Preview Mode Links will not work in preview mode

Vægtvinder v/ Gitte Boesen


Nov 18, 2021

Dette er er del 2 af miniserien omkring tallet på vægten.
I denne og sidste episode får du svar på alt fra hvor ofte du skal veje dig, hvorfor vægten kan ødelægge dit vægttab og hvordan din vægt kan svinge med flere kilo på blot et døgn.

Gratis vægttabsfællesskab her https://www.facebook.com/groups/vaegtvinder


Det blev der sagt
Hej og velkommen til del 2 af min lille miniserie om tallet på vægten, hvis du ikke har lyttet sidste episode af podcasten VÆGTVINDER fra sidste torsdag, så kan det kraftigt anbefales. Gør det enten med det samme, eller sæt en husker til dig selv efterfølgende – der kommer nogle virkelig gode pointer op omkring vægten.

Særligt for dig der er kvinde, ønsker et vægttab og måske kæmper med vejninger. Derudover gav jeg nogle klare retningslinjer for hvor ofte, hvornår på dagen mv du bør tilstræbe hvis du ønsker at veje dig og bruge vægten til indikator på dit fedttab

I denne del af miniserien, skal det så handle om hvorfor jeg påstår at din vægt, eller tallet på vægten ikke er til at stole på.

Jeg er Gitte Boesen, Vægttabsmentor og Vanecoach og jeg hjælper kvinder med at opnå et varigt vægttab og et liv uden følelsesmæssig overspisning, så de kan opleve glæde og tilfredshed i krop og sind.


Har du nogensinde prøvet at vægten den er steget eller står stille, selvom du har gjort alt det rigtige for at den skulle falde?

Eller er du en af de heldige der har prøvet at den er faldet uden du prøvede på det?

Har du prøvet at træde op på vægten, for at få et resultat og så næste dag vejer du dig igen og så er den faldet eller steget med 2 kilo, uden du har gjort noget anderledes?

Hvad i alverden drejer det sig om? Har du taget 2 kilo fedt på henover natten?


Nej med stor sandsynlighed ikke!
Det ville svare til at du skulle have spist 15.000 kalorier UDOVER det du normalt ville spise på et døgn.


Til sammenligning kan jeg fortælle, at den typiske voksne kvinde spiser omtrent 2000 kalorier på et døgn. Så skulle du altså have spist 8 gange så meget. Næppe sandsynligt. Hvis du er i tvivl om hvordan det her med vægttab, kalorier, mad osv hænger sammen, så lyt til episode 2 af podcasten VÆGTVINDER, hvor jeg forklarer dette fra ende til anden.

Men hvis jeg ikke kan have taget to kilo på over natten, hvorfor viser min vægt det så?

Det er det du vil lære her i dag.


Hvad vejer din vægt egentlig?

Først skal vi lige huske at tallet på vægten giver dig et billede af hvad du vejer, i nuet, i det øjeblik du stiller dig op – alt inklusiv muskler, knogler, mad i tarmen, evt tøj på kroppen, væske i kroppen, vand i håret, briller – alt.

Din vægt viser hele den masse du placerer på vægten. Og selvom du nu siger, nej for min vægt den viser mig også fedtprocent, bodyage og evt andet oveni, så skal du vide at medmindre du har en meget dyr – og her taler vi over 10.000 kroner klassen – kalibreret vægt, så kan du ikke regne en dyt med disse værdier.

 

Almindelige vægte til husholdningen kan ikke vurdere andet end din vægt. Når den estimerer f.eks. din fedtprocent gør den det ud fra nogle standardiserede indbyggede formler og ikke fordi den måler din fedtprocent. Skulle du så være så ’heldig’ at have en rigtig vægt, så husk at målingerne stadigvæk er estimater.


Så altså din vægt fortæller dig hvad du vejer i kilo, ikke i fedt! Og det er væsentligt at huske, for når du søger et vægttab så er det formentlig fedtet du ønsker forsvinder ikke sandt?

 

Hvorfor fluktuerer (svinger) tallet på vægten?


#1 Din vægt er upræcis.
Almindelig badevægte er enormt upræcise og de færreste viser den eksakte vægt. Men det i sig selv er intet problem hvis du altid vejer dig på den samme vægt, da det så er udviklingen fra sidste vejning der er væsentlig.

Men derudover er de også følsomme. Det betyder at tallet kan skifte afhængig af hvad underlaget er (fliser, plankegulv, linoleum etc) og små ujævnheder eller en hældning i gulvet gør at tallet skifter, såfremt vægten flyttes.


Derudover, hvis det er en batteridrevet vægt, så betyder batteriets tilbageværende energi også noget.
Dette problem kan til dels fikses ved at du altid har vægten til at stå præcis samme sted og du sørger for at batterierne er okay.


#2 Du har mad i tarmene/endetarmen er ikke tømt.
Mad nedbrydes i forskellige tempi igennem tarmsystemet og i sidste ende, inden det kommer ud, opmagasineres det i endetarmen. Noget mad suser hurtigere igennem end andet. Vores tarmsystem er cirka 8 meter langt, så selvom du følger mine anvisninger fra sidste episode og vejer dig om morgenen, efter toiletbesøg inden du indtager noget, så er der stadig meget plads og selvom du måske føler dig helt tom, så er der madrester i systemet endnu. Dig der, som jeg, har prøvet at skulle udrenses hele vejen igennem inden endoskopi, kan bekræfte denne påstand.

Nå men inden jeg kommer for meget ud på et sidespor, så er punkt nummer to altså at du har mad tilbage i tarmsystemet og mængden, vægten af dette kan du ikke vide – andet end det svinger fra dag til dag afhængig af hvad din kost har bestået af men også hvilket tempi, din tarm fordøjer med det givne døgn.


#3 Det samme gælder urin.
Selvom du lige har tisset kan der stadig være urin. Denne mængde er dog forholdsvis lille og ubetydelig. Men urin er ikke det eneste væske du har i kroppen. Og det leder mig til punkt fire, et af det væsentligste faktorer nemlig væskebindingen.


#4 Væskebinding
Omkring halvdelen  af din krop består af vand og denne mængde varierer fra individ til individ, fra dag til dag og faktisk fra time til time. Mængden af væske i din krop er afhængig af mange faktorer, som jeg kunne lave et helt afsnit om hvordan påvirker og påvirkes, men lad mig her nævne de vigtigste for dig som kvinde:

- Hormoner.
Dine hormoner påvirker hvor meget væske du har bundet. Typisk binder du mere væske op til menstruation og du kan føle dig helt ballonagtigt og også se sådan ud, fordi dine hormonniveauer er som de er i den periode og påvirker mængden af bundet væske.


- Kulhydrater i kroppen.
Kulhydrater, altså energi, omdannes og lagres i kroppen klar til brug til når du bevæger dig eller tænker. Den omdannede form hedder glukogen og lagres primært i musklerne og leveren. Du har brug for energi tilgængeligt i kroppen for at fungere optimalt.
Men glukogen binder væske i målestoksforhold 1 gram glukogen, 3-4 gram vand.


Det betyder oversat til noget du kan bruge, at hvis du har spist en kulhydratrig kost aftenen før, så binder du mere væske, sådan meget firkantet sagt.


Det er også derfor at personer der påbegynder en kulhydrat fattig kost ofte falder hurtigt i vægt med det samme, men det skyldes ikke at de har smidt fedt, men derimod bare at de har minimeret deres energidepoter i form af glukogen og de derfor ikke binder så meget væske. Disse personer oplever også ofte øget koncentrationsbesvær, mindre energi, mere træthed som følge af de små glukogenlagre.
Så du skal på ingen måder undgå kulhydrat, men har du spist meget dagen før og hopper på vægten, har det en indflydelse.

- manglende søvn.
Som jeg tidligere har talt om her i podcasten (episode 18 og 19), så er manglende søvn eller dårlig søvnhygiejne som det hedder, en kæmpe risiko for dit vægttab. I denne forbindelse (daglige vægtfluktueringer) der forholder det sig således at manglende søvn påvirker dine homonprofiler, hormonniveauer i en negativ retning. Præcis som visse perioder i hormonerne der påvirker cyklus vil få væskebindingen til at stige, så vil manglende søvn også gøre at du binder mere væske.

 

- stress
Præcis som manglende søvn, påvirker stress din væskebinding og er du tilmed vejestresset, så vil jeg her lige advare om at så er det rigtig let at forværre din tilstand igennem konstant vejning og monitorering af vægten – tjek evt episode 26 af podcasten VÆGTVINDER.

 

- medicin/sygdomme.

Visse medicintyper eller medicinkombinationer vil medføre en øget mængde væske bundet på kroppen, ligeledes kan visse sygdomme eller tilstande gøre det samme


Mængden af væske i din krop kan gøre at din vægt kan svinge med flere kilo på dagsbasis, så i det indledende eksempel, med de 2 kilos fluktuering, er det formentlig primært væske der er årsag hertil.


Det er her vigtigt at understrege at du selvfølgelig ikke ønsker at veje mindre, hvis det eneste der gør udslaget er væske. At være velhydreret er vigtigt og så er det bedre at veje 4 kilo ekstra og være velhydreret, end dehydret og veje mindre – det er kun tallet på vægten. Væske har intet med mængden af fedt at gøre

 

Foruden de nævnte findes også andre faktorer der påvirker hvor meget væske du binder.

 

#5 Træning.

Du hør sikkert hørt det før at muskler vejer mere end fedt og selvom det er en forkert måde at sige det på, for et kilo fedt og et kilo muskel vil veje det samme, så er pointen at når du træner, i hvert tilfælde hvis du træner styrketræning, så vil du opbygge muskelmasse og så kan der ske det at din vægt stiger eller forbliver den samme, selvom fedtmængden svinder. Men det sker ikke over en dag, som er det der tales om i dag.

Så hvorfor så nævne træning?

Jo ser du, det der sker når du træner det er at du i princippet, ødelægger muskelfibre, for at genopbygge dem stærkere og større og i denne proces er der mere væskeophobning i området. Så sagt på almindelig dansk. I dage efter træning kan du sagtens opleve at vægten stiger eller ’driller’ fordi kroppen er ved at reparere sig selv eller genopbygge efter din træning.

 

Hvis du ikke har hentet den endnu, så har jeg en gratis guide, ’Slip sukkertrangen’ som hjælper dig til at få forståelsen for hvorfor uimodståelig sukkertrang opstår og hvad du skal gøre ved det. Du henter den gratis på gitteboesen.nu/sukkertrang eller ved at følge dagens episodenoter

 

Det var altså en række af de mest almindelig faktorer der påvirker din vægt, men som i princippet intet har med mængden af fedt på din krop at gøre.

Hvis du skulle være i tvivl, så kan hele dette dobbeltafsnit af podcasten VÆGTVINDER oversættes til at: du kan sagtens være i gang med at smide fedt og samtidig have en vægt der både stiger og er neutral.


Et vægttab skal ses over den lange bane og det kan de daglige vejninger intet fortælle om.


Brug spejlbilledet, brug målebåndet og brug dit tøj som måleapparat og når du anvender vægten så husk punkterne for i dag samt sidste uges episode, når du skal vurdere.

Tak fordi du lyttede med, husk at tryk følg til podcasten VÆGTVINDER her, så får du automatisk den nyeste episode så snart den frigives.