Preview Mode Links will not work in preview mode

Vægtvinder v/ Gitte Boesen


Dec 3, 2020

I denne episode af podcasten VÆGTVINDER går jeg superstrategisk til værks, når jeg gennemgår det bedste redskab til at komme igennem december uden vægtøgning.

- Uden afsavn.
- Uden sult
- Endda uden motion

Den strategi jeg tager dig igennem her er suveræn at have her i julen, men kan generelt bruges hele året rundt.
Hver gang du står foran en periode med mange fristelser som f.eks. sommerferie, andre højtider eller corona for den sags skyld. Perioder hvor det kan være svært at kontrollere vægten.

Hav gerne papir og pen klar, hvis du vil have maksimalt udbytte af denne episode og komme i førersædet med det samme..

Husk at hente min gratis guide "Slip sukkertrangen"  der giver dig en grundig forståelse for hvorfor sukkertrang opstår, hvordan du kan forebygge den og ikke mindst gode råd og praktiske redskaber til at eliminere den

Jeg har lavet denne gennemgang som en liveudsendelse også. Den kan du finde her YouTube


Transskription af episoden
Hej og velkommen til episode 3 af podcasten VÆGTVINDER, jeg er din vært Gitte Boesen Vægttabsmentor & Vanecoach.

Så har vi taget hul den, for de flestes vedkommende, mest fristende måned nemlig december.

Selvom denne 2020 december formentlig er noget anderledes end vanligt i forhold til antallet af sociale arrangermenter, så er det ikke desto mindre en måned der indeholder flere fristelser end de fleste. Jeg hørte lige Horesta udtale at 9/10 julefrokoster er aflyst i år, det er ret mange.
Jeg har sjældent mange julearrangementer, som enkeltmandsvirksomhed sætter det en begrænsende faktor og min mand er også selvstændig enkeltmandsvirksomhed, så vi har færre end de fleste arrangementer.

Nogle synes det er helt forfærdeligt med alle de aflysninger, andre synes det er skønt – men uanset hvad så vil du højst sandsynligt blive udsat for flere fristelser end vanligt her den kommende måned.

Med de flere fristelser er der også flere bekymringer om vægtøgning og derfor vil jeg i denne 3 episode, som udkommer 3. december, hjælpe dig igennem december uden ekstra kilo.

Jeg gør det superpraktisk! Så hvis du vil have maksimalt udbytte så hent pen og papir, så går vi i gang.
Hører du til den ekstra kreative eller visuelle type, så find også gerne 4 forskellige farver frem

Imens kan jeg afsløre, at julen faktisk ikke har den store betydning for mig.
 Der var flere år jeg slet ikke fejrede  jul og bare sad helt alene i min lille lejlighed juleaften – som et frivilligt valg.
Jeg kan anbefale at gå en tur igennem byen juleaften omkring klokken 19.00 – tyst, stille og helt vidunderligt.
Men men men så kom der mand og børn på banen og nu glæder jeg mig over deres glæde omkring julen.

Nå har du fundet papir frem?

Jeg kan lige sige at jeg har jo min gratis guide ”Slip sukkertrangen” som du kan hente den via linket her

Godt.

Først og fremmest skal du starte med at afklare med dig selv, hvad du ønsker der realistisk skal komme ud af december måned.
- Vil du tabe dig?
- Vil du holde vægten?
- Er det okay med lille vægtøgning?
eller
- Gider du slet ikke bekymre dig om vægt, men evt vente til januar?

Alle valg er helt og aldeles i orden, du bestemmer altid, men
Det er vigtigt at du gør op med dig selv hvad det er du vil.
Og at du er realistisk.
For der er ikke noget mere demotiverende end at sætte mål man ikke opnår.
Man må gerne skulle kæmpe lidt, men gør dig selv den tjeneste når du har besluttet dig, så spørg lige dig selv en ekstra gang. Er det realistisk?

F.eks. lige nu hvor jeg står og optager denne podcast, så har jeg lige spist frokost, jeg er i overskud og har haft en fin formiddag. Lige nu, når jeg tænker på december måned kunne jeg sagtens fristes til at aftale med mig selv at jeg skal tabe 2 kilo i december måned. Fordi lige nu har jeg masser af viljestyrke.
Derimod i aften eller en anden dag, når der er syge børn, søvnløse nætter, det er aften og masser af arbejdsopgaver der hober sig op, så ved jeg også at så er det ikke længe realistisk, så er det ønsketænkning.

Dernæst skal vi have syn for sagen
Foran mig har jeg tegnet en firkant med 7 kolonner og 6 rækker, på den øverste står ugedagene henad og så har jeg ellers december måned skitseret med et felt til hver dag.

Nu skal jeg have sat alt det ind i mit skema som jeg der sker i december.

Jeg starter jeg med at plotte de store julearrangementer ind. Og med store der mener jeg de hvor der er julemiddag, evt alkohol og dessert, men i hvertfald der hvor der er et decideret måltid eller flere involveret. De dage skriver jeg med farven rød.
Det være sig selve julefrokosterne, juleaften og 1. juledag for mit vedkommende.

Dernæst tager jeg en anden farve, grøn, og skriver ind de steder hvor der er mindre julearrangementer. Der hvor der bliver serveret noget, men det ikke er en middag. Det kunne være juleklip i børnehaven, julestue i fritidsforeningen, hjem til faster Helle og ønske glædelig jul, juleafslutning på jobbet osv osv. Alle de mindre arrangementer hvor der bliver serveret noget snack-agtigt

Nu har jeg plottet de store arrangementer ind med mad og alkohol og de mindre julehygge arrangementer. Derudover dage hvor jeg ved at der er ekstra fristelser, som f.eks sidste arbejdsdag inden ferien og mellem jul og nytår hvor ungerne er hjemme.

Så er der nogle uforudsete arrangementer, men det kan vi af gode grunde ikke vide nu, da de er uforudsete.

Sidder du og tænker, men jeg spiser også derhjemme, så tager vi hul på det senere.

Nu har vi skabt en oversigt.
Så kan jeg gå helt objektivt til værks.
Hvor meget drejer det sig om?
Er der 3 grønne (små) arrangementer og 2 store røde?
Eller er der 9 røde og 5 små?

For her er der en væsentlig forskel,

Er der overhovedet grund til bekymring?

Her kan du tage 80/20 reglen brug.
Er flere end 80 % af dine dage uden farve, jamen så går det nok, hvilket selvfølgelig også afhænger af dit må, men der er som udgangspunkt ikke grund til bekymring for vægttøgning.

Er der som udgangspunkt brug for at du gør en indsats, så tager vi næste procedure i brug og i gennem de næste spørgsmål finder vi frem til hvad det skal være.

Hvad gør jeg når jeg er ude?
Her er du sjældent selv i kontrol, da det er andre menneskers arrangementer du er til. Hvad gør du så?

1) prioriter i arrangementerne:
Selvom du ikke ved 100% hvad der sker de forskellige steder, så har du formentlig en god idé om nogle af arrangementerne
- hvor ved du der bliver serveret noget lækkert?
og er der måske noget af det du er mere vild med end andet?
Hvor bliver der serveret noget du ikke er supervild med?

F.eks. så ved jeg at jeg et sted skal have gås, det bryder jeg mig ikke så meget om, så her ville jeg ende med at spise primært chips og sovs hvilket smager mega godt, men der kunne jeg havde spist lidt grønt hjemmefra så jeg var mættet inden og ikke ville spise uhensigtsmæssigt meget.
Til gengæld ved jeg at der kommer den bedste ris a la mande ever til det ene arrangement og jeg have flere portioner – jeg kunne sagtens bilde mig selv ind at jeg ville nøjes, men det vil jeg faktisk ikke. Og sådan skal det ikke være, vi skal ikke leve på forbud, men vi skal derimod være realistiske.

Er du overhovedet til gløgg og æbleskiver? Her er der også stor forskel. Er det måske mest gløggen eller æbleskiverne du kan lide? Hvis ja så aftalt med dig selv hvor meget og af hvad. F.eks. 3 æbleskiver men ingen gløgg.

Derudover så er der formentlig også nogle situationer du ikke kan forudsige, men der kan du have en aftale med dig selv på plads inden.
F.eks. så ville jeg aftale med mig selv, at hvis der bliver serveret marcipan siger jeg nej tak og er det brændte mandler er det et rungende 'yes please'!


På den måde har du på forhånd gjort dig nogle tanker, du har endda handlet på det f.eks. når jeg spiser en salat inden vi skal ud og have gås. Nu sætter du dig selv i førersædet hvilket gør at du har truffet beslutninger om hvornår du skal smovse igennem og hvornår du vil gemme kalorierne.

Det er så meget lettere at sige nej, når du har aftalt med dig selv på forhånd at marcipan bliver et nej tak. Det kræver ikke tilnærmelsesvis samme viljestyrke.
Du sætter dig selv i førersædet. Med andre ord så værdsætter du dig selv.


Så har vi styr på det udenfor hjemmet.
Jeg kan lige sige at jeg har jo min gratis guide ”Slip sukkertrangen” du kan hente den via linket her.

Dernæst skal vi hjem -indenfor de fire vægge.
Hvad kan du gøre her?
Det afhænger lidt af din personlighed.


1) Kan du lade fristelserne være?
Super så er der intet problem, så kan du i stedet tage det næste råd til efterretning
er det derimod et ja så tager vi også fat i det
Først spørg dig selv?

2) Hvorfor er de i hjemmet?
Er det for din skyld, andres? Hvem spiser dem egentlig (ofte bilder vi os selv ind at det er for andres skyld, men i virkeligheden er det os selv der spiser det?

Køber du det fordi det er på tilbud? Hvis ja så sparer du ikke penge for det koster i sig selv ikke mere, du får ekstra. Som en kollega så frækt spurgte ”kommer der så også rabat på kalorierne?” (underforstået feder det så også tilsvarende mindre)

3) Kan der måske ændres lidt så der er nogle ”sundere snacks” imellem, nogle snack med færre kalorier?

Dernæst skal vi hjælpe os selv lidt på vej.
Selvom det er hyggeligt, så kan du med fordel gemme slikket væk når det ikke skal bruges. Det eneste det gør er at friste dig. Så tag det frem der skal bruges og gør det i afgrænsede mængder.

4) nu har vi fået lidt styr på kalorieindtaget så til sidst kan du overveje om du kan få lidt ekstra bevægelse ind? Det vil som bekendt forbrænde nogle kalorier.
- gå en ekstra tur

Tænker du jaja det er meget godt, det kommer ikke til at ske alligevel, så hent lige gratis guiden 

Med denne gennemgang i hånden står du væsentligt stærkere, men december er fyldt med fristelser, så det betyder selvfølgelig ikke at du bare suser igennem måneden, men for rigtig mange af mine vægttabsdeltagere hjælper denne genemgang dem rigtig meget og på VÆGTVINDER holdet tog vi den i plenum midt i november, så de er top-forberedte.

Det at planlægge sin succes hvad end det er vægttab, i parforholdet eller på arbejdet kan være en kæmpe fordel og nu har du en helt konkret måde at gribe det an på i forhold til de fristende perioder i livet.

God fornøjelse