Preview Mode Links will not work in preview mode

Vægtvinder v/ Gitte Boesen


Aug 25, 2022

Hvorfor ‘jeg har ikke sådan noget til at ligge og friste i mine skabe’ ikke er en god løsning og faktisk forpurrer dit vægttab.

 

Så en yderst almindelig tilgang til at kontrollere madindtag er for mange,måske også dig, helt at undgå visse fødevarer eller fødevaregrupper - fødevarer, som du ikke føler at du kan kontrollere dig selv omkring.

Så hvis du ikke kan nøjes med et par stykker af chokoladen, men altid ender med at spise hele pakken, så undlader du at købe chokolade, så det ikke er i huset.

Så ligger det ikke og frister mig!

 

Hvis du elsker chips og deét at knase en pose chips imens du hygger med en film med manden, så undlader du at tage hul på posen. “For så længe den ikke er åben, så kan jeg sagtens lade den være”

Hvis du har et kostforbud der f.eks. hedder ‘jeg må ikke spise kage for jeg skal tabe mig’, så går du ikke med dine kollegaer ned i frokoststuen om torsdagen, for der bliver der serveret kage, og du ved bare, at det bliver svært at sige nej - eller også vil det eneste du tænker på være enten at spise kagen, eller ikke at spise kagen. Altså du vil ikke have tankemæssig frihed, når den kage bare står der og lokker.

Hvis du ikke vil drikke alkohol, fordi det feder, sørger du for at være den der kører, for så er du tvunget til ikke at drikke.

Eller hvis du skal på cafe med din veninde, så sørger du for at have spist en masse forinden, så du ikke fristes af cafeens lækre snacks.

 

Så med andre ord, du undlader for så vidt muligt at være i nærheden af de fødevarer, som du ikke føler at du kan styre.

 

Du tænker
‘Det er lettere hvis jeg bare helt lader være med at købe chokolade’ 

eller

‘Hvorfor lade sig friste når man kan gå fri?’

 

Men den egentlige tanke er ‘jeg har så lidt selvkontrol, at jeg er nødt til at leve helt restriktivt ift disse fødevarer - ellers går det galt!

Du stopper ikke med at spise chipsene før posen er tom.

 

Du frygter hvad der sker bagefter - for alt for tit har du prøvet, at ‘en lille smagsprøve’ førte til en længere periode, hvor du bare slet ikke gjorde som du havde aftalt med dig selv.

Led og ked af det indså du for sent at du igen havde brudt din egen tillid (for det er det du gør) og vægten var måske endda nået at stige, inden du fik vendt kurven.‘Ikke igen! Så er det bedre helt at lade være. Og jeg har det jo godt sådan her….’¨

 

Virkelig! Har du det sådan helt virkelig godt på den måde… ærligt? eller er du bare okay med det? slår du til tåls og lader du dig nøjes?

For mit bud er, at det rationale er frygtdrevet - frygten for at falde i, frygten for at tage på, frygten for at overspise, frygten for ikke at kunne styre dig omkring fødevarerne… Og måske på et dybere plan: skamfølelse over at have ‘så lidt selvkontrol’.

 

Men du tænker det ikke sådan, for det giver god mening i starten. Hey, jeg lader bare være med at købe det - problem løst!

Du kommer godt i gang, du flyver afsted i honeymoonfasen (opstartsfasen) som altid, det føles rigtigt, du føler dig sund og du taber dig måske også, men…

Og det er i dette MEN at problem ligger.
MEN det er kun på den korte bane, for hvad gør denne undgåelsesadfærd for dig på sigt? 

Hvad er det egentlig du fortæller dig selv og din underbevidsthed. 

Din selvtillid og din mestringstillid - for det er ikke, at du bare er flyvende og alting kører

Tværtimod, for du har ikke løst problemet overhovedet. Du er stadig ‘afhængig af chokolade’ ‘ude af stand til at stoppe før posen er tom, ‘en rigtig tygge-hygger’ eller hvordan du nu formulerer det.

 

Du har bare udelukket muligheden i visse omstændigheder OG så har du gjort noget meget farligt! Du har stemplet den specifikke fødevare eller fødevaregruppe som noget problematisk - og det at du har implementeret en undgåelsesadfærd forstærker blot problemet.

 

For du har ikke fjernet chokolade fra verden - kun lige fra det du kan styre i verden,  som begrænser sig til dit hjem og her har du måske en mand der godt kan lide chokolade og så har du også trukket det ned over ham.

Det er med overspisning, som det er med alle andre problemer eller situationer baseret på frygt - jo mere du undgår det, jo værre bliver det.


Lad mig perspektivere og sammenligne med andre ting her i livet.

Er du bange for at tale i bestemte omstændigheder eller med bestemte personer?
Så skal du bare lade være ikke? Det skal nok give dig mod til at tale i fremtiden…

 

Er du bange for at sige din mening? Så ti for guds skyld stille…

 

Er du en ‘people-pleaser’ og bange for at såre andre? Fantastisk, sørg for altid at prioritere alle andre på bekostning af dig selv… (lyt episode 80 om netop peoplepleasing og overspisning https://www.gitteboesen.nu/blog/podcast_80)

Er du bange for at gå i træningscenteret, fordi du ikke kan finde ud af maskinerne? Super så bare bliv hjemme….

Er du bange for at gå ud fordi du ikke kender menuen og ikke ved om du kan spise ‘rigtigt’, så spis hjemme, gå aldrig ud, deltag ikke i arrangementer og fester. Se ikke dine venner og afskær dig selv socialt…

Nej vel?
Sådan virker verden ikke - og det gør det altså heller ikke med chokolade eller andre fødevarer, som du oplever at du har svært ved at holde fingrene fra.

Du fjerner ikke følelsen af ikke at kunne styre dig omkring eksempelvis chokolade, ved at fjerne chokolade fra dit hjem.

Du fortæller blot din underbevidsthed, at du er så svag, at ting skal fjernes fra dig - og hvad tror du så der sker med din selvtillid og mestringstillid omkring det at spise chokolade i fornuftige mængder når det passer ind?

Den forsvinder naturligvis og tænker du nu ‘jamen den har jo aldrig været der’, så er det muligt, men den vokser helt sikkert ikke af at du undgår den.

Og  ved du hvad det værste er? Og det ved du hvis du har kæmpet med eksempelvis angst og ikke har fået den fornødne hjælp, men bare har forsøgt at undgå at udløse et angstanfald.

Angsten vokser - og det samme gør frygten for at falde i, hvis du bare så meget som tager et lille stykke chokolade.

 

Frygten for at være i nærheden af chokolade eller dine andre triggerfoods vokser og breder sig som skalderkålen under mine nøddetræer

 

Den bliver skisme ikke mindre.

Du kontrollerer ikke chokoladen, chokoladen kontrollerer dig hvis du ikke ‘tør’ købe den. 

 

Og ved du hvad den heller ikke gør… Den sikrer dig ikke mod fremtiden - overhovedet!
For hvad nu, hvis du har børn eller vil have børn en dag, eller en mand og de gerne vil spise chokolade en gang i mellem, men måske ikke spiser det hele og så ligger det der - lige der i dit skab.

Eller hvis du skifter arbejde og der serveres kage hver dag på bordet foran dig eller der er slikskåle fremme som du bare må spise af?

Eller hvad nu, hvis du bare gerne vil være rolig og afslappet OG overholde dit vægttab?
Altså  ikke overspise chokolade, hvad vil du så gøre hvis du i 10 år har vænnet dig til at du aldrig har chokolade i huset?

 

At undlade bestemte fødevarer er i allerbedste tilfælde et plaster på såret, en lappeløsning, der kan hjælpe dig lidt ad vejen. Men det vil aldrig holde på sigt og der er et hav af konsekvenser som du lige har hørt.

 

Men hvorfor anbefaler du det så sommetider Gitte?
Hvis du har modtaget min guide slip sukkertrangen, så har du også lært om ‘som-om’fælden som er den fælde vi går i når vi en onsdag eftermiddag på tom mave og med masser af stress går ned og handler ind til aftensmaden og ser en maxi-pose familieguf på tilbud og tænker ‘den køber jeg, vi skal jo holde fødselsdag om nogle uger så der kan vi spise den’ - det er bare sjældent posen holder så længe og er du overspiser er det utopi i de svære perioder.

Så her handler det om, at man ikke stikker sig selv blår i øjnene, men er realistisk. Men det betyder ikke, at du aldrig skal købe noget familie guf, for det skal du.
For du skal lære at være med familie guffen eller chokoladen eller chipsene - eller den sunde salat, for husk nu overspisning kan sagtens finde sted med ‘sunde fødevarer’.


I som-om fælden, der prøver du at fortælle dig selv en historie som du inderst inde godt ved ikke passer. Men i undgåelsesadfærden der handler det om, at du altid forsøger at undgå disse fødevarer baseret på frygt f.eks. frygten for ikke at kunne styre det.

To vidt forskellige udgangspunkter (en usandfærdig selvfortælling på den ene side og frygt på den anden) og jeg håber at jeg her har fået det tydeligt sat op, ellers så kan du altid kontakte mig.

 

Så hvad skal du gøre?

Du skal for det første gøre op med dig selv, at du ikke ønsker at leve dit liv baseret på frygt og så indse, at den eneste måde du kan leve med chokolade i huset uden at overfalde det. Eller du kan være i hvilken som helst sammenhæng, situation, følelse eller omstændighed uden at tænke på mad, uden at spekulere på mad, krop vægt og spisning.

Det er ved at lære at have det i huset og i nærheden uden du spiser det eller det fylder hele din tankekapacitet - og det kan du lære hos mig, endda samtidig med at du taber dig hvis det er det du ønsker.

Er du nu ikke helt der hvor du er klar til at give slip på din undgåelsesadfærd, eller skal du lige se mig lidt an?

Så kom med til mit vægttabsarrangement ‘

VÆGTTAB 2022: Sådan taber du dig uden at miste motivationen’

 

Det er gratis for dig at deltage, men der er kun et begrænset antal pladser, så skynd dig ind og book din plads

.

Du får:

 De 3 nøgler til 'evig' vægttabsmotivation

 ‘Ingredienserne’ til en holdbar vægttabsplan.

 Din helt egen Motivationshåndbog og meget mere…

 

Derudover får du min splinternye opskriftssamling '10 sunde, slankende proteinrige plantebaserede måltider og tilbehør' - blot for at deltage

 

ALT SAMMEN HELT GRATIS!

 

Tryk her, læs mere og snup din plads

https://www.gitteboesen.nu/motivation