Preview Mode Links will not work in preview mode

Vægtvinder v/ Gitte Boesen


Apr 1, 2021

Oplever du at det er rigtig svært at tabe sig? At det måske går godt lige et par dage eller uger hvis du er rigtig 'god' og så vender bøtten ellers igen og du er tilbage i de gamle spisevaner med vægtøgning til følge.Ja? Så er du formentlig landet i det jeg kalder vægttabets onde cirkel - eller loop - hvor det samme mønster gentager sig igen og igen.Find ud af om du er fanget i en ugunstigt vægttabscirkel og få viden til hvordan du kan slippe ud.Link til gratis guiden 'Slip sukkertrangen' lige herDet blev der sagt!
(Transskription af udsendelsen)

 

Du er hoppet ind i podcasten VÆGTVINDER hvor vi, med et par og tyve episoder på bagen, kun har ridset i overfladen af hvad et varigt vægttab og et liv uden overspisning kan bringe frem af emner.I dag vil jeg fortælle om en ond, ond cirkel som rigtig mange kvinder – uden at de ved af det – er fanget i.


Jeg kalder det vægttabets onde cirkel eller loop og hvis du kæmper med følelsesmæssig overspisning eller oplever at den ene efter den anden slankekur fejler, så er episoden i dag virkelig vigtig.


Og endnu mere vigtig er episoden, hvis du tror at det er dig der er noget galt med hvis du ikke kan tabe dig – for det er det ikke! Du har hørt mig sige det mange gange før, men når et vægttab ikke lykkes så er det hverken fordi du mangler rygrad eller er i stykker indeni – det skyldes den simple årsag at den valgte strategi ikke har hjulpet dig på behørig vis.

 


I øvrigt er det da lige på sin plads at præsentere mig selv.
Jeg er Gitte Boesen Vægttabsmentor & Vanecoach. Jeg hjælper kvinder med at opnå et varigt vægttab og et liv uden følelsesmæssig overspisning, så de kan føle glæde, ro og tilfredshed i krop og sind.

 

Hvis du går ind på gitteboesen.nu/vaner så ligger der en gratis guide til dig der hjælper dig med at få godt gang i 5 vægttabs-boostende vaner – og nej, du skal hverken leve af kylling og bønner. Ej heller skal du til at løbe en marathon. Vi tager fat i de fundamentale små vaner som i den grad kan have afgørende betydning for dit vægttab og dine vaner.


Nå, men lad os hoppe ud i det.


Forestil dig at du står i en cirkel der tegnet på gulvet under dig. Cirklen ligner en urskive og i rundt i cirklen er der markeret 5o punkter – fem holdepladser/ tre faser
Denne cirkel repræsenterer et loop eller en spiral mange kvinder er fanget i – lad os sige at denne kvinde er dig.Fase 1)
Det starter med at du har gået et stykke tid og tænkt at du snart skal til at tabe dig. ”Nu må jeg altså også snart tage mig sammen, hvis jeg skal nå at komme passe mine sommerbukser” kunne en typisk sætning lyde. En aften, typisk efter et godt måltid og evt. slik eller anden form for snacks beslutter du dig for at NU er du klar. Fra på mandag skal du i gang med at tabe dig. Du har hørt om en slankekur fra en veninde, den lyder godt nok hård, men den virker, som hun siger. Du skriver til hende og du får den tilsendt. Næste dag handler du ind og efter weekenden så er du klar.
Denne fase eller dette felt indtil du går i gang med vægttabet kalder vi ”ønske om vægttab” og her har du selv en opfattelse af at du trænger til at tabe digFase 2)
Så går du ind i fasen, hvor vægttabet igangsættes. Hvis du forestiller dig cirklen så træder du med uret rundt i cirklen på gulvet og kommer til felt to – der hedder ”slankekur” (der kunne også stå kostplan eller diæt). Dette er fasen hvor du i citationstegn sulter (afhængig af hvor hård slankekuren er og hvor god du er til at overholde den). Denne fase er fyldt med restriktioner/forbud som f.eks. jeg må ikke spise kage, jeg må ikke spise brød, jeg må ikke spise frugt eller hvad det nu end er den valgte strategi indebærer. Derudover også ofte i kombination med hård motion. En tilgang her kunne være LCHF, suppekur, atkins, ingefærkur, bootcamp, keto mv.
I dette felt begynder du at ligge i kalorieunderskud – du spiser altså mindre end du forbrænder og opnår et vægttab. Tjek evt episode 2 af podcasten VÆGTVINDER hvor jeg forklarer alt om vægttabets anatomi herunder kalorierFase 3)
Her er vægttabet i gang og i denne fase sker der noget ødelæggende og interessant og samtidig forudsigeligt, nemlig at - afhængig af måden hvorpå du har valgt at tabe di -, så vil der med tiden ske det at der skabes et behov, en trang til at spise, trang til at indtage alt det du ikke har måtte spise. Så hvis strategien har heddet ’jeg må ikke spise kage, slik, is og søde sager’ så er det det du har behov for.


Har du levet efter en kostplan har du oparbejdet et behov for at selv bestemme hvad du spiser (en kostplan er den mest strikse måde at tabe sig på) og/eller bare at spise noget andet end det der står på planen.
Med andre ord så vil denne fase vare en periode og før eller siden, så vil behovet og trangen blive så stor, at du hopper over i fase 4 eller næste felt, nemlig tilbagefald.Fase 4)
Hvor du vil spise – formentlig som før du begyndte vægttabet og er du som de fleste af de kvinder jeg arbejder med også overspise – altså spise mere end du egentlig har et fysisk behov for

Så du gik altså fra at have et ønske om vægttab, gå i gang med en striks slankekur eller kostplan og et vægttab og nu er du faldet tilbage og spiser som du plejer, eller mere til.


Fase 5)
Her stiger vægten igen og stiger fordi du nu er i et kalorieoverskud. Det betyder at alt det du arbejde for i fase i 2 og 3  – altså vægttabet, nu er spildt arbejde og går det som langt de fleste gange så tager du på og ikke bare det du har tabt, men mere til fordi kroppen, som en reaktion på det i gåseøjne tænker ’Nu har vi lige haft hungersnød så nu skal vi sikre os overlevelse ved at fylde ekstra op i depoterne – fedtdepoterne’.


Derudover er du måske også ramt af en ’så kan det også være ligemeget tanke’ der gør at hele vægttabsprojektet forkastes og ydermere, som en respons på den negative følelse, spiser du.


Resultater er at kroppen vokser, utilfredsheden vokser formentlig også, men fordi den sidste diæt periode var så hård gør kroppen og din underbevidsthed et kæmpe stykke arbejde for at holde dig i vægtøgningsfasen – felt 5.

Og hvad endnu værre er, så får selvtilliden, troen på at kunne lykkes et ordentlig hak, for det de fleste oversætter det at lande i felt 4, tilbagefaldet,  til er at det er dem der er noget galt med – ikke strategien. Jeg mangler rygrad viljestyrke eller jeg er en sukkergris, er sætninger jeg ofte hører, når det i virkeligheden er strategien altså vægttabsmetoden der har været helt uduelig og får langt de fleste mennesker til at falde tilbage.For det meste sker der det, at når kiloene er kommet på igen og lidt ekstra, så begynder ønsket om et nyt vægttab at vokse og du kommer i fase et igen og på et tidspunkt når du til, at NU skal det være og så starter et nyt slankekurs kapitel – cirklen starter forfra.

 


Fase 1: ønske om vægttab


Fase 2: igangsættelse af vægttab


Fase 3: kalorieunderskud og vægttab


Fase 4: tilbagefald


Fase 5: kalorieoverskud og vægtøgning


En tur rundt i cirklen medfører ikke alene ekstra kilo, men også lavere selvværd og mestringstillid.- en rigtig ærgerlig cocktail.

Mange kvinder og særligt de kvinder jeg arbejder med, har taget mange ture rundt i cirklen. Med enten yoyo vægt eller stigning samt enormt mange nederlag i bagagen

Men cirklen er en cirkel og ikke en streg – altså det betyder, at når en kvinde starter hos mig starter vi i fase 2 altså igangsættelsen (nogle gange i etteren), men nu bruges der en vægttabsstrategi der ikke er fyldt med forbud, der ikke er en kostplan.


Nu anvendes der i stedet en langtidsholdbar spiseskabelon der giver komplet ernæring og kalorieunderskud til vægttab. Hos mig bruger vi VÆGTVINDER-spiseskabelonen og der findes også andre modeller der kan anvendes. Det gør at afsavnet og behovet for at spise og falde tilbage – altså fase 4 – ikke bliver aktuelt. Kvinderne kommer ud af den onde cirkel og ud i en vægttabsrejse der, afhængig af individets mål opnås før eller siden.


Skulle der alligevel ske et tilbagefald, fase 4, som følge af livets finurligheder som jeg kalder det, så gøres denne fase både kort og ubetydelig fordi det ikke er en striks slankekur og fordi kvinden har erhvervet et hav af redskaber til at forebygge og minimere overspisningsepisoder.


Det er det coaching kan og det er det der skaber et vedblivende vægttab. Det ændrer cirklen til at være positiv og vægttabsfremmende og så understreger den også en vigtig pointe: Selv i gode og hensigtsmæssige vægttabsstrategier kan der ske tilbagefald, men er strategien god er det hurtigt overstået og konsekvenserne minimale.Hvis du ser dig selv fanget i denne cirkel, så skal du vide at det er muligt at slippe ud, men det gøres ikke ved at anvende de metoder du har prøvet. Hvis du ikke slap ud med dem dengang, gør du heller ikke nu.Hvis du først er fanget i loopet kan det være svært at slippe ud. Desværre er der kvinder der er fanget hele livet – dette loop stopper ikke blot fordi man når en hvis alder. Det er stressende, ubehageligt og giver anledning til mistrivselDu kan læse mere om min tilgang på min hjemmeside gitteboesen.nu hvis det skulle have interesse.Ellers vil jeg ønske dig en vidunderlig dag – en ny episode er klar til dig næste torsdag.

Hej hej

Link til gratis vaneguide tryk her