Preview Mode Links will not work in preview mode

Vægtvinder v/ Gitte Boesen


May 12, 2022

“Jeg er blevet ramt af influenza, hvad skal jeg gøre?”.
Det er et af de spørgsmål, der ofte kommer min vej og dette forår har ikke været nogen undtagelse. Jeg har også selv været ramt af en af de hårdere omgange i år, men selvom der findes værre og mere alvorlige sygdomme, så er det bare ikke sjovt at være syg og man glemmer altid lidt hvor træls man egentlig kan have det under sådan en gang influenza.

 

De ‘sjove’ ved sygdomme er at de påvirker os forskelligt.
Nogle mennesker mister fuldstændig apettiten når de bliver syge, imens andre bliver mere sultne. Jeg selv høre til den sidste del. Jeg kan ikke mindes hvornår min appetit sidst har været forsvundet pga sygdom.

 

Uanset om din appetit vokser eller skrumper, så er der nogle gængse retningslinjer som du med fordel kan følge når du bliver syg.

 

Først og fremmest så handler det for de fleste menneskers vedkommende om, at blive rask så hurtigt som muligt når sygdom indtræffer. Både fordi det ikke er rart, men har du arbejde og familie, så er der ofte et pres på for at du skal blive rask hurtigt.

 

Så det er det vigtigste mål og dette kan du støtte op om gennem kosten.


Din sygdom kan skyldes din vægttabsmetode

Hvis du er i gang med et vægttab og du oplever at du bliver oftere syg end normalt, så kan det skyldes den vægttabsmetode du anvender. Hvis den er meget hård, du taber dig hurtigt eller den er meget restriktiv/ensartet, så kan det presse dit immunforsvar i bund og du derfor bliver lettere syg. I tilfælde heraf, er det bedste du kan gøre, at ændre din vægttabsmetode, da hyppigheden af sygdom med stor sandsynlighed blot forværres.

Men er du ikke i gang med et vægttab eller anvender du en fornuftig, sikker og stabil metode som ikke presser dig og din krop unødvendigt som f.eks. VÆGTVINDER, så skal du først vurdere om du får mere eller mindre appetit når du bliver syg.

Hvis du får mindre appetit under sygdom.

Hvis din appetit forsvinder under sygdom, så vil det for dig primært handle om at få lidt mad ned - det du kan spise.
Der sker i udgangspunktet intet ved at du ikke spiser, da kroppen bare anvender dine reserver, altså dine fedtdepoter. Men kan du få lidt mad ned, er det fordelagtigt. Ofte er sådan noget som yoghurt eller toastbrød noget af det, der lettest spises under sygdom.

 

Hvis du er som mig og din appetit enten er uændret eller endog stiger under sygdom, så kan du overveje, om du skal ændre i din kost, for at holde vægttabet i gang. Men ikke på en hård måde. Kan du vælge, så er det godt med nogle vitaminrige kostvalg, Men det kan også være at du simpelthen siger til dig selv:

Jeg er så sjældent syg, jeg gider ikke spekulere i kost når jeg endelig er ramt. Det er ikke de par sygedage om året der afgør mit vægttab. Det er alt det der sker i hverdagen.

Dette er min personlige tanke omkring det, men jeg ved også at ikke alle har det sådan - hvilket er helt fint.

Hvis ikke, så fortsætter du blot med at spise som før du blev syg evt med lidt flere vitaminrige valg.


Skal jeg motionere under sygdom?

Motion er ikke en afgørende faktor for et vægttab. Men mange der motionerer regelmæssigt frygter at komme ud af rutinen under sygdom og ‘tvinger’ sig selv afsted alligevel.

 

Her må jeg sætte foden ned og sige nej!
At motionere under sygdom er ikke hensigtsmæssigt - af flere årsager.

 

Du risikerer at smitte andre.
Først og fremmest, hvis du motionerer i et fitnesscenter så er der smitterisikoen.
Jeg ved ikke med dig. Men at se en der tydeligt er syg stå og hoste og hakke på udstyret, er ikke alene uhygiejnisk, men det er også forbundet med smitte. Og så ved jeg godt, at vi ikke skal være så smitte-forskrækkede, men der er stadigvæk nogle for hvem konsekvenserne af harmløse sygdomme er store.

Men motionerer du nu alene f.eks. Løbeture, så er det faktisk heller ikke en god idé at gennemtvinge dig selv motion når du er syg.

 

Når du er syg er dit immunforsvar presset, fordi det arbejder. Det bekæmper sygdommen og lærer hvordan det skal få bugt med den hurtigst muligt en anden gang. 

Når du motionerer, hvis din motion vel at mærke er nogenlunde intens, så presses dit immunforsvar yderligere - både under og efter motionen. Det er intet problem når du ikke er syg, men når du er syg har dit immunforsvar ikke brug for dette tillæg af pres. 

Det kan gøre at du 

  1. Er langsommere om at blive rask
  2. Har sværere ved at restituere fra træningen.

 

Når det så er sagt, så betyder det ikke at du skal ligge stille i din seng. Din krop har bestemt godt af lidt bevægelse, men så kan en gåtur anbefales. Det er motion, men for de fleste ikke noget der er virkelig intenst og dermed presser immunforsvaret 

 

Tror du også at ‘sygdom skal svedes væk’?
Vi kommer ikke udenom en af de mest sejlivede myter når det kommer til sygdom - at det skal svedes væk.

 

Sygdom skal ikke svedes væk. 

 

Øget temperatur under feber og træning er ikke det samme!
Kroppen bekæmper ofte sygdom ved at hæve kropstemperaturen. Det vi også kender som feber, men det er ikke det samme som at svede under en træning, selvom du her også føler dig varm.
Feber gør at mange bakterier dør, da de ikke kan tåle den høje temperatur - det er ikke det der sker ved træning, for her regulerer din krop temperaturen blandt andet igennem sved.

Sygdom skal ikke svedes væk.
Sygdom forsvinder ved at du passer og plejer dig selv igennem kost og afslapning. 

Du bliver træt under sygdom, fordi din krop bekæmper sygdom.
Jo mindre du kan give den ellers at skulle gøre, jo bedre. I hvert tilfælde i den dag eller to hvor de fleste sygdomme er værst. 

Den efterfølgende snue og utilpashed kan sagtens bekæmpes samtidig med at du passer din dagligdag på lavt blus - for et andet vigtigt aspekt af sygdom er, at man ikke kommer til at sætte sig selv i en offerrolle med sygdom, hvor man skal passes, plejes og ligge stille indtil det hele er ovre. Det hjælper nemlig heller ikke.

 

Hvile, god nærende kost og tid - sådan tager du bedst vare på dig selv under sygdom - resten tager immunforsvaret og kroppen sig af. Helt af sig selv.

Vil du vide mere om hvordan jeg kan hjælpe dig med at opnår et varigt vægttab og et liv uden overspisning, så gå ind på www.gitteboesen.nu og læs mere