Preview Mode Links will not work in preview mode

Vægtvinder v/ Gitte Boesen


Oct 14, 2021

Lyt med i dag når jeg taler om din og min indre kritiker.

Den lille forbistrede stemme indeni dig, der fortæller dig alt det du ikke kan, det du ikke bør.
Fortæller dig hvor dårlig du er til at tabe dig, hvor uperfekt du er og hvor godt alle andre klarer det.
Den stemme der holder dig nede med nakken, tærer på selvværdet og i det hele taget gør det ekstra svært, hvis ikke umuligt, at gennemføre noget - f.eks. et vægttab.

Hent min gratis guide 'Slip sukkertrangen' lige her: https://www.gitteboesen.nu/sukkertrang - det er en 7-dages guide der giver dig forståelsen for hvorfor uimodståelig sukkertrang opstår og hvad du selv kan gøre ved den.

 


Det blev der sagt:


Hej VÆGTVINDER-lytter, dagens emne er noget jeg har udskudt lidt, primært fordi det er noget jeg ikke selv har mestret til fulde – troede jeg da! Og derfor har jeg ikke ville tale om det, da jeg synes at man som professionel selv skal mestre et emne, en problemstilling, før man går i gang med at hjælpe andre med det – og det gælder alle fagområder fra håndværker til pædagog, fra bogholder til vægttabsmentor.


Men så her forleden gik det op for mig, at nu havde jeg faktisk øvet mig på det så længe, at jeg vidste at jeg havde lært det, som en form for automatik og jeg kunne i retroperspektiv bekræfte over for mig selv, at jeg havde kunne det længe – sikke en befrielse.


Og nu sidder du måske og tænker, hvad i alverden er det kvindemennesket taler om – at opnå et varigt vægttab og et liv uden overspisning, det har hun absolut styr på og har haft længe.

Ja! Det kan du tro, det er det jeg hver dag hjælper utallige kvinder med at opnå.


Men det er heller ikke der vi skal hen i dag,  vi skal nemlig besøge en uhensigtsmæssig adfærd eller kaperingsmetode, som mange af os anvender og som jeg selv har været virkelig god til i mange år. Nemlig at være ekstrem hård ved mig selv, bebrejde mig selv, beskylde mig selv og i det hele taget tale til mig selv på en måde jeg aldrig ville tale til andre.


Hver gang noget gik skævt, ikke fungerede, eller bare ikke var helt perfekt’, så blev det til en selvbebrejdelse, en negativ selvsnak: det er mig den er gal med, mig der er forkert, mig der igen har fejlet, så kan jeg heller ikke finde ud af det.


Dét kalder vi ’den indre kritiker’ – det er en indre fejlfindingsekspert, der ikke holder igen med at tryne ejeren (altså mig) og fortælle hvor dum, dårlig eller forfejlet jeg var.


Det svarer lidt til at bo sammen med en tyran, forestiller jeg mig, eller en mobber, bortset fra at denne tyran kan du aldrig undslippe for det er dig selv – den er klar hele tiden. Klar til at få dig ned med nakken.


Og det kan så, hvis der ikke er taget hånd om den følelsesmæssige overspisning som spisemekanisme, medføre at du spiser ekstra, fordi en af årsagerne til at nogle mennesker spiser mere end der er et fysisk behov for, er at man forsøger at slippe ubehagelige følelser.

 

Men altså, det hele startede med at jeg læste et review, altså en anmeldelse af podcasten her på I-tunes som du måske lytter med fra. Det var ikke decideret negativt, men det var heller ikke blændende positivt.


Sådan en anmeldelse ville førhen have fået mig til at tvivle gevaldigt på mig selv, på det jeg kan, det jeg er værd – og det på trods af at der i samme stund var en masse andre positive tilbagemeldinger, ville det være den ene negative der fik min opmærksomhed. Jeg ville begynde at forsvare mig selv, tvivle og i det hele taget lade den ene kommentar fylde rigtig meget.


Og hvorfor? Fordi jeg havde en indre kritiker i mig, som i den grad fik lov til at tale højt.


Og måske har du også sådan en indeni dig – eller lad mig omformulere. Sådan en indre kritiker har vi alle, for den indre kritiker er den der sørger for at vi opfører os tåleligt overfor andre.
Men hos nogle af os får den, eller har den fået, lov til at styre alt for meget og det er gift for selvværdet, for den mentale trivsel og kan som sagt igangsætte følelsesmæssig overspisning og hindre et vægttab.


Så lad os dykke ned i denne uges emne nemlig din indre kritiker. Jeg er Gitte Boesen, Vægttabsmentor & Vanecoach og jeg hjælper kvinder med at opnå et varigt vægttab og et liv uden følelsesmæssig overspisning, så de kan føle glæde, ro og tilfredshed i krop og sind.


En af de helt store udfordringer når det kommer til din indre kritiker er, at du ikke bare kan lukke ørene for den. Det er ikke sådan at du kan sige: så skal jeg bare lade være med at lytte til mig selv og så forsvinder den negative stemme der hele tiden holder mig nede og gør mig ked af det.

Faktisk er rigtig mange slet ikke klar over at de har en indre kritiker og accepterer derfor dens røst som værende sandheden. Altså at de ikke er noget værd, at de ikke dur til noget, at de ikke er elskelige eller hvad det nu end er deres indre kritiker fortæller dem – for den indre kritiker behøver ikke at larme på alle parametre her i livet.

 

Du kan sagtens have en virkelig strid indre kritiker når det kommer til dine mor-evner og en meget stille indre kritiker når det kommer til dit arbejde.


Men uanset hvilket område din indre kritiker tyranniserer, så er det giftigt for dig og du bliver helt automatisk dårligere til det område.


Så f.eks. vægttab. Mange af mine klienter og VÆGTVINDER-deltagere har ved opstart en virkelig strid og højtråbende indre kritiker når det kommer til vægttab.
Den indre kritiker er vokset i takt med at de ikke er lykkes med tidligere vægttab, at de ikke har kunne gennemføre, at de har taget på igen og det allerværste element: de har haft udygtige og uhensigtsmæssige vejledere, coaches og mentorer, der ikke har formået at hjælpe dem ordentligt i deres vægttabsrejse og måske endda bebrejdet dem at de ikke har tabt sig – guf for den indre kritiker, der ikke er bleg for at tage andres kritiske røst ind som en bekræftelse.

Og på den anden side, totalt overhøre alt andet postitivt - en total skævvridning.

.
Denne indre kritiker er lumsk i forhold til vægttab, for netop at tænke ’så kan det også være lige meget nu hvor jeg alligevel aldrig kommer til at tabe mig’ er en tanke der får dig til at spise.


Eller når den indre kritiker er så højtråbende, at du kommer til at spise fordi det momentært lukker af for ubehagelighederne, som følelsesmæssig overspisning gør

 

Det er virkelig uheldigt, men som i mange andre sammenhænge er første skridt at vide, at opdage, at der er denne indre kritiker og at den ikke nødvendigvis fortæller dig sandheden, men har til formål at holde dig nede.


Når du har erkendt: okay, min indre kritiker arbejder ikke for mit bedste, men sørger faktisk for at jeg bliver holdt nede, demotiveret og sænker mit selvværd. Hvad skal jeg så gøre? Så er der nogle forskellige måder du kan prøve.


Luk munden på din indre kritiker #1:

Når du oplever noget hvor din indre kritiker kommer på banen og begynder at bebrejde, håne og skælde ud, kan du starte med at spørge: er det sandt?


Er det virkelig sandt at jeg aldrig kan styre mig, at jeg altid spiser for meget, at jeg aldrig kommer til at tabe mig? Er det virkelig sandt eller kunne det være at jeg bare ikke har fået den rigtige hjælp, den rette metode endnu?


(Hint: du er ikke det eneste menneske i verdens historien til at bryde fysikkens love. Du kan godt tabe dig – jeg siger ikke at det er let, men det er muligt, det er det for alle.)


Og på den måde kan du begynde at bryde med din indre kritiker og vil du være ekstra effektiv, så skal du ikke bare spørge om det er sandt hvad din indre kritiker fortæller, du skal også begynde at lede efter alle de modargumenter du kan finde. Feks. Jeg spiser hensigtsmæssigt til nogle måltider.

 

Luk munden på din indre kritiker #2:
Så sagde jeg tidligere at din indre kritikers formål er at få dig ned med nakken, det er faktisk ikke helt sandt.

For i virkeligheden er din indre kritiker til for at passe på dig, hvilket den gør når den opfører sig normalt. Så sørger den for at du er ordentlig overfor andre, at du er social veltilpasset og passer ind i flokken, som det flokdyr vi mennesker i virkeligheden er rent evolutionært.

 

Men så er der sket det at din indre kritiker den er vokset, blevet skævvredet og overaktiv så at sige.


Derfor kan en anden tilgangsvinkel være at spørge dig selv: hvad er det egentlig min indre kritiker forsøger at forsvare mig imod nu hvor den eksempelvis fortæller mig at jeg er uduelig/pinlig/dum/uelsket etc. Hvad er ræsonnementet bag?


Nogle gange vil alene det du kommer frem til, lægge låg på din indre kritiker, for nu har den afsendt budskabet.

Andre gange er det helt afsporet og så kan du meddele ’tak for din bekymring indre kritiker, det har jeg noteret’ eller hvad du nu vil formulere mentalt.

Eller simpelthen meddele at du forstår bekymringen, men det ændrer ikke på at du gennemfører alligevel.

 

Luk munden på din indre kritiker #3

 Din indre kritiker handler i høj grad om at du ikke accepterer dig selv, eller de sider af dig selv som den lever i.

Derfor kan du med fordel arbejde med din selvaccept. Det er i det hele taget et godt indsatsområde for mange kvinder, undertegnede inklusiv.

Når du accepterer dig selv 100% så kan din indre kritiker ikke komme på banen, det er umuligt eftersom din indre kritiker opererer på kritik og underforstået ikke-accepterede områder.

 


Luk munden på din indre kritiker #bonusråd:

Og så her til sidst vil jeg dele et lille syn, som jeg ved mange ikke vil synes er korrekt, men jeg kan fortælle at de for mange kan give et lille spark i den rigtige retning.


Når du begår en fejl eller står i en situation hvor din indre kritiker kigger frem, så spørg dig selv om der er nogle du kender der kunne have begået samme fejl.

 

Er der andre end dig der har stået i samme situation – og ikke noget men bagefter, forhold dig udelukkende til at du kender nogen der kunne have spist en flødebolle for meget, var hoppet af en slankekur, taget på, spist for at hygge sig, spist for at trøste sig selv osv.


Sandsynligheden er ret stor for at du kender nogen og så kan du spørge dig selv, har de også fortjent en sådan røst?


Er Hanne uduelige fordi hun ikke kunne overholde hendes ekstreme slankeplan?


Er Marie til grin fordi hun prøver at løbe nogle ture, men ikke er en habil løber endnu)?


Er Mette en tosse fordi hun troede på ham vægttabscoachen der sagde at hun ville tabe 5 kilo på en uge?


Nej vel, det kan hjælpe lige at vende situationen om og så tænke på din egen situation, som du ville hvis det var en anden.


Der findes forskellige måder at få bugt med den indre kritiker og dette var blot nogle af dem


Det vigtigste i forhold til dit vægttab er at få bugt med den følelsesmæssige overspisning, for det er der hunden ligger begravet.
Får du styr på den del, så vil din indre kritiker ikke have særlig stor indflydelse på dit vægttab og du vil have en meget lettere vægttabsrejse.Hvis du ikke har gjort det endnu, så hent min gratis guide ’Slip sukkertrangen’ som er en 7-dages guide der giver dig forståelsen for hvorfor uimodståelig trang til sukker opstår og hvad du kan gøre ved det på egen hånd.

Du finder den på gitteboesen.nu/sukkertrang eller i dagens episodenoter.

 

Pas godt på dig selv til vi ses igen.