, fordi vi mennesker er komplekse og ikke robotter.


Nå men det har du hørt mig tale om før og i dag skal vi altså tale om og udrydde denne grelle misforståelse nemlig at: et varigt vægttab (underforstået et vægttab med et efterfølgende vægtvedligehold, som er det et varigt vægttab er) skal deles op i to forskellige tilgange eller metoder.
Én under selve vægttabet og en anden efterfølgende når vægten skal holdes.


Dette er imidlertid ikke rigtigt og når du har lyttet denne episode af VÆGTVINDER færdig, vil du også forstå at såfremt du bruger en todelt tilgang, vil du med stor sandsynlighed ikke lykkes med dit vægttab.
Du vil også vide hvad du skal gøre i stedet, så hæng på de næste 10-15 minutter og du vil aldrig mere hoppe i fælden.


Når du ønsker at tabe dig, så skal du ligge i det der hedder et kalorieunderskud for at det kan lykkes.

 

Kalorier er den energi der er i den mad og drikke vi indtager. At ligge i et kalorieunderskud betyder, at du skal indtage mindre end du forbrænder eller forbrænde mere end du indtager. Hvis du ønsker yderligere forståelse indenfor dette. Eller er i tvivl om hvordan det her med kalorier, vægttab of forbrænding hænger sammen, så lyt til episode 2 af podcasten VÆGTVINDER, for her gennemgår jeg det fra A-Å på et letforståelig måde.


Men altså et kalorie underskud...


Når du ønsker at holde din vægt og altså være vægtstabil, så skal du indtage lige så meget som du forbrænder – dette kaldes vægtvedligehold. Du har ramt et ligevægtsindtag


Og vidste man ikke bedre, så kunne man ud fra disse to oplysninger snildt komme til at tænke: jamen så skal jeg bruge én metode til at ligge i kalorieunderskud og tabe mig. Og en anden metode, når jeg skal vedligeholde min vægt.


Men nej det skal du ikke og det er der to vigtige årsager til!


Den første årsag er ren matematik og beror på det faktum, at der skal mindre energi til at flytte rundt på en lettere person – ellers sagt på en anden måde: jo mere du taber dig, jo mindre vil din krop forbrænde af sig selv. Igen lyt til episode 2 af podcasten VÆGTVINDER, hvis du er i tvivl om det her med forbrænding og vægttab.


Oversat til dagens emne betyder dette, at når din kropsvægt rammer den vægt der svarer til dit gennemsnitlige kalorieindtag, inklusiv din øvrige energiforbrænding, så vil du ikke længere tabe dig.


Jeg gentager lige: når din kropsvægt rammer den vægt der svarer til dit gennemsnitlige kalorieindtag inklusiv din øvrige energiforbrænding, så vil du ikke længere tabe dig.

 

Lad mig tydeliggøre ved at sætte nogle tænke tal på, så det bedre giver mening.


Lad os sige at en person. Lad os kalde hende Hanne, vejer 100 kilo og har brug for 2400 kalorier om dagen, for at opretholde denne vægt – uden at tage på, uden at tabe sig.


Så begynder Hanne at tabe sig ved at spise færre kalorier og på et tidspunkt kommer hun så ned og veje 75 kilo.

Nu har Hanne ikke længere brug for 2400 kalorier om dagen, men nærmere 2000 – selvom hun laver præcis de samme ting i løbet af en dag, som da hun vejede 100 kilo.

 

Hvorfor?


Fordi en lettere krop kræver mindre energi at bevæge rundt.


Det betyder altså at Hanne, eller du, på et tidspunkt vil opleve at vægten står stille når du rammer omkring dit ligevægtsindtag med dit daglige kalorieindtag.


Og nej, skulle du være i tvivl så tilråder jeg på ingen måder at du tæller kalorier. Kalorietælling, samen med kostplaner blev dømt ude for år tilbage, da de igen og igen viste sig ikke at medføre varige vægttab, fordi folk ikke kunne overholde det på længere sigt. De mistede simpelthen motivationen, faldt af planen eller tællingen og kom aldrig godt i gang igen.


Apropos motivation, så husk at jeg i starten af september afholder mine gratis halvårlige online vægttabsaftenener. Denne gang er emnet ’Sådan taber du sig, uden at miste motivationen’. Det er et arrangement, hvor du får de tre nøgler til vedblivende vægttabsmotivation, ’ingredienserne’ til en vægttabsplan der holder. Du får også din helt egen motivationshåndbog som du udfylder undervejs og tro mig, den vil blive din bedste ven.

Sidst men ikke mindst: dukker du op live og er med får du min splinternye digitale kogebog med 10 sunde hverdagsretter alle kan lave og alle kan lide.

 

Det er en unik mulighed for at komme godt i gang med et vægttab hvor motivationen ikke svigter.

Du får din gratisbillet ved at gå på gitteboesen.nu/motivation eller ved at følge linket i dagens episodenoter

Så det var altså den ene grund til hvorfor du ikke skal bruge to metoder, men blot én. Den næste årsag er faktisk endnu vigtigere.


Du skal ikke bruge to metoder, fordi i den første metode får du ændret din livsstil og dine vaner og det bliver derfor aldrig aktuelt at skifte metode.


Hvad Gitte, hvad i alverden skal det nu betyde. Livsstil? Jeg kommer aldrig til at løbe.


Nej nej nej, det beder jeg dig heller ikke om. Du løber hvis du kan lide det og det gør dig glad. Ellers lad for guds skyld være. Et vægttab skal  først og fremmest primært findes i kosten. Motion og træning er hensigtsmæssigt og kan støtte i et vægttab, men er ikke nødvendigt for et vægttab. Overhovedet.


Livsstil betyder jo bare din måde at leve på og indbefatter alt fra familie, arbejde, klæder, søvn, sociale relationer, mad, fysisk aktivitet med mere. Ordet livsstilsændring sammenkædes ofte med sundhed og vægttab, men det behøver det i og for sig ikke at være.


Dine daglige vaner gør i øvrigt din livsstil. Så alt det du har for vane at gøre – eller ikke at gøre, dikterer din livsstil, din levevis.


Jeg bruger de to ord lidt i flæng i dag, men bare så du ved at dine mange vaner udgør din samlede livsstil.

Så når jeg siger, at du skal lave en livsstilsændring under metoden i vægttabsperioden og derfor ikke behøver at ændre mere, men derimod holde fast i metoden. Så hjælper det jo ikke noget, at det er løb til en person der hader løb. Eller nul kage til en der elsker kage eller en kostplan eller kalorietælling. Fordi de nævnte ændringer vil aldrig blive varige.


Der skal være en ændring af kosten, for den skal ændres for at et vægttab kan opstå. Men den ændring skal være i overensstemmelse med dine præferencer og muligheder. Det skal være noget du kan overholde og leve efter i dag, om en måned om et år. Ellers holder det ikke. Når du laver en vedvarende ændring af områder i din kost, som gør at du ligger i et kalorieunderskud vil du tabe dig – helt automatisk.

 

Derfor skal ændringerne være nogle du kan holde, for ellers vil du tage på så snart ændringerne ikke længere holder og så vil du opleve vægtøgning.


At ændre livsstil eller vaner er, også selvom det er ønskværdige vaner og noget du måske finder let, for de flestes mennesker noget der kræver energi og overskud. Derfor er det også helt absurd først at bruge energi på at blive god til vægttabet, for dernæst at skifte metode og blive god til vægtvedligehold.


i stedet skal du fra først dag anvende den metode du kan se dig selv bruge for altid og sætte ind overfor de vane- og livsstilsændringer der vil give dig resultater og du kan overholde.


Der er altså ingen grund til,  at du skal bruge en måde under dit vægttab og en anden måde når vægttabet er opnået. Det er spild af kræfter og dataene taler deres tydelige sprog.


Det hedder altså ikke længere: jeg skal bare lige tabe mig 20 kilo og så kan jeg begynde at leve livet igen’


Det hedder i stedet: ’jeg skal leve livet på en måde som giver med glæde, tilfredshed og ro og gør at jeg kan ramme min drømmevægt og helt naturligt holde den. Det kan jeg gøre samtidig med at jeg spiser mine yndlingsretter i ny og næ. Siger ja tak til chokolade og vin med måde.'


Okay, okay en lidt lang sætning, men er du klar til det?


Så start med at booke din gratis plads på efteråres vægttabsaftener. Det er kun i uge 36 og 37 2021 og du vil ikke glippe de 3 nøgler til vedblivende vægttabsmotivation, din egen motivationshåndbog, min digitale mini-kogebog og meget mere – helt og aldeles gratis.


Det er på gitteboesen.nu/motivation jeg glæder mig til at hjælpe dig med at mestre din motivation.


På næste torsdag er der en ny episode af podcasten VÆGTVINDER klar til dig.


Pas godt på dig selv,