Preview Mode Links will not work in preview mode

Vægtvinder v/ Gitte Boesen


Dec 31, 2020

"Jeg vil så gerne tabe mig og jeg ved udemærket godt hvad jeg bør spise. Alligevel ender jeg gang på gang med at spise slik, kage eller chokolade og tage en ekstra portion til aftensmaden.
Bagefter bliver jeg vred på mig selv og rigtig ked af det - hvorfor pokker kan jeg ikke bare være mere standhaftig!?"

Lyder det som en sætning du kunne have sagt?

Så er denne episode af VÆGTVINDER lige noget for dig!
Fordi det i så fald godt kunne tyde på, at du er en af det cirka 33% af danske kvinder der overspiser og som følge deraf kæmper med vægten.

Overspisning er, når du spiser mere mad end du egentlig har behov for - og særligt hvis du er ramt af bestemte følelser, i bestemte situationer eller omstændigheder.

I denne episode får du et grundigt indblik i overspisning.
Hvad det betyder at være overspiser, hvordan det påvirker dig, hvem har størst sandsynlighed for at blive overspisere, hvad du skal være særligt opmærksom på og hvordan kan du med fordel begynde at slippe din overspisning.

Husk at hente guiden 'Slip sukkertrangen' - en 7-dages guide hvor du finder ud af hvorfor uimodståelig sukkertrang opstår hos dig og hvad du kan gøre for at slippe den.
Du finder guiden ved at trykke her: 'Slip sukkertrangen'


Transskribering af episoden
Hej og velkommen til episode 7 af podcasten VÆGTVINDER, hvor jeg i dag vil dykke ned i overspisning, hvad det dækker over, hvad du skal være opmærksom på og i det hele taget får du et godt indblik i hvorfor du spiser mere end du har behov for. Jeg er din vært Gitte Boesen Vægttabsmentor og Vanecoach.
Spiseadfærden eller spisemønsteret overspisning er et ord de fleste har hørt om, men de færreste der ved hvad det egentlig betyder og hvad det vil sige at være overspiser.

For klarhedens skyld, vil jeg understrege at det ikke er spiseforstyrrelsen tvangsoverspisning også kendt som B.E.D. der står for ’binge eating disorder’ jeg i dag adresserer, men spiseadfærden overspisning som op imod en tredjedel af danske kvinder kæmper med i en eller anden grad

Søger man på nettet efter overspisning, så får man et utal af svar, ligesom med så meget andet når det kommer til sundhed så er den delte viden og råd af varierende kvalitet.

Så i dag vil jeg hjælpe dig med at få styr på hvad det egentlig er og om det er noget du bør have med i dine overvejelser – særligt hvis du er i den situation, hvor du søger et vægttab.

At overspise defineres som og betyder at, du indtager en overdreven mængde mad der helt klart er større end hvad de fleste ville spise i en tilsvarende tidsperiode og under tilsvarende omstændigheder’’ og at der skal være ’’En følelse af kontroltab over spisningen under episoden (f.eks. en følelse af ikke at kunne stoppe med at spise eller kontrollere hvad og hvor meget man spiser).

  • Du spiser hurtigere end normalt.
  • Du spiser, indtil du føler dig ubehageligt mæt.
  • Du spiser store mængder mad, selvom du ikke er fysisk sulten.
  • Du spiser alene, fordi du skammer dig over, hvor meget du spiser.
  • Du føler væmmelse, tristhed eller skyld efter overspisningerne

Så du spiser altså meget mad og indtager mange kalorier på relativt kort tid.
Meget er ikke defineret som sådan, så man kan ikke sige at det er når du har spist én plade Marabou og ½ posechips, samt en magnum for blot at eksemplificere, det er hvad den enkelte selv føler er for meget.

Kvinder der kæmper med overspisning, har som oftest det der betegnes som mad-stress nemlig konstante tanker omkring mad, spisning, krop og vægt.
Hvad har jeg spist? Hvad skal jeg spise? Hvad burde jeg spise? Hvad vejer jeg? Hvad vejer andre? Hvorfor tager jeg på nu jeg har været så god? Derudover er følelsen af kontroltab meget enerverende og udslettende for de kvinder der kæmper med overspisning.
Sætninger som ”jeg kan ikke stoppe igen, det er nærmest som en besættelse” eller bare ”jeg stopper først når posen er tom” eller ”jeg siger til mig selv hele vejen hen i køkkenet at jeg skal lade være, at det er dumt, at det ikke er det jeg ønsker” og alligevel falder jeg i.” Er sætningerne jeg utrolig ofte høre hos mine vægttabsdeltagere.

Følelsen af kontroltab har nogle alvorlige bivirkninger da offeret kvitterer overspisningen med dårlig samvittighed, selv-skældud og bebrejdelse. ”Hvorfor filan kan jeg ikke styre mig selv”, ’jeg kan åbenbart ikke tabe mig”, ”jeg har ingen rygrad.” det er naturlige sætninger affødt af overspisningen og den følgende magtesløshed, men problemet er at i stedet for at hjælpe offeret til at slippe fri, så gør de faktisk episoderne langt værre da de blandt andet tærer på selvtilliden og selvværdet – som jeg nok skal komme meget mere ind på en anden dag.

Jeg har lavet en guide ’ slip sukkertrangen’ som også går ind og hjælper dig med at afklare nogle af de bagvedliggende årsager til overdrevet sukkertrang der som oftest medfører overspisning af sukkerrige fødevarer og den giver dig også redskaber til at slippe sukkertrangen.
Du finder guiden ved at trykke her: 'Slip sukkertrangen' eller ved at trykke på det link der er i episodenoterne til dagens udsendelse.

Helt paradoksalt har mange af de kvinder jeg arbejder med, har ofte styr på alt i deres liv job, økonomien, familie, osv bare ikke maden, spisningen og vægten – de er ofte intelligente, skarpe kvinder i solide stillinger med styr på livet.

Overspisning er selve handlingen du udfører, altså at spise mere end du har et fysiologisk behov for energi fra maden

Hvad forårsager overspisning.
Selve de bagvedliggende mekanismer, altså årsagerne til hvorfor du overspiser og hvorfor jeg overspiste i mange år, kommer jeg ind på i et andet program
Men det der gør at du overspiser i momentet er en af 3 ting, som alle bunder i en ’trigger’ eller igangsætter

  • Noget sensorisk en duft (bager), en lyd (Disney Sjov melodien), et syn (mormors køkken)
  • En følelse/stemning/humør tristhed, glæde, ked af det hed, stress
  • En situation/omstændigheder jobbet, hos svigerforældrene, fredag aften, klokken 20.30 ungerne er lagt, kører bil

    individuelle faktorer

Du kan med fordel begynde at bemærke hvad der igangsætter det for dig?
For mig var det næsten altid en følelse som f.eks. ked af det hed, rastløshed eller stress og havde jeg haft en uoverensstemmelse med én jeg havde kær, var det stensikkert en igangsætter.
Derudover var det at se f.eks. en pose af min yndlingsslik også noget der kunne igangsætte overspisning.

I øvrigt, hvis du ikke er overspiser, så kan det være usandsynligt svært at forstå hvor altopslidende det er. Måske synes du det kan være svært at spise sundt altid, men det er ikke det samme. Fordi man vejer mere end man synes man burde, betyder det heller ikke at man overspiser.

Overspisning, slankekure, krop, vægt, mad og spisning fylder og tærer så meget på tankevirksomheden hos personen der lider at det kan være svært at sætte sig ind i.

Hvad skal jeg spise, hvornår skal jeg spise, hvad har jeg spist, hvad spiser andre? Tager jeg nu på? Hvad tænker andre, taber jeg mig, hvad siger vægten

Et spørgsmål som jeg ofte bliver stillet er
Er man psykisk syg eller har man en spiseforstyrrelse som overspiser,
Nej på ingen måde, overspisning handler om at man har tilegnet sig et spisemønster, en copingstrategi eller flere spisemønstre hvor mad og spisning fungerer som ”midlet”. Tillært ved tilfældigheder eller afspejling
Det folk ofte kommer til at forveksle er tvangsoverspisning som er en mere alvorlig grad af overspisning og en diagnostisk spiseforstyrrelse på linje med bulimi, anorexi, ortorexi, megarexi osv. Tvangsoverspisning kræver professionel behandling typisk i relation til psykiatrien, men her skal du søge læge

Men overspisning er noget mange kæmper med i større eller mindre grad og der kommer – ligesom med så mange andre spiseforstyrrelser en gråzone – hvor man kan ligge tæt på at være spiseforstyrret.
Præcis som anorexi starter med en slankekur som oftest.

Deri ligger selvsagt, men jeg vil alligevel lige understrege det, at hverken overspisning eller vægttab handler om rygrad eller viljestyrke, men om at få ændret mønstrene og adfærden igennem de rigtige redskaber, støtte og vejledning.

Vejer overspisere altid for meget?
Nej, men i og med at overspisning medfører et for stort kalorieindtag – den energi der er i maden der lagres som fedt hvis det ikke bliver forbrændt – så har en stor del af overspisere et ønske om vægttab, ligesom jeg selv havde.
Jeg har en del – omkring 3-5 procent af mine deltagere der egentlig er slanke kvinder, men der lider af overspisning og det psykiske (selv)tortur det medfører.

Mængden er individuel. Hvad der er meget for dig, er det ikke for mig

Grunden til at de ikke er overvægtige er at mængden de spiser, ikke er nok til at tage på (men følelsen af kontroltab er der og de efterfølgende negative tanker.
Årsagen til at disse kvinder ikke tager på er fordi de er fanget i et pendulerende mønster der oftest ses hos overspisere, nemlig at de i perioder spiser enormt meget og overspiser imens de i andre perioder underspiser og derfor taber sig igen.
De har typisk markante ’gode perioder’ og tilsvarende ’dårlige perioder’ som de selv beskriver det, måske kender du det?
Resultatet er en yoyo-vægt.

Omvendt kan man også være overvægtig og ikke overspiser

Hvad er overspisning ikke?
Overspisning er ikke, når du igennem december måned generelt spiser lidt for meget mad og guf. hvad de fleste ville spise i en tilsvarende tidsperiode Det er muligt at du har lidt dårlig samvittighed og du måske har 'overædt' og mistet lidt kontrollen til julebuffeten, men du er ikke tynget, plaget af kontroltab og skam – hertil kan det tilføjes t overspisere bruger enormt meget af deres vågne tid på at tænke på mad, vægt og spisning – ofte så meget at det begrænser deres evne til at være tilstede i nuet.

Overspisning er ikke, når du i en periode spiser for meget fordi du er presset op til eksamen.

Overspisning er ikke det samme som at veje hvad man selv synes er for meget

Overspisning er ikke det samme som at føle sig skyldig når man putter hvidt brød i kurven eller skamfuld når man køber en pose chips og spiser den alene.

Der skal mere til.

Overspisning handler om kombinationen handling, følelser, kontroltab og selvbebrejdelse.

Selvom overspisning ikke kan forudbestemmes, så er der nogle ting der typisk – ikke altid – men typisk går igen ved de kvinder der kæmper med overspisning.

1) Overdrevet indtag på kort tid, kontroltab, selvbebrejdelse

2) Konstante, drænende tanker om mad, krop, sult, vægt

3) Kvinder

4) Enormt mange regler omkring mad og spisning (forbudte fødevarer, tidpunkter etc)

5)Tendens til at ønske at skjule sin spisning enten ved at spise alene eller gemme ”beviserne”

6) Lavt selvværd og meget afhængigt af vægten

7) Dikotomisk sort-hvid tankegang alt eller enten.

8) Perfektionistisk tilgang og(urimeligt) høje krav til sig selv¨

9) Mistillid til egne evner og formåen ift vægttab ”jeg kan åbenbart ikke”

10) Går meget op i hvad andre tænker om én.

11) Fokus på det negative ved én selv

Hvad forværrer overspisning?
Vi ved i dag at overspisere meget let presses ud i at forværre deres overspisning og forstyrrede forhold til mad – særligt hvis overspisning adresseres som et vægttab. Derfor er det afsindigt vigtigt at overspisning ikke adresseres med slankekur eller kostplan – det kræver sin egen strategi der både tilgodeser overspisningen og ønsket om vægttab.

Hvordan skal det forstås?
Hvis du skal komme din overspisning til livs, så skal du have styr på de bagvedliggende mekanismer og mønstre – jeg plejer at sige at du skal om-programmeres.

Mange vil gerne have at der ligger dybe traumer bag – det kan der gøre, men det er slet ikke selvsagt ej heller handler det om relationen til din mor.
Overspisning er individuelt og handler om en måde at agere og reagere på.

Selvom overspisning ikke handler om maden som sådan, men ses som et symptom, så skal maden i langt de fleste tilfælde stadig adresseres fordi årsagen og noget af det der har forværret spisningen er diverse tanker, overbevisninger omkring mad – særligt forbudte fødevarer og fedende fødevarer.

Hvis du er overspiser vil træning eller yoga heller ikke hjælpe dig. Det hjælper som bekendt ikke noget at sætte en skrue i væggen med en hammer – træning skader ikke, men det hjælper dig heller ikke ud af overspisning

Jeg har lavet en guide ’ slip sukkertrangen’ som er en 7-dages guide der tager fat i nogle af de mekanismer vi har været inde på i dag og hjælper dig med at begynde at komme videre uden sukkertrang
Du finder guiden ved at trykke her: 'Slip sukkertrangen'

Vi bliver alle ramt af følelser, situationer, hændelser om omstændigheder som er udfordrende.
Jeg kan garantere at lækre, fristende fødevarer vil eksistere i al den tid vi gør som mennesker.

Derfor skal du om-programmeres så de mekanismer du har lært igennem tiden, ikke længere spænder ben for dig og dit vægttab. Det kræver indsigt, forståelse, redskaber og handling. I dagens udsendelse har du fået viden til at tage de første skridt.

Jeg håber at du er glad for at lytte med og har fået en masse god viden med dig i dag – og har du ønsker til emner jeg skal tage op i forbindelse med vægttab og overspisning, så lad mig det endelig vide

Du finder guiden ved at trykke her: 'Slip sukkertrangen'