Preview Mode Links will not work in preview mode

Vægtvinder v/ Gitte Boesen


Mar 4, 2021

Er du bekymret for om dit barn er ved at udvikle et uhensigtsmæssigt forhold til vægt, krop, mad og spisning?

Som forælder vil man ubetvivlet sit barn det allerbedste og man vil gøre hvad som helst for at give det de bedste kår - men hvad gør man i forhold til spisning og vægt?

Hvad hvis man selv har udviklet en forstyrret spiseadfærd eller endda en spiseforstyrrelse?

I denne vigtige episode af podcasten VÆGTVINDER gennemgår jeg syv konkrete områder, hvor du som forældre kan sætte ind for at minimere risikoen for at dit barn udvikler uhensigtsmæssige spisemønstre.

GRATIS guide: 'Slip sukkertrangen' - hent den her!


Transskription af udsendelsen:

Hej og velkommen til.
I denne uge, hvor denne episode af podcasten VÆGTVINDER udgives, er temaet børn, mad og spisning

Derfor skal det i dag skal det handle om hvordan du kan minimere risikoen for at dine børn får et anstrengt og uhensigtsmæssigt forhold til krop, mad, vægt og spisning.

For som mor vil man gøre ALT for sine børn – for at skåne dem for de pinsler man selv har gået igennem, men hvad gør man når man selv har et anstrengt forhold til krop og spisning eller endda en spiseforstyrrelse – hvordan undgår man eller minimerer man risikoen for at give det videre til sine børn?

Vi ved i dag, at rigtig mange af de voksne der lider af forskellige grader af forstyrret spisning helt hen til deciderede spiseforstyrrelser, har tilegnet sig denne adfærd op igennem barndommen og ungdommen.

Selvom du ikke selv har et besværet forhold til krop og spisning, så kan du med fordel lytte med alligevel således at du bedst muligt hjælper dine børn på det område.

Inden vi dykker ned i det vil jeg lige præsentere mig selv, jeg er Gitte Boesen, Vægttabsmentor & Vanecoach jeg hjælper kvinder med at opnå et varigt vægttab og et liv uden følelsesmæssig overspisning og du er tunet ind på podcasten VÆGTVINDER.

Jeg gennemgår nu 7 måder eller fokuspunkter, hvormed du minimerer risikoen for at dit barn får et anstrengt forhold til krop og spisning – bemærk at jeg siger med vilje minimerer risikoen. Der er utrolig mange faktorer der spiller ind og du kan som forældre aldrig beskytte dit barn 100%, så det vi tager udgangspunkt i dag, er det du kan gøre.

1) Skab en tryg opvækst for dit barn, med plads til at rumme og tale om følelser og problemer.
At være vokset op i et hjem med misbrugsmønstre og omsorgssvigt, betyder ikke nødvendigvis at der skabes en spiseforstyrrelse men der er øget risiko herfor.
Da dette øger sandsynligheden for at historien gentages og at barnet bliver misbruger.
I barndommen har vi sjældent så meget vi kan ty til andet end mad. Hvis du er vokset op i et hjem med meget utryghed, er mad derfor noget af det mest nærliggende at skabe tryghed og trøst med.
Hvis du i barndommen får lagt denne strategi – altså at mad giver trøst - vil det ofte hænge ved op i voksenlivet.
Men det behøver ikke at stå så grelt til, for når jeg siger med plads til at rumme og tale om følelser, så er det fordi at mange aldrig har lært at håndtere følelser hjemmefra. Børn der er vokset op i helt klassiske kernefamilier kan have manglet noget helt essentielt, nemlig muligheden for at lære at håndtere følelser.
Følelser var og er ofte noget der er blevet gemt væk eller negligeret. Dette kan gøre, at man som voksen ikke kan håndtere sine følelser med andet end mad.

2) Stop med at tale om din egen vægt, slankekur, mad og krop.
Et barn der vokser op med en mor der konstant er på kur og opmærksom på vægten, vil med større sandsyndlighed selv tage denne adfærd til sig – også selvom vedkommende ikke har brug for et vægttab.
Betyder det at du ikke skal tabe dig? Nej, hvis det er et vægttab du ønsker, skal du selvfølgelig gå efter det, men undlad at involvere dit barn i processen. Tal ikke om ’fedende fødevarer’ og vej aldrig hverken dig selv eller din mad foran dine børn.
Uanset hvor ked af det du er af din vægt, så prøv at undlade at kritisere dig selv og dit udseende højlydt.
Jeg har voksne klienter der stadig kan huske hvordan deres egen mor gik og kritiserede deres egen krop og vægt – hvordan det smittede af og de som helt små piger gik og nev sig selv i  maveskindet og ytrede sætninger som

’jeg kan ikke være bekendt at vise mig i det her’ eller ’mor er for tyk til at X,Y,Z’

Vi ved i dag, at jo mere vi taler om mad, kost krop og vægt med en dikterende eller fordømmende tone – jo større er risikoen for at der skabes uhensigtsmæssige opfattelser, tanker og dermed forhold i vores omgivelser.
Vores børn spejler sig i os – jeg kan selv blive træt af flosklen, men det gør den ikke mindre sand.

’Vi skal behandle os selv som vi ønsker at vores børn skal behandle dem selv’ – siger jeg også til mig selv hver dag.

3) Undgå at sidestille mad og følelser/situationer både praktisk og igennem samtale.
Eksempelvis at hente en kage hos bageren og sig ’så skal vi rigtig hygge os’.
Når barnet er ked af det, så prøv at trøste uden det involverer noget spiseligt
Hvis noget skal fejres så læg vægt på andre måder at fejre.
Og lige en supervigtig én som jeg selv har fralagt mig. Lær ikke dine børn at på særlige dage eller i særlige situationer skal der slik til – den populære fredagsslik kan du med fordel gøre uforudsigelig. F.eks. den ene uge slik tirsdag eftermiddag og grøntsagsstænger eller isvand fredag aften. Slik søndag morgen den tredje uge osv.

Til dette punkt hører også
Tal ikke om sund kost som noget forherliget og forhelliget – eller som en straf ’nu har jeg spist en lækker flødebolle – så står den på broccoli i morgen'
Tal ikke om slik og søde sager som noget fanden har skabt og er helt forfærdeligt – eller som noget du eller dine børn skal gøre sig fortjent til.

4) Vær opmærksom på de sociale medier.
Afhængig af dit barn alder kan du påvirke og ikke mindst tale om hvem de følger og hvilke signaler der sendes.

Husk ikke at bedømme, hvis de følger nogen du kan se sender et uheldigt signal, men tal i stedet med dem om det – på deres præmisser. De er 1000 gange lettere sagt end gjort, men jeg nævner i dag både de lettere og de sværere ting at efterleve.
Dette råd gælder i øvrigt også dig.
Følger du med på de sociale medier og  sammenligner dig selv med 20 årige modeller, der lever af fars pengepung og kalder sig selv influencer og vægttabsekspert.
Sammenligning med andre – og særligt på de sociale medier er den sikre vej til følelse af utilstrækkelighed, uduelighed og ikke mindst et negativt selvbillede.
Og ved du i grunden hvorfor du sammenligner (og jeg selv falder i fælden nogle gange)? Fordi det er sådan vi er vokset op. Sammenligning med søskende, klassekammerater, holdkammerater andre børn osv osv osv. Den sammenligningskultur kan vi med fordel prøve at minimere for vores børn.
 
5) Lad ikke vægten afgøre dit selvværd og humør.
Undgå at opfordre dit barn til at veje sig.
Vejestress er en terminologi jeg ofte anvender med mine VÆGTVINDERE og 1:1 klienter vægten har fået så stor magt at den styrer om det bliver en god dag, en dårlig dag, hvad personen må eller ikke må.
Desværre er vi vokset op med et ekstremt vægt-fokus helt fra besøgene hos sundhedsplejersken. Vi er blevet indprintet hvad vi bør veje og særligt ’os der var unge i 90’erne hvor modebilledet var den ekstremt tynde kvinde. Magiske tal på vægten som f.eks. ’under 65 kilo’ er det eneste der spekuleres i.
Selvom vi måske ikke siger de direkte, så er børn kloge – de fornemmer mors rutiner og overbevisninger.

6) Lad være med at bruge lang tid i køkkenet på at tilberede mad, du ikke må spise.
Lav én slags aftensmad til alle.
Vidste du at rigtig mange der er spiseforstyrrede, elsker at bruge tid i køkkenet? Vidste du også at mange spiseforstyrrede har madblogs og deler ivrigt opskrifter?
Det er synd og samtidig bekymrende.
Jo mere du kan placere dig selv i situationer, hvor du skal fornægte og bekæmpe trang og lyst, jo mere øges risikoen for at du opelsker et forstyrret spisemønster hos dig selv og jo større er sandsynligheden for at dine børn vil kopiere din adfærd eller tage ved lære af det.

 

7) Forhandl aldrig om og med mad – ’spis dine grøntsager så får du en is’ eller ’hvis du rydder op på dit værelse får du en tyver til bland selv slik’.
Bare stop – jeg har selv gjort det og jeg ved at det 1) både virker og 2) er en supersimpel måde at få hverdagen til at glide, men det vil give bagslag for dit barn.

Til sidst vil jeg komme med den allervigtigste!
Sæt aldrig dit barn på slankekur – det er den sikre måde at forpurre et sundt forhold til krop, kost og spisning.
For det første vokser børn i forskellige faser, så det er slet ikke sikkert at det er et problem om et halvt år når højden er fulgt med.
For det andet er det meget sundere at veje et par kilo for meget end at have et forstyrret forhold til mad eller en decideret spiseforstyrrelse.

Hvis du ønsker at hjælpe dit barn, så server sund mad og opfordre til fællesbevægelse – tal aldrig til dit barn om dets vægt og for guds skyld styr uden om diætister.

Fordi emnet er så alvorligt og der ikke skal herske nogen tvivl vil jeg her opsummere:

1) En tryg opvækst med rum til at være og føle skaber et sundt fundament for barnet

2) Tal ikke om kost, krop, vægt, spisning – børn skal ikke forholde sig til den slags, det er voksenemner

3) Sidestil ikke mad og følelser – giv ikke visse fødevarer en særlig værdi.

4) Spis varieret og med fokus på mængderne uden at vise dine børn at du er på slankekur.

5) Overvej om de mennesker, firmaer og profiler du og dine børn følger på de forskellige medier har menneskepositive og accepterende budskaber.

6) Stil vægten væk eller nøjes med at veje dig hver 4 uge

7) Brug tid i køkkenet på den mad du ønsker at spise – stå ikke og lav kage blot for at du ikke må spise den

8) Spis søde sager en gang i mellem men uden at det er hver fredag eller hos mormor – afveksling bryder vanerne.

9) Mad skal spises som energi – ikke som forhandlingsmiddel

10) Sæt aldrig – aldrig – dit barn på slankekur. Lidt ekstra sul kan dit barn fint vokse fra og uanset, så er det bedre med et par kilo for meget end et forstyrret forhold til mad eller en decidiret spiseforstyrrelse.

Puhhh var der nogle stykker, følte du at de ramte dig lidt?
Det gør de fleste når vi taler om disse sårbare emner, men det er bare så vigtigt.

Jeg sidder med klienter i dag hvor nogle af dem er over 70 år og alligevel har de stadig det samme uhensigtsmæssige forhold til krop, kost og spisning de havde for 10, 30 og 50 år siden – et forstyrret og usundt forhold forsvinder altså ikke af sig selv, det skal behandles, men endnu bedre er det, hvis det kan forebygges.

Og det kan det langt hen ad vejen.

Husk du vidste ikke hvad du ikke vidste, så har du fået nogle øjenåbnere kan du nu ændre retning – det har ikke været muligt før.
Meget af dette har jeg også skulle lære i mit voksne liv – det er hårdt og det er lettere at vende det døve øre til, men indsatsen vil helt sikkert være dine børns trivsel værd.

Har du selv svært ved at styre din sukkertrang?
Så kan du hente min gratis guide slip sukkertrangen her www.gitteboesen.nu/sukkertrang

Det er 7 dages guide med forståelse, indsigt og ikke mindst redskaber til at komme trangen til livs – du finder linket til den i episodenoterne.

Må du have den bedste dag.

GRATIS guide: 'Slip sukkertrangen' - hent den her!