Preview Mode Links will not work in preview mode

Vægtvinder v/ Gitte Boesen


Apr 7, 2022

Det vigtigste måltid på dagen er…

Ja hvilket måltid er egentlig det vigtigste på dagen?

Hvis du som jeg, har passeret de 40 år, så har du helt sikkert hørt sætningen ‘morgenmåltidet er det vigtigste måltid på dagen’. Men er det sandt? Eller er det i virkeligheden din aftensmad eller det lille mellemmåltid?

Kan man overhovedet sige, at noget måltid er vigtigere end andet? Og hvilke parametre måler man i så fald ud fra?  

Er der forskel på hvad du ‘bør’ spise i de forskellige måltider i forhold til at gøre dit vægttab lettere eller mere effektivt?

Hvad siger studierne? Spiser slanke mennesker virkelig altid morgenmad eller er det noget en “vis slankekur” fandt på at bilde danske kvinder ind for nogle år tilbage for at få dem til at hoppe med på deres ‘magiske kur’?



Så vi kan lige så godt starte med at aflive én af de største myter indenfor måltidsområdet, nemlig at du skal spise morgenmad. 

 

Det skal du ikke.

 

 Ikke hvis du ikke er sulten i hvert tilfælde og det er der bare nogle mennesker der ikke er om morgenen. 

 

På samme måde som nogle mennesker slet ikke kan komme i gang uden at have fået noget i maven. 

Begge dele er helt almindeligt og afhænger af vores individuelle natur. 

 

Nu f.eks. Mine børn, jeg har en pige på fem og en dreng på tre. Pigen på fem spiser meget lidt om morgenen, men spiser med stor fornøjelse om aftenen. Min dreng derimod, der går dæleme ikke længe fra han vågner til han beder om mad, men han spiser omvendt ikke så meget om aftenen.
Den kan altså skifte fra person til person og i perioder. Typisk hænger ens morgenmadspræferencer også sammen med ens øvrige dag
.

Men her kan jeg med det samme konstatere at morgenmåltidet ikke er det vigtigste måltid - ikke for alle i hvert fald, men den del skal jeg nok komme ind på senere.

I mange år var det ellers den gængse opfattelse, godt hjulpet på vej af morgenmadsproducenterne og en vis slankekur som jeg ikke vil komme nærmere ind på her.

I dag ved vi at morgen måltidet ikke nødvendigvis er det vigtigste måltid, men der hører selvfølgelig et par nuanceringer med til billedet - der er som bekendt aldrig noget der er sort-hvidt når det kommer til vægttab.

Som jeg lige sagde før i eksemplet med mine børn, så har vi mennesker forskellige sult-vinduer.


Vi ved fra studier, at børn der får morgenmad præsterer bedre i skolen. 

De har bedre indlæringsevne og kan bedre følge med. 

Men det betyder jo ikke at de bare skal propfodres - det viser bare at børn der ikke får morgenmad, generelt set har lidt sværere ved at lære. 

 

Men det er også børn vi her taler om - de har altså en mindre krop at lagre i og spiser generelt lidt hyppigere end os voksne. 

 

Derudover skal man også altid huske, at med sådanne studier, så kan der være andre faktorer der spiller ind. Måske kunne man forestille sig, at disse børn der ikke fik  morgenmad også havde nogle familiemæssige udfordringer der bidrog til den manglende morgenmad og manglende læring. Det er ikke i alle familier en selvfølge at man får mad hver dag, af forskellige årsager.

Men summasummarum og hvad vi kan bruge her er, at dette er børn og de formentlig har godt at at blive tilbudt morgenmad.

Det næste er så hvad med os voksne, hvad viser studierne her omkring morgenmad?
Og nu skal du holde godt fast.
For studierne viser faktisk, at personer der spiser morgenmad generelt set lever sundere og er slankere end personer der ikke spiser morgenmad.

Men du sagde lige Gitte, at jeg ikke skal spise morgenmad!

Nej og det holder jeg fast i. Hvis du ikke kan spise morgenmad, skal du ikke spise morgenmad. Tvangsfodring skal vi aldrig ud i.

Og nu skal vi igen have fat i de kritiske briller, for hvorfor fortæller studierne så at du skal?

Det studierne også fortæller er nemlig, at når man ser i de store fællessnævnere for hvad der gør at man lever sundt, så er en af tingene morgenmad, men det er oigså sådan noget som hensigtsmæssige morgenrutiner og motionsvaner, samt alkohol og rygevaner, de passser på denne gruppe mennesker.

A’ hva’ for noget?

Jo sagt på en anden måde. Når man gransker morgenmadsstudierne og ser på fællesssnævnere, så viser det sig at personer der spiser kalorielavt, motionerer, ikke ryger, ikke drikker og har en lav BMI, de spiser også morgenmad.

Så det er mere et spørgsmål om hvordan man lever generelt end at det handler om, hvorvidt man spiser morgenmad eller ej.

For det vi også ved er, at et vægttab handler om at være i kalorieunderskud og det er stort set ligegyldigt om kalorierne stammer fra kinder-chokolade eller broccollibuketter og det er under alle omstændigheder ligegyldigt, hvornår på døgnet de er indtaget - din krop kan ikke klokken som jeg plejer at sige.  

 

Er du i tvivl om hvordan det her med kalorier, vægttab, fedtlagring osv hænger sammen så kan du med fordel give episode 59 her af podcasten VÆGTVINDER et lyt.

Så det betyder altså Gitte, at hvis jeg ikke er sulten om morgenen så skal jeg ikke spise?

Nej i udgangspunktet! 

Så er der nogle tilføjelser, eller spørgsmål, som jeg vil invitere dig til at overveje og stille dig selv inden du boykotter din morgenmad. 

 

Når det kommer til sult og mæthed, så kan den fornemmelse og følelse godt være forpurret af mange år med vægttabsfiaskoer og/eller overspisning. 

 

Rigtig mange af mine klienter, når de starter har enormt svært ved at mærke om det er sult, som i et reelt behov for føde, eller om det er følelsesmæssig sult igangsat af eksempelvis kedsomhed, stress eller weekendhygge. 

 

For slet ikke at tale om mæthed, som for nogle slet ikke rigtigt længere kan mærkes ordentligt og tilfredsstillende - og at ‘stoppe med at spise når jeg er mæt’-tanken virker helt absurd og umulig at overholde.


Derfor har jeg samlet en række spørgsmål, som du med fordel lige kan stille dig selv, hvis du hører til gruppen af mennesker der ikke er sultne om morgenen..

  • Bliver du irritabel op ad formiddagen?
    Så kan det sagtens være at din krop rent faktisk sender sultsignaler til dig om morgenen, men fordi du har kastet dig ud i så mange slankekure eller vægttabsforsøg, så registrerer du det slet ikke.

Det samme kan også være tilfældet hvis du har aflært at lytte til din krop som følge af eksepelvis traume, overgreb, kropsforagt eller medicinering.

  • Bliver du meget træt eller sukkertrængende efter dit første måltid?

Hvis du føler, at det eneste du vil er at sove eller spise en plade chokolade når du så endelig får noget at spise, så kan det være værd at overveje at spise morgenmad, for at se om det ændrer tendensen

 

  • Overspiser du senere på dagen?
    F.eks. Om eftermiddagen? Måske har din krop simpelthen ikke fået nok at spise. Dette kan adresseres ret faktuelt.

 

  • Bliver du påludselig overmandet af sult så du slet ikke kan styre det?
    Ja så kunne et morgenmåltid være en ide at prøve.

 

  • Har du svært ved at at koncentrere dig?
    Finder du, at dine måltider er meget flyvske så kunne det også være at et måltid først på dagen skule testes.



Og netop testes er ordet. 

For det er ikke sikkert at det løser noget som helst af ovenstående, men så har du prøvet det af. 

 

Jeg ved godt at mange slankeguruer prøver at fortælle dig, at du skal passe ned i en eller anden kasse, men fakta er at det er omvendt - kassen skal passe til dig.


Men den eneste måde hvormed vi finder ud af det er ved at prøve det af. Giv dig selv en uge eller 14 dage og så revurder.

Og så bare lige for at slå fast med syv-tommersøm. Du hører mig ikke sige, at du skal tvangsfodre dig selv - overhovedet. Men en lille ting som måske et ristet rugbrød med ost eller en smoothie, kan give dig syn for sagen.



Og nej, der findes ikke nogen rigtig morgenmad. Start med at spise det du kan lide, der giver mening og er nogenlunde fornuftigt. Så er du startet et rigtig godt sted.

Men hvad er så det vigtigste måltid på dagen?

Ja nu bliver du nok lidt skuffet, for generelt set så kan man ikke sige at noget måltid er vigtigere end andet, men det er med stor sandsynlighed et måltid der er vigtigere for dig!

Og nu skal vi have fat på noget essentielt!

For nu vil jeg spørge dig, hvilket måltid er dit vigtigste og samtidig spørge dig, hvilket måltid bringer dig størst besvær i forhold til dit vægttab.
Her tænker jeg særligt på indholdet og på mængderne.

Lad os tage udgangspunkt i mig og min historie med overspisning, for så kan det være at det bliver lidt lettere at tilgå.

Så som du ved, så har jeg været overspiser i mange år, indtil 2012 hvor jeg slap fri og som følge deraf endelig opnåede et varigt vægttab.

Mine måltider dengang var meget svingende afhængig af hvilken kur eller kostplan jeg nu lige fulgte, men ensgældende var det dog, at jeg generelt set ikke var udfordret på morgenmaden og frokosten, men mine aftensmåltider… puhhh… de kunne være ret udfordrende. 

 

Enten så bestod de af restriktive salater, med sen aften-overspisning til følge.
Eller også var det så god mad, at jeg ikke følte at jeg kunne stoppe med at spise og derfor overspiste i mængderne.

Ingen af delene særlig hensigtsmæssige, men det er sådan set ikke det der er vigtigt. 

Det du her skal lægge mærke til er, at det var mine aftensmåltider der voldte mig udfordringer.

 

Og derfor var det mit vigtigste måltider på dagen.

Så jeg ville ikke kunne klare dagen uden frokost og rent ernæringsmæssigt var det nok mit vigtigste måltid, men i dette spørgsmål skal stadig forståes der hvor jeg, hvor du, har brug for at sætte ind.

Nu kan det være at du tænker, ‘det er alle måltider’ - i så fald udvælger du bare et at starte med.

Det kan også være at du tænker, der er overspisning uanset - for ja, det er der når du kæmper med overspisning. Men derfor kan du alligevel med fordel spørge dig selv, hvilket måltid er mit det vigtigste. 

 

Tilbage til øvelsen.

Når du så har fundet dit vigtigste måltid, så kan du begynde at dykke ned i om der er noget du kan gøre for at det ikke forvolder dig så store udfordringer. Er der noget med indholdet, er det noget med forventningerne, er der ‘burde-tanker’?

Og her er det vigtigt at du ikke bare svarer ‘jeg skal bare tage mig sammen’ eller ‘så må jeg ud og finde en kostplan jeg kan leve efter’ 

 

NEJ! Det er ikke svaret at følge andres kostplaner eller madplaner, for det giver dig ikke andet end en midlertidig symptomlindring. Indtil du ikke kan overholde det længere og står tilbage med samme udfordrende måltid, nu bare toppet af med en portion ‘madplansfiasko og selvbebrejdelse oveni’

 

Omvendt, har du nogle måltider der bare fungerer, så ving dem af og undlad at spilde kræfter på dem.

Og så den sult og mæthed altså… Hvis jeg kunne give dig en evne med, så ville det være at mærke sult og mæthed samt at eksekvere på disse - underforstået at spise når du er reelt sulten og stoppe når du har fået nok.
Det er noget af det bedste - og vigtigste - mine klienter lærer i starten af et forløb, fordi det er så altafgørende at kunne.

Det er desværre en evne mange har mistet grunden slankeindustriens rædselsfulde påfund, samfundets kvindeidealer og en allersørens god evne til at være selvkritisk, som de fleste kvinder besidder - i en sådan grad at vores naturlige evner og signaler overhøres.


Ingen måltider er generelt set vigtigere end andre når det kommer til vægttab. 

 

Når vi ser på menneske-typer, så kan man se, at de personer der generelt set lever sundt også spiser morgenmad, men her spiller mange faktorer ind og du skal kun spise hvis du er sulten - ellers tvangsfodrer du dig selv, hvilket ikke bidrager til en nedadgående vægt. 

 

Du kan med fordel spørge dig selv, hvordan du oplever det ikke at være sulten om morgenen, om det har nogle konsekvenser senere på dagen og sidst men ikke mindst, så har du som individ et måltid der er vigtigt for dig - og her forståes et måltid som besværliggører dit vægttab.


Dette måltid kan du med fordel se nærmere på om der er noget du kan gøre for at det bliver bedre og i stedet begynder at være til din fordel.