Preview Mode Links will not work in preview mode

Vægtvinder v/ Gitte Boesen


Apr 8, 2021

Mine dårlige vaner bliver ved med at spænde ben for mig og mit vægttab.

 

Jeg ville ønske at jeg vidste hvordan jeg bedst muligt ændrer vaner, så mit vægttab endelig kan lykkes!


Kunne det være dig der sagde det?


Så er denne episode af podcasten VÆGTVINDER lige noget for dig. Du får nemlig de 5 bedste råd til at udvælge og ændre dine vaner så du taber dig - for nej! Det handler ikke om at du bare skal tage dig sammen. Med en god strategi fra start kan det nemlig lykkes.

Hent også min gratis vaneguide med 5 vægttabsboostende vaner lige her


Det blev der sagt!
(Transskription af udsendelsen)


Hej og velkommen til, jeg er Gitte Boesen, vægttabsmentor & vanecoach, jeg hjælper kvinder med at opnå et varigt vægttab og et liv uden overspisning, så de kan blive glade, tilfredse og finde ro i både krop og sind.



I dag skal vi tale om noget der danner fundamentet for størstedelen af dit og mit daglige liv, nemlig vaner.


Størstedelen af din dagligdag beror på vaner – alt lige fra den måde du børster tænder på, den måde du skriver på computer på, den måde du cykler eller kører bil på, den måde du spiser – man kan lidt forsimplet sige, at alt du ikke tænker over at du gør er vaner (minus det der er drevet autonomt og reflekser som f.eks. vejrtrækning, at du klør dig, synker mv).



Hvor mange gange har du ikke kørt fra hjemmet til arbejdspladsen og slet ikke kunne huske turen som sådan – du har bare kørt på rutinen, på vanen?


Hvor ofte tænker du over hvordan du børster tænder? Sjældent gætter jeg på. Formentlig tænker du kun over det hvis du har noget i munden der gør ondt som f.eks. en blister eller når du børster tænder efter at have lyttet med i dag.
Fordi du vil med 99,9% sandsynlighed børste tænder på præcis samme måde hver dag. Putter tandpasta på med højre imens du holder tandbørsten i venstre. Lægger tandpastaen fra dig og tager tandbørsten over i modsatte hånd. Skyller den og begynder at børste fra samme side, samme sted i munden – hver gang.
Prøv at lægge mærke til det.

Og tror du ikke på mig, så prøv at gør det modsat end det der falder dig ind. Børst med den modsatte hånd. Start i den anden side. Det vil med stor sandsynlighed føles helt forkert.



Prøv også at huske tilbage på første gang du skulle køre bil – eller cykle for den sags skyld, men det kan jeg ikke selv huske, så vi bruger bilen i stedet.


Jeg husker tydeligt for 22 år siden, da jeg for første gang fik lov til at køre mine forældres Toyota Hilux efter jeg fik kørekort. Jeg havde lånt den sammen med en veninde og foruden følelsen af at det var den ultimative frihed at kunne køre hvorhen man ville, så krævede det også 100% fokus og vanvittig meget energi. Jeg mindes at vi skulle vende bilen på en simpel parkeringsplads og som den uerfarene billist jeg var, måtte min veninde stige ud af bilen for at sikre at jeg ikke kørte ind i noget.
I dag ville jeg ikke tvivle 2 sekunder i den samme manøvre og det ville kræve tilnærmelsesvis nul energi.



Hvorfor? Fordi det i dag er en vane for mig at køre og styre bilen.



At opbygge en vane kræver altså både fokus og energi og det leder mig til hvorfor vi har vaner.



Det er i øvrigt ikke kun os der har vaner – det har de fleste dyr faktisk også. Observationer af dyr – også de vilde i naturen, viser at de har vaner – eller rutiner.


Eksempelvis, hvis du har en kat, så prøv at betragte den når den groomer eller vasker sig selv. Med stor sandsynlighed følger den samme mønster først slikker på poten, så gnider den poten i ansigtet så på brystet osv. Og har du en kattemor og den voksne killing, vil den voksne killing have overtaget kattemoderens mønster, men har man så også en kat fra en anden familie følger den et andet mønster.


Nå men det var et sidespor.


Vi har vaner fordi det sparer energi og ressourcer. Som jeg indledte med at afklare, så kræver det meget at være opmærksom på og ikke mindst at gøre tingene på en ny måde.


Energibesparelse er evolutionært og overlevelsesmæssigt enormt fordelagtigt.


Husk at vi mennesker er skabt for mange tusinde år siden – dengang vi ikke bare lige kunne åbne et køleskab.
Den gang vi ikke bare lige kunne tage en lur og stadig vågne op til mad i massevis. Dengang var det klart en fordel at kunne spare på ressourcerne – altså kropsfedtet og en del af dette sker altså igennem vaneopbygning.


Derudover så kan en vane igangsættes og udføres virkelig hurtigt hvilket i overlevelsesmæssige sammenhænge ydermere var en fordel.



Vaner hjælper os med at lette hverdagen og spare ressourcer.


En vane er ikke per definition god eller dårlig – det afhænger af hvordan du som ejer tolker vanen.


Nogle vaner hjælper dig i mod det mål du ønsker. Det kan være hvis du ønsker at komme i form og du fårløbet en tur mandag, torsdag og lørdag morgen.


Nogle vaner er neutrale. Det kan f.eks. være tandbørstningen som jeg var inde på tidligere. Om du børster fra den ene eller anden side betyder formentlig ikke det store for resultatet.


Og så er der de vaner der spænder gevaldigt ben for de mål vi har – de uhjælpsomme eller uhensigtsmæssige vaner.


Når jeg arbejder med vægttab og følelsesmæssig overspisning, så er de uhjælpsomme vaner der typisk arbejdes i forhold til kosten f.eks. vaner omkring måltider og omkring indholdet af måltiderne.
Det være sig at spise to store portioner aftensmad, eller at snacke en masse i løbet af dagen – typisk om aftenen og weekenden.


Og på den anden side eller en anden klase af vaner, her har vi motion og bevægelse, som der også er nogle der ønsker at sætte ind overfor.


Men derudover, så er der en række underliggende vaner, som har et langt dybere rodnet og som egentlig ’bør’ adresseres først, da disse kan afstedkomme manglende evne til at spise hensigtsmæssigt og få lidt motion ind.
Det er vaner der ofte overses, men som kan have fundamental betydning for dit vægttab, overspisning og generelle sundhed.


Det kunne være vaner som at tale negativt om og til sig selv
Vaner omkring søvn. Vaner omkring skærmbrug. Vaner omkring selvværd.


I øvrigt så har jeg lige lavet en splinterny VANEVINDER-guide der hjælper dig med at ændre 5 af de grundlæggende vaner. Du får både forståelse og en helt konkret ’sådan gør du OG OG OG så får du også et VANEVINDER-hæfte. Du finder guiden på www.gitteboesen.nu/vaner eller i dagens episodenoter.

I vægttabsgruppen ’Det varige vægttab’ har vi netop startet en VANEVINDER-uge hvor jeg hver dag gennemgår vanerne, svarer på spørgsmål mv. Selvom du hører podcasten her senere, så kom alligevel med i gruppen – det er stedet for dig der ønsker støtte, inspiration og fællesskab på en ordentlig, empatisk og eleverende.


Vaner er altid bygget op af tre elementer:
Der er en trigger/igangsætter – en handling (selve vanen) – en belønning.
Jep, der er altid en belønning også selvom det ikke lige virker sådan og selvom vanen i det store billede er en hæmsko for dig.


Hvad giver vanen dig? En lille pause, et energikick, en fællesskabsfølelse, en god smag etc?
Hvad giver den vane du har dig?


Men de tre elementer er altid til stede – en vane starter ikke bare af sig selv, der er noget måske en tanke eller en ting der igangsætter.


Handlingen er selve vanen.


Belønningen skal der til, ellers er der ikke et incitament for at gentage vanen


OG gentagelse skaber vanen.


Du får ikke en vane ved at gøre en ting én gang, det skal gentages og jo flere gange den gentages jo stærkere bliver vanen.


Et ordsprog siger, at vaner starter som spindelvæv og gentages til det til sidst er som lænker.
Men det er godt! For det gælder nemlig også den anden vej. Jo færre gange vanen gentages jo svagere bliver vanen.


Vaner kan ikke fjernes eller brydes, men de kan overskrives.


Jeg plejer at sige at vi skal kvæle de dårlige, uhensigtsmæssige vaner med gode, hjælpsomme vaner.


Men som du husker, så kræver det altså rigtig meget energi og tålmod at bygge en god vane, men med de følgende fem punkter som udgangspunkt, bliver det lettere

Jeg har her samlet 5 gode råd.


1) Find en vane du vil ændre eller starte med at gøre.
 I VANEVINDER-guiden er vane nummer et at få mere søvn.

Langt de fleste kvinder får for lidt søvn og det smitter af på alt andet overskud, fedtlagring, spisetrang, motionslyst, hud, hår osv (hør i øvrigt dobbeltafsnittet af podcasten vægtvinder om netop søvn)


Nøjes gerne med én vane, for ellers har man det med at man vil ændre alt fra kost til motion til forældrevaner og så bliver det uoverskueligt.


Så altså en god vane, gerne det vi kalder en ’lavt-hængende frugt’ og altså en der er åbenlys og let at gå til og derudover helst én vane du vil mere af. F.eks. mere søvn, mere grønt, flere skridt etc. Vi kalder det ’henimod vaner’.



2) Første mål for vanen skal gerne være tæt på, realistisk og opnåeligt.
Så hvis vanen skal være mere motion og du i de sidste 2 år stort set ikke har bevæget dig andet end rundt på arbejdspladsen og i haven, så er et mål som løbe en marathon eller en 10 kilometer alt for langt fra dig og dit liv nu. Det er fint at have det som en drøm, men lige nu kunne et mere realistisk bud være ’ jeg vil gå 7.500 skridt om dagen’ det er opnåeligt, realistisk og så er det noget du skal på daglig basis – det er rigtig godt for at få styrket vanen hurtigt.
Og når denne vane så er kommet godt på plads, jamen så bygger du ovenpå.
Til at starte med skal du have skabt momentum og det sker bedst med en simpel ’tæt på dit nuværende liv’ vane.



3) Så skal du gøre det let for dig selv. Fjern forhindringer øg succespotentialet.
Eksempelvis hvis du vil spise mere grønt i stedet for sukkerrige snacks, så er det godt at have dem forberedt evt skrællet og på køl så de lige er til at gå til når sulten melder sig.



4) Gentag – vanen skal gerne være så simpel og overskuelig at den er let at gentage næsten uanset hvordan din dag ellers har været og er.
Og det falder tilbage på de andre punkter. Men det er så vigtigt, for ellers går det som altid – du holder vanen tre dage og så blev det regnvejr eller overarbejde og så blev det droppet. Sæt barren for vanen lavt og så kan du jo altid gøre mere på dage med overskud, men på det tunge dage stadig nå dit vanemål.



5) Mød dig selv venligt, hep på dig selv og mød dig selv præcis som hvis det var din datter eller veninde. Glipper vanen en dag fordi du har syge børn eller det ’bare er sådan en dag’ – tryk pyt og i morgen så gør du vanen igen. Ikke noget med ’så skal jeg lave dobbelt i morgen’ eller andre straf-strategier. Fortsæt næste dag som du ville have gjort når du har udført vanen.



På vægtvinder bruger vi to uger ud af i alt 12 på at skabe det individuelle perfekte vanevinder-mål, med støtte, forståelse og ikke mindst momentum til at holde kursen selv i svære tider. Selvom dette modul naturligvis er meget mere solidt og resultatskabende end det jeg har gennemgået nu her, så er de fem punkter stadig fundamentet for gode vaneændringer.



Det er også derfor, at hvis du nogensinde har været på en bootcamp eller hård slankekur, at de ikke kan holde – de overholder nemlig ingen af de fundamentale grundpiller i en vaneændring – så nu ved du det og kan undlade at spilde mere tid og kræfter på det.



Husk også at hente vane-guiden på gitteboesen.nu/vaner og kom med i vores vægttabsfællesskab på Facebook.



Hvis du synes at podcasten VÆGTVINDER her er god for dig og din vægttabsrejse, så ville jeg elske at få en anmeldelse fra dig her på episode 20. Gå ind på din I-tunes app (der hvor du lytter fra) og giv en anmeldelse – det vil nemlig hjælpe med at brede budskabet om at et vægttab skal være selvkærligt, uden restriktioner, skyld og bebrejdelse.



Tusinde tak, god dag.

Hent min gratis vaneguide med 5 vægttabsboostende vaner lige her