Preview Mode Links will not work in preview mode

Vægtvinder v/ Gitte Boesen


Feb 11, 2021

"Du skal jo bare spise en gulerod når du bliver chokolade-sulten"
"Du skal begynde at træne så smelter fedtet af dig"
"Kom nu, du skal bare tage dig sammen"
"Du skal drikke ingefær til morgenmad, så booster du din forbrænding".
"Du skal holde dig væk fra pasta og hvidt brød, så forsvinder fedtet"

elller

"Luk munden, let måsen"

*Dyb vejrtrækning*

Har du hørt lignende 'gode-dårlige' råd når du har sagt at du gerne vil tabe dig? Eller - endnu værre - får du dem serveret uden selv at have spurgt først?

Så er denne episode af VÆGTVINDER lige noget for dig for i dag dykker jeg ned i hvorfor sådanne råd ikke alene ikke virker, men også kan have modsatrettet effekt. 
Der kommer nogle sandheder på bordet, men du får også en række gode huskeregler til at få de bedste råd og til hvordan du kan hjælpe - uden at skade.

Hent også min gratis guide 'Slip sukkertrangen' - en 7-dages guide til at forstå og begynde at slippe 'afhængigheden' - du får den ved at trykke her: 'Slip sukkertrangen'


Transkription af udsendelsen: 

Du skal jo bare spise en gulerod når du bliver chokolade-sulten
Du skal begynde at træne, så smelter fedtet af dig
Du skal drikke ingefær til morgenmad, så booster du din forbrænding.

Luk munden let måsen

Har du nogensinde hørt lignede sætninger når du har ytret at du gerne vil tabe dig – eller endnu værre! Har du fået det fortalt, uden at have spurgt til råds?

Hvis ja, så har du helt sikkert også haft lyst til at sige ’luk da selv munden’

I dag skal det handle om dårlige vægttabsråd – hvorfor de virkelig ikke hjælper eller fungerer og ikke mindst, hvordan du bedre kan hjælpe med gode råd og hvordan du selv opsøger de gode råd, så du slipper for eksempler, som dem jeg lige gennemgik

Jeg er Gitte Boesen Vægttabsmentor og Vanecoach og du er tunet ind på episode 13 af podcasten VÆGTVINDER

I talende stund er vi lige gået ud af januar 2021 og der er der gavnligt blevet uddelt gode-dårlige råd.

"Hvad mener du med gode-dårlige råd?"

Når jeg siger 'gode-dårlige råd', så er det fordi at vi skal huske at rådene kommer i udgangspunktet fra et godt sted – et godt hjerte. Mange der deler råd gør det fordi de brændende ønsker at hjælpe.

Men uanset afsenders intentioner, så ændrer det ikke på at rådene ikke er hensigtsmæssige.

Der findes vægttabsråd der i sig selv ikke virker.
Du tænker måske ’jamen sådanne råd findes ikke' – og der må jeg bare sige at ’jo det gør de’ og der er endda udgivet bøger omkring emnet.
Råd der måske lyder godt eller mulige, men som ikke holder vand i virkeligheden
Lad os prøve at gøre det helt konkret.
F.eks. så er der et vægttabsråd der går ud på at du skal snacke ananas – i massevis for du angiveligt øger forbrændingen.

Nuvel, lad os dykke i dette helt konkrete råd
Så ananas er blevet et vidunderspise – en superfood - og der er en hel slankekur der bygger på at du skal spise masser af ananas
Ananas indeholder et stof 'bromelin' – som nedbryder fedt, men det betyder ikke at du forbrænder mere fedt i din krop, som slankekuren og salget bruger som belæg.

Grunden til at nogle mennesker så taber sig ved f.eks. at spise ananas, har intet med øget forbrænding at gøre.
Det skyldes at ananas indeholder forholdsvis få kalorier (50/100g) og er relativ rig på fibre – som de fleste frugter jo er.

Du kunne med andre ord lige så godt spise æbler i samme mængde og både spare penge, tid og belaste klimaet mindre.

Ananas øger ikke din forbrænding – dermed et vægttabsråd der ikke passer/ikke virker

Hvorfor siger folk så sådan noget Gitte?
Fordi det sælger og fordi vægttabsmarkedet er nærmest ureguleret – og når jeg kun siger nærmest så kommer vi videre til næste kategori.

Pulver/piller og andre produkter der skulle sænke sulten og øge forbrændingen.

Jeg kan slå fast med syvtommersøm at der findes ingen lovlige håndkøbs-præparater der kan øge dit stofskifte altså din forbrænding.
De ingredienser det kræver at øge din forbrænding, må ikke distribueres i håndkøbssalg – uanset hvad produktet lover – det var derfor at jeg sagde ’næsten ureguleret’ marked, for lige her er vi godt beskyttet i Danmark.
Det er nemlig en god ting, for kunstigt at øge din forbrænding kan have uoverskuelige konsekvenser for dit helbred.

Det samme gælder for det at fjerne din sultfornemmelse, som nogle håndkøbs kosttilskud mv lover

"Jamen Gitte det har jeg prøvet – det virker for mig."
Det virker midlertidigt ja – og det skyldes at du
1) prøver noget nyt. Der er en effekt der hedder placeboeffekten og den gør sig gældende her i en omskrivning. Det handler om troen på at noget virker og det er derfor at det virker i 14 dages tid cirka – men så bliver man almindelig sulten igen men nu har man bare øget sit behov

Eller

2) fordi den drik du drikker indeholder mættende kalorier og du bare kunne have taget et måltid i stedet.

Så det var de sådan vægttabsråd der bare ikke virker – eller i hvert fald ikke holder vand i forklaringsmodellen.

Så bevæger vi os over i de fordømmende eller åbenlyse vægttabsråd, som kan virke enormt nedsættende.

Det kunne være et råd som ’luk munden og let måsen’ – virkelig usympatisk og ignorant.
Som et medlem af den gratis vægttabsgruppe – ”Det varige vægttab” skrev - 'det er en popsmart måde at høste likes på bekostning af andre'.

Og rådet i sin essens er ikke engang rigtigt.
Altså at man skal spise mindre og bevæge sig mere som 'luk munden, let måsen' omskrevet betyder
Den første del er rigtig som sådan- man skal i hvert fald spise færre kalorier end man forbrænder, for at opnå et vægttab.
Men du behøver ikke at motionere og træne for at tabe dig. Det kan være en fordel, men ikke et must. Over halvdelen af mine VÆGTVINDER-deltagere vil ikke motionere og det er ikke en hindring.


Derudover ,hvor nedladende er en sådan sætning lige? Luk munden og let måsen.
En sætning som denne vidner tydeligvis om at man ikke har forstået hvor svært et vægttab kan være.
Jeg har arbejdet i snart 10 år med kvinder der ønsker et vægttab og har bevæget mig meget rundt indenfor branchen – jeg kan sige, at det er under en procent af de kvinder der objektivt set vejer for meget, der ikke ønsker at tabe sig.
Langt de fleste har et brændende ønske herom – ikke mindst pga stigmatiseringen heraf.
De ved godt hvad der skal til – vi lever i et veloplyst land, det fleste ved i grove træk hvad der skal til og de kæmper for det, men det er ikke så lige til.
Og kommentarer eller ’gode råd’ som dette gør det ikke bedre. TVÆRTIMOD.

Pga af de mange år med en herskende diætkultur og kur-mentalitet har mange kvinder prøvet ’alt’ men de er blevet snydt, ført bag lyset, lovet guld og grønne skove, troet på hvad der er blevet sagt, investeret for bare at få endnu en fiasko i bagagen.
Nogle har – intentionelt og uintentionelt tjent penge på andres ønsker om et vægttab på en måde der ikke virker – det er ikke okay og hvad skulle en sådan kommentar som 'luk munden, let måsen' gavne? Andet end egoet?

De kvinder der går hos mig ved udmærket godt hvad der skal til – de har en afsindig god viden omkring hvad de skal spise, men det er svært.
Det er ikke at vide hvad der skal øses op på tallerkenen der udfordrer. Det kan du få styr på på under 14 dage.
Det er alt det andet der er udfordrende. Eksempelvis, ikke at spise når du keder dig, ikke at tømme en pose slik om aftenen efter en hård dag, ikke at snacke knækbrød om eftermiddagen når du kommer hjem fra arbejde.


Et råd som ’luk munden, let måsen’ er omtrent lige så godt som at sige til en der gennemgår en svær depression ’du skal jo bare være glad’.

Så går vi over til et åbenlyst og nedsættende råd jeg før har haft omtalt nemlig ’når du bliver sulten så skal du bare spise nogle gulerødder i stedet for chokolade’

’ ejjjj, tak for det gode råd! Tænk sig, det vidste jeg slet ikke – det faldt mig aldrig ind.'

1) selvfølgelig er det bedre at spise en gulerod end en lagkage – det ved alle.
2) når man er sulten efter eksempelvis chokolade så handler det i sjældent om mad, men om at der er en given stund, situation, følelse eller lignende der trigger (igangsætter) sulten.
3) underliggende er der en tone af ’ du skal bare tage dig sammen’

Dette er enormt demotiverende. For hvis det er ’bare’, så havde jeg jo nok gjort det og derudover hvis det er bare og jeg ikke kan, hvad så?

Derudover så ved vi i dag at stigmatisering og fordømmelser leder til overspisning for mange kvinder, hvilket gør at det har modsatrettet effekt.

Så i stedet for har jeg et par retningslinjer

1) giv ikke vægttabsråd, hvis du ikke er blevet spurgt.
"Hey Gitte du deler da masser af gode råd."

Ja, jeg deler en masse vægttabsråd her på min podcast, side, særligt i mine e-mails og på min instagram, men jeg taler aldrig vægttab eller giver råd i privatlivet – medmindre folk spørger.
Jeg kunne aldrig drømme om uopfordret at tale om vægttab.

Hvis du ikke vidste hvad jeg lavede til daglig og du var på besøg en helt almindelig weekend, ville du aldrig regne ud at jeg arbejder med vægttab


2) hvis din partner f.eks. siger ’ jeg vil gerne have hjælp til et vægttab’ så spørg hvordan du kan hjælpe – lav en ’køreplan’ – en skitse - "Hvis jeg siger sådan og sådan, så er det bedst at du gør dette"
Det lyder virkelig kedeligt, men fordi det kan være så følsomt et emne så kan du let komme til at træde din partner over tæerne og med en køreplan ved du også hvad du skal sige og så kan ikke blive bebrejdet senere for at du ikke hjalp på den rigtige måde.

3) gør det let for hende – lettere! Lad nu være med at bestille pizza eller sidde og smovse bland selv slik. Det er muligt at formen ikke betyder noget for dig, men det gør det for hende og jo mindre fristelser du bringer hjem, jo flere gåture og andet du opfordrer til mv, jo lettere.

Hvis du er træt af at høre på gode-dårlige råd:
1) tjek hvem du følger af offentlige personer – inspirerer, hjælper og motiverer vedkommende eller tales der ned i de dårlige vægttabsråd.
Får du lyst til at slå dig selv i hovedet og tænker du ’nåhr ja, for pokker hvorfor kan jeg ikke bare’


2) vær specifik når du beder om hjælp og lad være med at være martyr – vi har det med at være sådan nogle helte der skal klare alt og modstå alt. Gu' skal vi ej (siger jeg også til mig selv) - det er godt at bede om hjælp.

3) Når folk ikke forstår det svære i et vægttab, så husk at det som oftest ikke er af ond vilje – de forstår det bare ikke.
Lidt ligesom når min datter ikke forstår hvorfor far og mor ikke bare kan lade være med at arbejde, når hun gerne vil have en fridag fra børnehaven. Hvis vi så svarer jamen så tjener vi jo ikke penge og så kan vi bo i vores skønne hus med kattekillingen Stribe Skumfidus. Hvortil hun så svarer – 'jamen vi kan jo bare bo hos mormor og morfar’.


Hun forstår simpelthen ikke kompleksiteten i bare at holde en fridag og ikke kunne betale huslån. På samme måde kan det være rigtig svært at forstå for en der aldrig har kæmpet med vægten eller uhensigtsmæssige spisemønstre ,hvorfor det ikke bare er at tage en gulerod i stedet for chokolade. Hvorfor luk munden og let måsen ikke er særlig morsomt og ikke gavner

Hvorfor det ikke er 'bare' med vægttab.

Hvis det var bare, så jeg ville jeg ikke have et komplet fyldt vægtvinderhold 2 gange om året – så ville man da spare de penge og bare vælge rigtigt fra start.


Vi går nye tider i møde, med en dybere mere indsigtsfuld forståelse for vægttab – vi skal være med til at brede denne forståelse og det håber jeg at du er med til.
Du må meget gerne bedømme denne podcast som det hedder på Itunes med 5 stjerne og skrive en lille tekst hertil – det gør nemlig at budskabet bredes for så kan flere finde den.

Tusinde tak på forhånd. 

Se evt. dagens episodenoter og tak fordi du lytter med.

Pas på dig selv

Gratis guide 'Slip sukkertrangen'? Tryk her