Preview Mode Links will not work in preview mode

Vægtvinder v/ Gitte Boesen


Oct 28, 2021

Hvis du er i og omkring overgangsalderen så skal du sørge for at lytte med på denne episode af podcasten VÆGTVINDER.

I denne episode gennemgår jeg hvad der sker i kroppen, hvordan du påvirkes og hvilke områder du skal være særlig opmærksom på i forhold til dit vægttab - og imens vi er i gang, så afliver jeg også et par myter.

Overgangsalderen er en svær periode - ofte meget sværere end de fleste (der ikke har været i den) aner. Men ved hjælp af nogle specifikke indsatsområder, kan du gøre det lettere at tabe dig på trods af de mange udfordringer denne periode kan medføre.


Hent min gratis guide 'Slip sukkertrangen' her https://www.gitteboesen.nu/sukkertrang

Det blev der sagt: 

Hedeture, dårlig søvn og øget mængde mavefedt er blot nogle af de udfordringer de hormonelle forandringer i forbindelse med overgangsalderen fører med sig.


Og som om de ikke er slemt nok, så oplever mange kvinder en tabuisering af denne periode – som, modsat hvad mange tror, kan vare flere år og modsat hvad endnu flere tror, ikke handler om at kvinden er hysterisk eller overdriver symptomerne, men rent faktisk gennemgår en svær periode, som starter fysisk men ofte udmunder sig mentalt og i den grad påvirker et eventuelt ønsket vægttab.


Jeg kalder ofte overgangsalderen misforstået, undervurderet, udfordrende og for mange – yderst ubehagelig.


Og hvor ved du så det fra Gitte, du er jo kun lige fyldt 40 år, du kender ikke til overgangsalderen – og det er rigtigt. Jeg har endnu ikke mærket de alvorlige symptomer af overgangsalderen, men som du måske ved har jeg en kandidatgrad i folkesundhed fra universitetet og her specialiserede jeg mig i kvinders sundhed ifbm vægttab og særligt i de faser af livet hvor der sker hormonelle forandringer. Det betyder teenager, under og lige efter graviditet, sygdomme grundet hormonelle skal vi kalde dem skævvridninger som f.eks. PCO(S) og ikke mindst overgangsalderen.


Så jeg har i den grad den fornødne viden til at kunne gå i dybden med dette emne og må jeg i samme øjemed lige give dig et godt råd: sørg altid for at vedkommende du får hjælp af har god solid uddannelse og faglig erfaring indenfor et givent emne som f.eks. overgangsalderen.
Jeg ser ofte kvinder i klinikken der har fået virkelig dårlige råd og vejledning i forbindelse med f.eks vægttab i overgangsalderen og som står værre end de ville have gjort foruden.


Mit håb er at denne episode af podcasten VÆGTVINDER, vil bidrage til en øget forståelse for overgangsalderen og samtidig rydde ud i nogle af alle de dårlige råd der findes.


Jeg er i øvrigt Gitte Boesen, vægtttabsmentor og vanecoach og jeg hjælper kvinder med at opnår et varigt vægttab og et liv uden følelsesmæssig overspisning.

 

Så altså overgangsalderen, eller –’klimakteriet’ som det faktisk hedder er den periode hvor voksne kvinder går fra at være frugtbare og menstruere til ikke længere at kunne reproducere sig.


Man siger at gennemsnitsalderen for overgangsalderen i Danmark er 51 år (45-55år) men faktisk begynder den længe før det.


Og inden jeg dykker ned i hvad der faktisk sker i kroppen, så vil jeg starte med at udrydde den første myte nemlig at overgangsalderen bare lige er en periode på et par måneder der skal overstås – der må jeg sige at det er de færreste der er så heldige. Overgangsalderen med de symptomer, som jeg også nok skal komme ind på, strækker sig typisk over et par år og for nogle endda et helt årti.


Så når jeg siger undervurderet så mener jeg det – 10 år med livskvalitetsnedsættende symptomer er hårdt.


Men hvad sker der så i kroppen?
Helt overordnet så sker der det at hormonbalancen ændres og uden at vi skal gå for meget i detaljer, så vil jeg lige her kort opridse hændelsesforløbet i grove træk og spring op og fald ned på de ord jeg benytter, jeg kommer til ’kødet’ bagefter.


Jeg har forsøgt at forsimple det så meget som muligt og tage det med der har betydning for dig lige nu, men vid at overgangsalderen er ’ikke bare’

Allerede da du var foster i din mors mave blev du tildelt en portion æg.
Da du ramte puberteten i 10-13 års alderen begyndte din krop, dine æggestokke, at udskille østrogen og dit underliv blev klar til at kunne blive gravid.

Hver måned (for de fleste kvinder) blev et æg eller flere udskilt – hvis du har biologiske børn blev nogle af dem befrugtet, imens alle de andre har forladt din krop som menstruation.


Når du rammer overgangsalderen er det fordi at æggene i æggestokkene slipper op.


Når det sker, begynder din krop at udskille mere FSH (folikel stimulerende hormon) – faktisk op til 10 gange mere.

Det medfører at progesteron niveauet falder – her vil jeg lige indskyde, at noget af det der er vigtigt at forstå med hormoner er at de både påvirkes indefra og udefra så at sige, men de påvirker også hinanden i et kæmpe komplekst samspil og det er derfor at det er så ufatteligt vigtigt at når du får hjælp fra noget og du er i overgangsalderen, eller andre faser af livet hvor hormonerne ændres, at de har den faglige ballast i orden – dette gælder i høj grad også ved tilstande og sygdomme som f.eks. PCO(S).


Men altså progesteron niveauet falder og herefter falder østrogen-niveauet og det er først her at man siger, at man har ramt overgangsalderen, men som du kan se sker forandringerne altså før.


Og det er derfor at det er vigtigt at du lytter med i dag selvom du ikke er nået den egentlige overgangsalder endnu.


Dette fald i østrogen niveauet gør at den relative forskel øges og mængden af mavefedt stiger.


For som du sikker ved hvis du har ramt overgangsalderen, så stiger mængden af fedt koncentreret på maven for de fleste.


Så som du sikkert har hørt mig sige før, du kan ikke selv påvirke hvor du lagrer fedt henne. Så er der i et tilfælde hvor denne regel ikke er gældende og det er mavefedtet ifbm overgangsalderen. Den kan påvirkes igennem kosten som kan påvirke den relative forskel, som altså er den der dikterer mængden af mavefedt.


Det var en lang smøre formentlig med ord du ikke helt forstod, men det du skal tage med herfra indtil videre er, at i overgangsalderen sænkes mængden af hormonet østrogen som en kædereaktion startet ved at mængden af æg er ved at være opbrugt.

Dette manifesterer sig så rent fysisk ved blandt andet at mængden af fedt på maven øges – ikke fordi du tager på, fordi det sker kun såfremt du er i et kalorieoverskud, men fordi at fordelingen af fedt på kroppen tildels er hormonelt drevet.


Det er også derfor du måske ændrede fedtfordeling efter din graviditet eller graviditeter.


Meeeeen fedt på maven er langt fra den eneste konsekvens af de hormonelle forandring og her skal jeg huske at tilføje at overgangsalderen opleves og manifesterer sig individuelt. Nogle er meget påvirket, imens andre næsten ikke mærker til det.


En god indikator kan være hvordan din mor, mormor, søster etc har oplevet overgangsalderen, men det er ikke et facit.


Så lad mig gennemgå de hyppigste konsekvenser af hormonforandringen og de mest almindelige symptomer:

- øget temperaturfølsomhed (hede- og/eller svedeture)

- tørre slimhinder

- svimmelhed

- hovedpine

- hårtab

- søvnløshed

- åreforkalkning

- led og muskelsmerter

- depressionslignende symptomer

- øget følsomhed

- lettere til tårer

- mistet muskelmasse


Det er altså en hel del, så skal vi ikke lige blive enige om at vi aldrig mere siger at kvinder i overgangsalderen bare er hysteriske?


Det har så også den konsekvens at vægten stiger for de fleste kvinder fordi:

- de hormonelle ændringer gør at dit stofskifte ændres grundet mindre muskelmasse og mindre energi samt overskud og derudover øges appetitten for mange.
Så det er altså ikke fordi stofskiftet automatisk sænkes, med konsekvenserne af hormonændringerne gør at du har et lavere aktivitetsniveau, forringet søvnhygiejne og dårligere forbrændingskår og dermed et lavere stofskifte – det er en vigtig nuance at forstå (og et tip til hvordan du kan sortere skidt fra kanel i branchen)


- den relative forskel i hormonniveauerne, giver mere fedt på maven, mere fedt på maven giver mere forskel– en ond cyklus


- søvnløshed, mistrivsel, øget følsomhed, stress, smerter giver en øget risiko for at overspise på følelserne, som du ved hvis du følger med her er den største årsag til manglende vægttab.


Så det er altså bare en samling rigtig udfordrende følger, som er svære nok i sig selv, men som gør et vægttab endnu sværere og endnu endnu sværere hvis der også er tendens til følelsesmæssig overspisning.


Og uanset om du er i overgangsalderen eller ej, så er denne faktor – den følelsesmæssige overspisning – alfa og omega at få styr på. For så længe du (over)spiser på følelser som tristhed, rastløshed, ensomhed, bekymring, stress, kedsomhed, hygge, glæde mv, så er det altså bare rigt svært at tabe sig og nej, den del kommer der ikke styr på blot ved at du ved hvad du skal spise – så var der nok kommet styr på den for længst.


Noget af det der også oftest øges i forbindelse med overgangsalderen er sukkertrangen. Til det har jeg lavet en gratis guide der hedder ’Slip sukkertrangen’. Det er en syv dages guide der forklarer hvorfor uimodståelig sukkertrang opstår og hvad du kan begynde at gøre ved den på egen hånd. Du finder guiden på gitteboesen.nu/sukkertrang eller ved at klikke på episodenoterne for denne podcastudsendelse, der hvor du lytter med.


Så altså før overgangsalderen har du statistisk set noget lettere ved at tabe dig end under, men efter overgangsalderen, når hormonerne har fundet sit leje, bliver det igen lettere fordi du ikke skal slås med alle symptomerne.


Betyder det at du ikke skal kaste dig ud i et vægttab fordi du er ved at ramme eller har ramt overgangsalderen?
Nej bestemt ikke, men det er ultra-vigtigt at den metode du anvender og den hjælp du evt får har fuldt ud styr på og møder dig i dette.


Hvordan skal du så gøre i overgangsalderen?
VÆGTVINDER-forløbet er der et helt modul der omhandler netop vægttab trods hormonelle forandringer, sygdomme og tilstande. Her får deltagerne deres helt egen handleplan med fødevarer, lister over vægttabsvenlige fødevarer der understøtter processen, motionsrutiner og hjælpemidler, så det er lige en stor nok mundfuld at behandle her, men generelt kan man sige at:


Hvis du spiser en kost funderet i de 10 kostråd med et fokus på de fødevarer som vil hjælpe dig til at få en mere hensigtsmæssig hormonfordeling der hvor det er muligt, så er du godt på vej.


Lad være med at udelukke fødevaregrupper!
Jeg møder ofte kvinder der helt ekskluderer visse fødevaregrupper fordi det har de fået at vide at de skal – de skal du ikke.

 

At udelukke fødevaregrupper gør at du
1) føler at du skal undvære noget (afsavn)
2) risikerer at gå glip af vigtige vitaminer, mineraler og fedtstoffer
3) øger risikoen for følelsesmæssig overspisning. At ekskludere fødevarer vil helt uundgåeligt øge risikoen for overspisning.


Hvis du partout vil udelukke noget, så kan du udelukke alkohol som kan forværre symptomerne.

I alle andre tilfælde handler det om mængderne og ikke om udelukkelse.

Protein
Du kan også sørge for at spise nok protein – ikke mere end anbefalet så cirka 1,5-1,8 gram protein pr kilo kropsvægt, fordi hvis du spiser for lidt har du nu, efter de hormonelle ændringer i forbindelse med overgangsalderen, lettere ved at miste muskelmasse og sværere ved at bevare og opbygge muskelmasse.

 

Et kodeord til overgangsalderen er nemlig bevaring af muskelmasse – dette gælder også mænd, hvis der skulle sidde sådan en og lytte med fra sidelinjen


Og så skal vi lige have fat i nogle fidusmagere og sikre os at du ikke spilder tid, penge og kræfter


Hvis du spiser hensigtsmæssigt og varieret med førnævnte fokuspunkter in mente, så har du ikke behov for kosttilskud – det fungerer ikke sådan at ’mere giver mere’.

Når du får det du skal igennem varieret kost, kan der ikke ske mirakler ved at fylde ovenpå – og jo! Det kan faktisk skade dig. Ikke alene spilder du penge, men visse vitaminer kan du overdosere.


Du kan få en masse helsetilskud, piller, pulver og drikke, men ingen af dem har dokumenteret effekt.

Du kan ikke udskyde overgangsalderen.


Du kan ikke forøge din forbrænding.


Du kan ikke fjerne fedtet fra maven igennem disse helsetilskud.


Du kan gå til lægen og få hormonbehandling.
Du kan mindske nogle af symptomerne blandt andet søvnløshed med f.eks. baldrian


Som jeg sagde i sidste uge en god forholdsregel er, hvis nogen påstår du skal købe et præparat som lægen ikke har anbefalet dig at købe og som der ikke er reel dokumentation på, men blot en ivrig sælger som selv har haft mirakelresultater med præparatet… Så kan du med ro i maven sige nej tak 


Det du derimod kan gøre er, at sørge for at du får nok kalk og evt tage kalktabeletter, da knogleskørhed er noget af det der ofte sker under og efter overgangsalderen og som tildels kan påvirkes.


Du kan også tage fiskeolie (omega 3), men det er langt mere hensigtsmæssigt at spise fisk 2 gange om ugen (al fisk tæller)


D3 vitamin er også godt hvis du ikke får nok sollys (det er der ofte i fiskeoliepillerne, læs på pakken)


Mælkesyrebakterier er også et godt tilskud, da mange oplever træg mave.#1 Spis sundt og varieret.

#2 Spis så du mindsker den relative hormonforandring der hvor det er muligt

#3 Spis nok protein

#4 Undlad ingen fødevaregrupper
Du kan undlade alkohol da det kan forværre symptomerne (værre hedeture)

#5 Køb ikke kosttilskud – de virker i udgangspunktet ikke.


Der er kun et naturpræparat der har semi-dokumenteret virkning og det er kun på nogle af symptomerne og det er rødkløver, resten tilskrives en placeboeffekt i de tilfælde hvor det virker (altså fordi du tror på at det virker, så virker det)


Sats på kosten, få bearbejdet den følelsesmæssige overspisning for overgangsalderen gør det kun værre. Det kan du gøre med mig på VÆGTVINDER eller et 1:1 forløb og så sæt ind overfor bevarelse af muskelmasse igennem hensigtsmæssig træning og nok protein.

Og har du ikke hentet guiden Slip sukkertrangen, så gør det nu på gitteboesen.nu/sukkertrang eller ved at trykke på dagens episodenoter der hvor du lytter med fra.

Tak fordi du lyttede med, næste torsdag er der en ny episode af podcasten VÆGTVINDER klar til dig.