Preview Mode Links will not work in preview mode

Vægtvinder v/ Gitte Boesen


Feb 18, 2021

Spiser du for at trøste dig selv?
Spiser du når du har præsteret noget godt?
Eller hvis du har lidt et nederlag?
Skal der noget sødt til hvis der skal hygges?

Måske ænser du slet ikke at du spiser en pose matadormix på under 2 minutter (jep det er fuldt ud muligt - undertegnede har gjort dette adskillige gange)?

I denne episode af podcasten VÆGTVINDER dykker jeg ned i og forklarer om forskellige spisemønstre og hvordan de kan gøre det rigtig svært at opnå et vægttab.

For nej, spisning på følelser er ikke bare den stereotype hollywood-udgave med pigen der har slået op med kæresten og derfor spiser en liter is på sofaen.

Det er meget, meget mere end det.

Hent gratis guiden 'Slip Sukkertrangen' ved at trykke her!
 

Transskription af udsendelsen:

Hej og velkommen til.
Har du svært ved at holde dig til din vægttabsplan, selvom den ellers er både afbalanceret og uden forbud?
Er du vægttabssøgende og erfarer igen og igen at det ikke lykkes?
Så er sandsynligheden for at du kæmper med uhensigtsmæssige spisemønstre stor.

Spisemønstre er måde, den sekvens, den udførelse hvormed du ofte spiser – heraf ordet mønstre.
Vi har alle spisemønstre, spisevaner kan man med lidt god vilje kalde det.
Nogle af spisemønstrene hjælper os, giver god energi, sund struktur.
Andre spisemønstre er helt neutrale og er der bare.
Og så er der de uhensigtsmæssige spisemønstre – de spisemønstre der spænder ben for dig og dine ønsker.
De spisemønstre skal vi tage fat i her i dag – for første skridt på vejen er altid forståelse for problemet – som min kære mand siger: ”Måden hvorpå du forstår et problem, dikterer måden hvorpå du løser det.

Og for at skære det ud i pap, så siger jeg dette fordi mange fejlagtigt tror at det at man ikke kan holde sig til sin vægttabsplan betyder at man er svag eller ikke har nogen rygrad, når årsagen i virkeligheden skal findes et andet sted – nemlig et i forståelsen og i måden hvorpå det løses. For det kan løses.

Det kunne være at jeg lige skal præsentere mig selv hvis det er første gang at du lytter med. Jeg er Gitte Boesen, Vægttabsmentor & Vanecoach. Jeg hjælper kvinder med at opnå et varigt vægttab og et liv uden overspisning. Blandt andet igennem podcasten VÆGTVINDER som du er tunet ind på her.

Vi har som sagt alle sammen både de hjælpsomme, de neutrale og de uhensigtsmæssige spisemønstre – forskellen ligger i fordelingen.
Så mennesker der ikke kæmper med mad , krop, vægt og spisning har typisk mange af de hjælpsomme eller neutrale mønstre. Hvorimod os der har eller stadig kæmper med vægt, krop, spisning mv har rigtig mange uhensigtsmæssige spisemønstre.

Derudover kan graden af mønsteret variere, så hvad der for mig har været en kæmpe udfordring ifbm min tidligere overspisningsadfærd, er måske ikke din selvom du også kæmper med overspisning.
Efterhånden som vi gennemgår denne uges spisemønstre – og jeg siger denne uge fordi at du i næste uge lærer en stak mere at kende. Der har nemlig været rigtig stor interesse for dette, så det er en miniserie om mønstrene.

Spisemønstrene er et uddrag af de i alt 48 forskelige spisetyper jeg har registreret her i min vægttabsklinik på Fyn.

Lad os hoppe ud i det og lad vide at mønstrene nævnes i tilfældig rækkefølge og at jeg til tider kalder det spisetype og ikke spisemønster for at skabe lidt variation i formidlingen

1) trøstespiseren.
Trøstespiseren er nok det mest kliche-typiske spisemønster og det langt de fleste mennesker tænker på når man hører ordet spisning på følelser eller overspisning – i hvert fald hvis man ikke har en dybere indsigt og forståelse.
Det er også ofte det spisemønster man ser i film og serier.

Helt stereotypt så er det pigen der lige har slået op med sin kæreste og spiser en liter is på sofaen.
Men dette dækker langt fra trøstespisning.
For trøstespisning er som oftest meget mere end bare en kærestesorg,
Når man trøstespiser er det en måde at trøste sig selv eller slippe for de ubehagelige følelser der hører med til f.eks. et nederlag, en dårlig dag eller en skidt situation.
Groft skitseret er trøstespisning: noget dårlig, det er synd for mig, jeg vil trøstet og spiser, men jeg kender kun til at trøste mig selv igennem spisning.
Når jeg siger det er synd for mig så er det ikke sagt på en nedladende måde, men bare hvordan mønsteret udspiller sig.

2) Panikspiseren
Lad mig male et scenarie.
Det er torsdag og du har efter en tur i badet kommet til at se dig selv i jeres full-size spejl du ellers bevidst prøver at undgå i nøgen tilstand.

ØV! Er jeg virkelig så stor? Du mærker dig selv på maven, napper sammen om en klump -hårdt!
NU må det altså være slut!
Min veninde Kirsten har smidt 15 kilo i 2020. Det kan jeg også. Vi holder jo fødselsdag for Anders i weekenden, så det må blive fra mandag – fra på mandag går jeg på kur.

Og så, med den aftale på plads, sker der et eller andet i dig – det er som om at nu hvor det er besluttet at fra mandag skal det være slut. Så skal der spises alt det du ikke må – isen skal spises, der skal en tur på grillen, bland-selv-slikposen er ekstra stor denne fredag og særlig søndag aften. Altså dagen forinden går det ekstra vildt for sig, med indtagelsen af fødevarer.

Det er panikspiseren der er på spil.

Tanken er "Puhh nu skal jeg undvære – panik – så skal jeg skynde mig at spise alt det jeg ikke må".
Et andet sted hvor panikspiseren træder i kraft er hvis du er til middag og du får noget ekstra lækkert som der ikke er så meget af på fadet. Det kunne være lakseruller. Så skynder du dig at spise lakserullen for at nå at få én mere inden fadet er tomt.

3) Belønningsspiseren

Uhhh belønningsspiseren.
Den er vi mange der har i større eller mindre grad og her vil jeg lige  tilføje, at med disse mønstre gælder det jo at det ikke nødvendigvis er et problem for dig og så er alt jo godt.

Jeg laver denne miniserie for at udbrede opmærksomhed og forståelse omkring kompleksiteten i vægttab, overspisning, mønstre mv – for kun igennem forståelse kan vi begynde at afhjælpe problemet.

Men  belønningsspisere er som navnet antyder, når du belønner dig selv efter en præstation.
Tanken:  ’Jeg har været god i dag så derfor er det okay at jeg spiser X,Y,Z ’

Præstationen kan være hvad som helst fra en fysisk præstation f.eks. en løbetur eller at du har slået plænen, til en arbejdsopgave der er løst, en hård morgen der er overstået med umulige unger, en eksamen eller bare en følelse af ’det har jeg fortjent’.
Det er jo ikke fordi der er noget i vejen med at belønne sig selv med noget lækkert, men er det du altid gør og kæmper du samtidig med vægten, så kunne det være en godt sted at sætte ind
Her kan du også bemærke om du har det med at belønne dine børn med noget spiseligt – det er noget af det jeg selv skal være meget opmærksom på med mine. V
i ved nemlig i dag at denne belønningsmetode kan afføde at dit barn bliver belønningsspiser.

4) Transportspiseren.
Dette er en af de mindre hyppige spisemønstre her i klinikken men som når den er present, virkelig kan være udfordrende.
Transportspiseren tilfalder typisk personer med meget transporttid eksempelvis kørende sælgere eller pendlere.
Der er her skabt et spisemønster der gør, at når der køres bil så skal der snackes – jeg
Jeg hører ofte fra transportspiseren at der er en pose køreslik i handskerummet eller at bilen nærmest automatisk (sagt med et glimt i øjet) drejer ind på tanken for at snuppe en fransk hotdog og cocio eller hvad der nu er dagens tilbud.

Dette mønster kan være rigtig svært at bryde fordi det er blevet så indgroet – og skulle du være i tvivl, så handler det selvfølgelig ikke bare om at transportspiseren skal lade være med at køre ind på tanken eller ikke have en pose slik i bilen.
Den strategi holder cirka en dag eller tre og så er mønsteret tilbagevendt.

5) Weekendspiseren.
Weekendspiseren viser overspisning i sin aller fineste form, nemlig at man går fra restriktiv spisning, måske endda underspisning til overspisning.
Og weekendspisning behøver ikke være i weekenden – lad mig forklare.

Dette spisemønster viser sig ved at du mandag til fredag lever perfekt efter din plan – alle måltider, eller stort set dem alle sidder lige i skabet.

Eksempelvis:
Greenie til morgenmad
et æg op ad formiddagen
frokost er en kyllingesalat
Og til aften noget grønt, noget kød og en enkelt kartoffel – helt efter bogen

Og nu kan du ikke se alle de gåsetegn eller citationstegn jeg står og laver, men jeg håber at du fornemmer dem.
Gennemgangen her var i øvrigt meget steretyp og det polerede billede man typisk ser på de sociale medier.

Nå men, efter en stribe gode sunde dage så når du til fredag eftermiddag eller aften – bum! Så ryger det hele på gulvet. Det starter måske med en lækker bøf, et glas vin eller fredagsslik og så fortsætter det bare. Resten af weekenden med pandekager lørdag formiddag, takeaway lørdag aften, rundstykker søndag formiddag osv. Som sådan en stribe dominobrikker der vælter.

En anden version af weekendspiseren er weekendspiseren på dagsbasis – lidt forvirrende terminologi, men lad mig forklare så giver det fuld mening.

Du vågner op, spiser en sund morgenmad eller en greenie som i øvrigt er blendede grøntsager, frokosten er ligeledes sund, du får måske endda motioneret efter arbejde. Aftensmaden er også sund salat, kød og en enkelt kartoffel – perfekt tænker du.

Men så bliver det aften, du lander i sofaen og så kommer trangen – trangen du ikke kan modstå og inden længe sidder du med en plade Marabou og resten af chipsposen fra weekenden som egentlig ikke er gode mere og spiser.

Nu har du jo trådt ved siden af så kan det også være ligemeget.
Næste morgen eller mandagen efter weekenden, starter du forfra – igen og igen.
Et ekstremt udfordrende mønster at leve og trives i.

Nogen oplever også dette mønster over længere stræk så f.eks. 2 måneder hvor alt går efter planen og så sker der et eller andet og så ryger vedkommende tilbage i de gamle vaner.

Ofte ser jeg hos mine klienter inden de starter hos mig, at det bliver større og større udsving – så mere strikse krav – større overspisninger. Og det er det forbandede ved dette spisemønster.

6) Træthedsspiseren.
Det er helt simpelt når du er træt i søvnmangel og ikke har mulighed for at sove – eller måske har været i søvnmangel så længe, at du rent faktisk ikke ved at du mangler søvn, men tænker 'det er jo bare normalt' – dette sker ofte for mødre til småbørn eller stressede personer.
Når du er træt og ikke lader dig hvile, så vil din hjerne automatisk får dig til at søge efter mad og noget spise, for at give dig energi. Det er typisk meget sød eller kalorierig mad.

Hvis du går ind på www.gitteboesen.nu/sukkertrang så kan du få en 7-dages guide der omhandler forståelsen af og redskaber til at begynde at slippe trangen på egen hånd.
Her kommer jeg mere ind på træthed blandt meget andet.

Du kan også finde linket i dagens episodenoter.

Så kort opsummering:
1) Trøstespiseren
2) Panikspiseren
3) Belønningsspiseren
4) Transportspiseren
5) Weekendspiseren
6) Træthedsspiseren

Og så er der jo grader af mønstrene.
Sidder du og tænker: jo men jeg belønner mig da i ny og næ – jeg giver også mine børn eller børnebørn en belønning og jeg kæmper ikke med vægt eller mønstre -  så er det super! Som altid 'if it aint broken dont fix it' – og det er 100% dig der afgør om det er broken.


Tak fordi du lyttede med – næste uge serverer jeg en ny omgang spisemønstre.
Der er indsigter og forståelse i vente.

Tak for dig
Tak fordi du lyttede med.