Preview Mode Links will not work in preview mode

Vægtvinder v/ Gitte Boesen


Aug 5, 2021

Det der sikrer dig et varigt vægttab er ikke fanatiske kostplaner eller rigid kalorietælling. 
Det der sikrer dig et vægttab der holder er ikke ekstreme bootcamps eller endimensionelle slankekure.

Det er går igen ved vægttab der holder er:
1) at slippe fri af overspisning på følelser
2) solide vedblivende vægttabsrutiner

I denne episode dykker jeg ned i de solide vægttabsrutiner - hvordan du finder dem der passer til dig og hvordan du implementerer dem.

Hent også guiden med de 5 vægttabsboostende vaner lige her: 

https://www.gitteboesen.nu/vaner

 

Det blev der sagt:

Når det kommer til vægttab. Vægttab af den varige slags der skal holde, så eksisterer der en række præmisser der skal være opfyldt for at det kan lykkes.

 

Det er blandt andet præmisser som at være i et kalorieunderskud, at vælge en vægttabsstrategi du kan holde både nu, om en måned og om et år. At være ude af følelsesmæssig overspisning, at have styr på sukkertrangen. Alt sammen noget du har hørt mig tale om og hjælpe dig med her i podcasten før og som du bliver ført igennem målrettet og uden slinger i valsen, hvis du kommer med på efterårets VÆGTVINDER-forløb.


I dag skal vi tale om en anden præmis, nemlig de gode vægttabsrutiner – hvordan du finder dem og skaber dem. For når vi ser på vægttabsforløb der både virker og holder, så er det fordi at personerne får skabt nogle rutiner de kan overholde og følge hver dag.

 

For som du sikkert også har hørt mig sige før, så handler et vægttab om kontinuerligt at gøre det ’rigtige’ og at være vedholdende.
Derfor handler det ikke om at du pludselig skal til at løbe 10 kilometer 3 gange om ugen eller at leve vegansk. Faktisk får det mig til at tænke på den fejl jeg oftest ser kvinder begå igen og igen og undre sig over hvorfor det ikke lykkes, nemlig at målet, forventningerne og rutinerne er lagt forkert og upassende til individet.


Hvor mange gange har du ikke prøvet at tænke ”fra på mandag starter jeg med at motionere og spise salat til frokost”, for blot at ende i total 'ædeflip' om aftenen?

 

Det ved jeg i hvert tilfælde at jeg har prøvet et utal af gange og det skyldes ikke manglende rýgrad eller viljestyrke, men derimod at barren eller ’vejen til målet’ var lagt helt forkert ift mig, mit liv og mine muligheder

I øvrigt, hvem er jeg så? Jeg er Gitte Boesen, vægttabsmentor og vanecoach og jeg hjælper kvinder med at opnå et varigt vægttab og et liv uden følelsesmæssig overspisning, så de kan blive glade, tilfredse og mærke ro i krop samt sind.

Men tilbage til vejen til målet – altså rutinerne. Det du kan gøre igen og igen uden at det kræver umenneskeligt meget af dig.


Noget af det vi glemmer er nemlig, at det der fungerer godt for andre, fungerer ikke nødvendigvis godt for en selv.

 

Det der i teorien virker som den perfekte plan, er det ikke altid i virkeligheden. Det er også derfor at et varigt vægttab ikke kommer ved hjælp af en kostplan, en bootcamp eller en ugebladsslankekur eller kalorietælling fordi det ikke passer til dig og dit liv.

 

Det er de færreste der kan se sig selv leve efter en udspecificerer kostplan over en længere periode.

 

Det er det færreste der kan leve af suppe for altid eller holde til at træne ekstremt.

 

Det kan bruges i en periode og vil givetvis virke under perioden, men det vil ikke holde for altid og derfor bliver vægttabet ikke varigt.

Så hvordan finder du så nogle rutiner der passer til dig i dit vægttab.

Først fremmest skal vi være enige om hvad der skaber et vægttab og det er det der hedder et ’kalorieunderskud’.

 

Kalorier er den energi der er i maden og kort sagt så fungerer det således at spiser du flere kalorier end du forbrænder tager du på, spiser du færre taber du dig.

 

Du har to ’knapper’ du kan skrue på og det er enten kalorieindtaget (altså madindtaget) eller kalorieforbrændingen (bevægelse).

 

Hvis du er usikker på det her med kalorier eller bare gerne vil vide mere om hvordan kroppen fungerer ift vægttab, så lyt episode 2 af podcasten VÆGTVINDER, hvor jeg slavisk gennemgår vægttab rent fysiologisk på en meget letforståelig måde.

Så du har altså to knapper og af det to knapper - madindtag og forbrænding- er den der har den største betydning for dit vægttab madindtaget. Men det er ikke sikkert at det er der du skal starte – for husk: det der er bedst på papiret, er det ikke altid i virkeligheden og ydermere så har en god start, som oftest en dominoeffekt på andre områder af livet.

Så nu er spørgsmålet til dig, på hvilken af de to knapper skal du starte med at skrue og hvordan?

Fordi det jeg som oftest ser som en anden vægttabsstarter-fejl er, at man ønsker at skrue på det hele ’for NU skal det være’.

 

Så man går fra at spise almindelig mad og forholdsvis mange snacks til at ville spise ultra-sundt og slankende med eksotiske opskrifter og massiv byrde på budgettet. Derudover sætter man sig for at ville motionere meget og ofte (og det skal selvfølgelig sættes i perspektiv til den mængde man laver nu, så det er f.eks. fra nul motion til 3 gange om ugen af 1,5 times varighed).

 

Jeg har ikke tal på hvor ofte jeg har set denne optimistiske målsætning ende i fiasko. Det er utrolig sjældent at så massive ændringer gjort på én gang holder mere end max et par uger. Ikke fordi der er noget i vejen med målene, men simpelthen fordi der er så stor afstand imellem hvordan hverdagen ser ud normalt og så til det ønskede scenario.

Det du derimod kan gøre, hvis du ønsker at det skal holde – og det antager jeg at du gør fordi du lytter med her i dag. Det er at du skal nøjes med at skrue lidt på én knap ad gangen og når du skruer blot lidt, så går der nemlig ikke så længe før det sidder fast og du kan skrue lidt mere på samme eller den anden knap.
Så f.eks. start med at spise grøntsager til aftensmaden, når det er kørt ind, så kan det være at du undlader smøret på rugbrødet eller du beslutter dig for at gå en frisk tur hver aften efter aftensmåltidet.

Noget andet denne strategi gør er også, at du ikke satser alt på én gang og du har overskud og energi til at justere OG ’være menneske’.

 

Du kender sikkert typen og måske er du selv typen, der springer fra den ene vægttabsstrategi til den anden hvor der satset alt – igen fordi NU skal det være.
Men det er så nedslående. Måske fandt du ud af at smørret på brødet ikke kunne undværes, hvad skal du så gøre? Eller måske var gåturen kun god om sommeren, fordi om vinteren er det farligt at gå på den mørke vej?

En vigtig note her jeg bliver nød til at have med som vægttabsmentor det er, at den knap der vil give mest ift vægttab er og bliver kostknappen. Det er i bund og grund igennem kostændringer at vægttabet findes, men motion kan hjælpe til og for nogen vil gode motionsvaner smitte af på kosten. Men kosten og de bagvedliggende spisemekanismer er det altafgørende.

Når du så har fundet den rutine du ønsker at få eller ændre, så skal du finde ud af hvor ofte eller hvornår den er aktuel og om den kræver forberedelser.

Er det grøntsager til aftensmaden, så skal de måske handles ind.


Er det gåture når ungerne er lagt. Hvilke dage kan det lade sig gøre. Går manden f.eks. til fodbold tirsdag og torsdag. Er weekenderne til familien og er du frivillig mandag. Jamen så er der kun onsdag og fredag tilbage og hvis du også vil have en aften med manden foran skærmen, hvordan passer det så ind, er det stadig muligt? En god idé?

Vær kritisk overfor dine ønsker.

 

Prøv at se om du kan komme i tanke om alle de ting der kan komme i vejen og så husk at selvom du lige nu måske føler dig energifyldt og elsker tanken om en morgenløbetur eller ren vegetarkost, så kommer der morgener hvor du kom for sent i seng aftenen før og er drøntræt. Der kommer dage med regn. Der kommer dage hvor du bare har lyst til en stor rød bøf! Hvordan ser disse dage ud og hvad er planen. Vær specifik. Det der med at sige, at ”jeg gør det når det passer ind. Det burde jeg kunne få til at fungere”, det virker utrolig sjældent i praksis.


Så altså:


1) Hvilken rutine vil du ændre er det kost eller motion (eller måske noget tredje som f.eks. søvn)


2) Hvor meget skal rutinen ændres?


3) Hvor ofte?


4) Vær kritisk og kom med alle undskyldninger og modgang der kan være.


5) planlæg hvornår hvis det er en fysisk aktivitet eller planlæg for indkøb hvis det f.eks. er noget du skal til at spise.


6) Prøv det af i praksis. Giv dig selv en måned som test.



Når du tester så giver det dig frihed til at reflektere og mulighed for at skrotte tiltaget uden at slå dig selv oveni hovedet.


Hvis du vil fordybe dig mere i det med vaneændringer særligt ifbm vægttab, så har jeg udarbejdet en gratis vaneguide med 5 vægttabsboostende vaner, der kan have massiv positiv påvirkning på dit vægttab.

Du finder guiden på www.gitteboesen.nu/vaner eller ved at følge episodenoterne.


Tak fordi du lyttede med. På torsdag er der en ny episode af podcasten VÆGTVINDER klar til dig