Preview Mode Links will not work in preview mode

Vægtvinder v/ Gitte Boesen


Feb 4, 2021

Har du nogensinde læst om en slankekur og tænkt: 'Det her kan da ikke være sundt!?'
- eller -
Prøvet en bootcamp eller en kostplan og følt dig fuldstændig drænet, demotiveret og tvivlsom 'skulle det her gøre mig sundere?'

Hvis ja, så er der ikke noget at sige til det!
Jo mere vi lærer om sundhed og vægttab, jo tydeligere står det klart hvordan mange slankekure og vægttabsstrategier gør langt mere skade end gavn.
Særligt på det mentale plan.

I denne episode af podcasten VÆGTVINDER lærer du om de fællestræk du med fordel kan være opmærksom på når du skal vurdere hvorvidt en given vægttabsstrategi er hensigtsmæssig - og sund

Torsdag d. 4. februar 2021 er sidste dag for tilmelding til årets vægttabsforløb VÆGTVINDER 2021 - du kan læse mere her VÆGTVINDER 2021

Transkription af udsendelsen:

Hej og velkommen til podcasten VÆGTVINDER – stedet hvor du få hjælp til at opnå et varigt vægttab og et liv uden overspisning.

I dag skal vi tale om uholdbare vægttabstendenser og slankekure der gør mere skade end gavn.

Først skal vi lige have på plads, at grunden til du taber fedt er at du ligger i det der hedder 'kalorieunderskud', som betyder at du spiser mindre end du forbrænder eller omvendt forbrænder mere end du spiser.

Sådan ser fedttabs regnestykket ud – altid.
Du kan ikke tabe dig uden at være i underskud af kalorier, for først der vil kroppen begynde at tære på fedtlagrene og omvendt vil du tage på hvis du spiser mere end du forbrænder

Du kan med fordel lytte episode 2  af podcasten VÆGTVINDER for en grundig gennemgang og forståelse af netop dette

'Hvorfor siger du fedt og ikke vægt?'
Jeg siger fedt fordi det er fedt der forsvinder i et kalorieunderskud.
Din vægt kan sagtens svinge grundet væske – altså vand i kroppen og du kan sagtens have taget på i vægt og samtidig smidt fedt.

Og lige her bliver mange enormt frustreret og giver desværre op ’jeg taber mig jo ikke’
nej det kan godt være at din vægt er steget fordi du binder mere væske, men har du lagt i et kalorieunderskud så har du tabt dig.

Intet andet er muligt og det siger jeg ikke for at være påståelig. Det siger jeg fordi det er det vi i dag ved som følge af videnskaben.

Grunden til at jeg understreger dette, er at det kan være ufatteligt svært at finde rundt i junglen af vægttab og desværre er der ikke nogle regler på området, så alle kan bilde alle alt ind.

Så et vægttab handler altså om at ligge i kalorieunderskud, men det er også vigtigt – faktisk endnu vigtigere - at forstå at vi mennesker, ikke er robotter, vi kan ikke bare følge en plan eller kur.
Vi er ikke bygget til bare at få stukket en plan i hånden og så følger du den bare.
De der kan det, har som ofte ikke problemener med vægten.


Det svære i et vægttab er ikke som sådan at vide hvad du skal putte på tallerkenen – jovist kan der være nuancer, og nogle fødevarer du kan komme i tvivl om
Men i det store hele så ved du godt at når du vil tabe dig er det bedre med en salat med noget protein af en art og noget god energi end en familiepizza med ekstra ost.

Ikke?

Det svære i et vægttab er derimod:
- ikke at sidde med chokolade, slik eller snacks når man lander i sofaen om aftenen og har brug for ’noget’
- ikke at tømme børnenes pålægschokolade når de er puttet og man er træt og udkørt.
- ikke at spise 2 eller 3 portioner af den lækre pastaret, som man bare elsker.
- ikke at spise den tørre torsdagskage på jobbet, som du egentlig ikke finder specielt spændende, men som du ikke lade være fordi ’nu er den der’ og den er faktisk svær at få ud af tankerne
- ikke at smøre et par rundenom når du kommer træt hjem fra arbejde og der er ’for’ lang tid til aftensmad..
- at vælge grøntsagsstænger, når det eneste du har lyst til er en god gammeldags pariser-toast på hvidt brød med ost og skinke 
- Ikke at søge noget at spise, når ensomheden, rastløsheden eller kedsomheden presser sig på.
-ikke at sige 'okay, det er også virkelig lige vejr til varm kakao og flødeskum' – for femte dag i træk.
-ikke at spise for at dulme fysiske smerter som f.eks ondt i ryggen.
- ikke at pendulere mellem computer og køleskab imens man arbejder hjemmefra som følge af corona-restriktioner.

Det er dét der i virkeligheden er det svære – det er ikke svært det andet og hvis du lyttede med på episode 8 ’Sådan kommer du godt i gang med et vægttab der holder’ så fik du et eksempel på en spisemodel du helt selv kan anvende til at spise i kalorieunderskud.

Nå men vi skal til at tale slanketendenser, som kommer perfekt i kølvandet på min forklaring her over hvad der egentlig svært

Hvis det vi tilstræber er et sundt varigt vægttab, som er et vægttab der holder også på sigt, kan du forestille dig at der er 4 checkbokse der skal krydses af for at den strategi der anvendes er i orden:

Den ene checkboks er kalorieunderskud, altså at et vægttab opnås
Den anden er, at det er sundt for kroppen.
Den tredje e,r at det er sundt for mentaliteten

Sidst men ikke mindst, at det er noget du kan gøre fra nu af og altid – ellers er strategien ikke varig.


At bruge en ekstrem kur du ikke kan overholde for altid til at komme ned i vægt, er det samme som at tisse i bukserne for at holde varmen.
For når du har tabt dig de ønskede kilo (med mindre du har givet op undervejs), så har du to muligheder:
1) at fortsætte med den strikse kur
eller
2) at gå tilbage i de gamle vaner. Vi fungerer ikke sådan at vi pludselig, fordi vi rammer vægten lærer at leve hensigtsmæssigt og det er blandt andet derfor at mange mennesker der har tabt sig ofte har taget på igen.


Så skal der et kalorieunderskud til for at du taber dig – det sikrer de fleste slankekure dig faktisk– hvis du da ellers kan følge dem. Ja netop, hvis du da ellers kan følge dem- og det er lige her vi har balladen.

Fordi traditionelle slankekure eller sultekure som jeg kalder dem eller kostplaner for den sags skyld er sjældent til at følge særlig længe.

Ellers havde du jo bare gjort det og tabt dig – og nej det handler ikke om at du ikke har viljestyrke nok.

For hvad er problemet med traditionelle slankekure, kostretninger eller kostplaner (der i virkeligheden er en rigid slankekur) – de indeholder som regel en eller anden grad af forbud for forskellige fødevarer og fødevaregrupper og ensrettethed.

Det betyder, at hvis vi ser på sundhedscheckboksen.

Så ved vi i dag at en sund kost er en varieret alsidig kost, med både fedt, protein og kulhydrat som er sukker og hvortil der hører stivelse og kostfibre.
Og at der bliver varieret efter bedste evne for forskellige fødevarer så du ikke altid spiser kylling, ærter og sødekartofler

Kun igennem en varieret kost får du dækket din krops behov for vitaminer, mineraler og i det hele taget sikrer du et sundt legeme.

Så når bestemte slankekure og diæter afskærer hele fødevaregrupper, så kan man som forbruger gå glip af vigtige vitaminer mineraler og kostfibre, hvilket betyder øget risiko for visse sygdomme, men også bare sådan noget som dårligere fordøjelse, mat og rynket hud, sorte rander under øjnene (og nej her taler jeg ikke mor-panda øjne som de fleste af os har for tiden med hjemmepasning og 100 bolde i luften), men et udtryk for mangel på vigtige mikronæringsstoffer.

Så snart en kur eller kostplan er restriktiv, så falder den altså på sundhedsfeltet og får ikke et kryds i fysisk sundhed
– puhh der røg lige en masse slankekure og kosttendenser her.

Nogle af de populære er sådan noget som Keto, paleo, kød-kuren, atkins og uanset hvor nuanceret en kostplan du har, så vil den aldrig blive varieret og alsidig nok.


'Men hey Gtte min kur hedder ’bare’ jeg må ikke spise kage og tilsat sukker så er den jo god?'

Altså først og fremmest vil jeg lige sige, at du skal altid gøre det der virker for dig. Jeg vil aldrig bestemme over hvad du skal og ikke skal. Jeg giver dig viden, råd, værktøjer og skabeloner du kan følge eller lade være.

Hvis det fungerer for dig, så fortsæt. "If it aint broken dont fix it".
Men det virker kun såfremt du:
1: får resultater, altså taber dig
2. kiloene ikke kommer tilbage når du stopper med kuren
3. du har det godt i kuren – også mentalt. Hvis man konstant føler afsavn og tænker ’jeg må ikke’ tanker så tyder noget på at det ikke er sundt.

For så kommer vi til det felt der hedder den mentale sundhed og dette er min helt store kæphest og den der virkelig gør skade.
For de kvinder jeg til dagligt arbejder med og som deltager på VÆGTVINDER. 
VÆGTVINDER hvor det faktisk i dag på udgivelsesdagen 4 februar 2021 er absolut sidste chance for at komme med på VÆGTVINDER 2021-forløbet.

Nå men mange af de kvinder er vokset op i eller har levet i en såkaldt diætkultur, hvor restriktioner på forskellige fødevarer, kostplaner, strikse slankekure og snæversynede diæter har taget sit tag – særligt mentalt

På trods af at de har kæmpet med vægten i mange år, så er den stadig for høj indtil de starter hos mig og det er på trods af at de har prøvet alverdens slankekure, såkaldte livsstilsændringer (livestilsspændetrøjer), kostplaner bootcamps og forløb.
 
Og de mangler hverken viljestyrke, intellekt eller drivkraft, men de mange kure har ødelØgt deres syn på mad og spisning og overbevisninger om den selv når det kommer til vægten

For når en slankekur fejler, hvad sker der så?
Så bebrejder man sig selv.

Så prøver man en ny… fejler...
og bebrejder sig selv.

’hvorfor kan jeg ikke finde ud af det her!?
Alle andre kan jo lykkes’

'Hende der på facebook har tabt 30 kilo, hvorfor kan jeg ikke bare tabe 20'

Så går der noget tid, man får anbefalet en ny kur ’hey, prøv keto det virker supergodt siger min træner, det speeder op for forbrændingen (ps det er løgn, det sker ikke, men det kan vi tage en anden dag)’
Så prøver man keto, men hvem pokker gider at leve ”uden” kulhydrater (”uden” fordi der er kulhydrater i næsten al mad også grøntsager), men også, hvad sker der når vi skal undvære sukker? Træt, uoplagt, sløv hjerne, men også hvordan er det nu lige med de forbud.

De frister. Og pludselig kan man kun tænke på at spise alt det man ikke må.

Det bliver så til mad-stress hvor du tænker på mad, spisning, krop, vægt i næsten hele døgnets vågne timer – mad fylder pludselig alt.
Hvad skal jeg spise, hvad burde jeg spise, skal jeg vælge kyllingesalat eller tunsalaten, måske bare en helt uden kød, nej kød er godt, for der er protein i, men det feder også og så er der også tungmetaller i tun, men der er færre kalorier.
Jeg har faktisk virkelig lyst til et brød til, men så skal det være det grove for så får jeg god mæthed, men det kunne også bare være at jeg skulle lade være.
Jeg skal måske hellere tage en håndfuld mandler, nåhr nej det er også fedende osv osv osv


*dyb vejrtrækning*

Er det noget der gavner sundheden, det jeg her remsede op,
1) diætkulturen
2) selvbebrejdelse
3) 'hvorfor kan jeg ikke'-tanker
4) mad-stress?

Nej ikke rigtigt og så får slankekuren eller tilgangen altså ikke et X i mental sundhed

Den tilgang du vælger kunne krydse alle felter af og er du blevet så skadet og madstresset, så kan en start være fuldstændig at glemme et vægttab lige nu, for en stund,  medmindre du er med på VÆGTVINDER-forløbet for der tager vi selvfølgelig hånd om dette.

Så når du står og skal til at vælge en vægttabsstrategi, så find ud af om den kan få et kryds i alle checkbokse.

1) sikrer den et kalorieunderskud? (et minus på omkring 4 -600 om er fint)

2) er det en metode du kan se dig selv gøre for altid (stemmer den overens med din hverdag, dine værdier, dine realiteter)

3) er den fysisk sund? (uden forbud og varieret kost)

4) er den mental sund, giver den dig ro på, giver den mindre mad-stress, giver den selvtillid?
Altså får den dig til at have det bedre med dig selv omkring vægt og krop.


Opfylder strategien ikke alle fire, så vil jeg umiddelbart ikke anbefale den.

Dertil, så er det vigtigt at få adresseret de bagvedliggende spisemekanismer som spisning på følelser, overspisning, stressspisning, uhensigtsmæssige spismønstre og vaner – det har vi ikke været så meget inde over i dag, men det er vigtigt at disse også bliver adresseret, hvis det er noget du oplever.

Et godt sted at starte med dette er at hente min gratis guide ’Slip sukkertrangen’ som du finder i dagens episodenoter og ellers ved at gå til gitteboesen.nu/sukkertrang.

Tusinde tak fordi du lyttede med, hej hej.