Preview Mode Links will not work in preview mode

Vægtvinder v/ Gitte Boesen


May 27, 2021

Når det kommer til vægttab og dét at spise sundt, så er noget af det vigtigste at sætte sig selv op til succes og undgå/omgå de individuelle triggere (igangsættere) af uhensigtsmæssige tanker, følelser og handlinger der strider imod ønsket om at tabe sig.

I denne episode af podcasten VÆGTVINDER dykker jeg ned i én af de finurlige vægttabsfælder mange kvinder falder i - lyt med og forstå hvorfor sunde salater og gyserfilm har meget mere tilfælles end du lige tror og hvorfor du med fordel kan undgå dem begge hvis du ønsker et vægttab.

Hent gratis guiden 'Slip sukkertrangen' lige her: www.gitteboesen.nu/sukkertrang

 

Det blev der sagt:
(Transskription af udsendelse)

Hej og velkommen til podcasten VÆGTVINDER, jeg er Gitte Boesen vægttabsmentor og vanecoach. Jeg hjælper kvinder med at opnå et varigt vægttab og et liv uden overspisning.

Jeg siger det lige ud: Dine sunde opskrifter har samme effekt som Steven Kings klassikker 'IT' – du ved den der gruopvækkende klovn, som mange voksne (inklusiv mig selv) hader.

Kan du huske ham? Ham Pennywise når man så den der røde ballon? (puhhh nogle uhyggelige drømme jeg har haft om ham)

Kender du ikke Pennywise? Så vær du glad for det, for han er ikke et rart bekendtskab. Men i så fald indsætter du bare et billede af hende den uhyggelige pige fra brønden i ”The Ring”, Jack Nicholsen i Ondskabens Hotel, eller klassikeren Freddy Krueger der levede i dine mareridt eller en anden gyserfilmskarakter der har gjort indtryk på dig i stedet og så er du med.

’Ej hvad pokker har det her nu med vægttab og slankeopskrifter at gøre Gitte?’

 

Well, well, well en hel del faktisk… Har du nogensinde undret dig over hvorfor du bliver bange, nervøs eller spændt når du ser en uhyggelig film?

Hvorfor du kan blive forskrækket over en scene i en film. Hvorfor du kan begynde at græde når der sker noget sørgeligt? Eller føle dig helt forelsket på en skuespiller i en film vegne?

Hvorfor gør gyserfilm et sådan indtryk på dig?
Selvom du udemærket godt ved, rationelt set, at det ikke sker i virkeligheden.
Du kan bare slukke filmen og tænde lyset så stopper det.
Der kan jo intet ske dig der hvor du er: trygt, lunt og godt.

Ja? Du har tænkt på det? Godt, for det er det vi skal fokusere på her i dag!

Grunden til at du bliver berørt af gyserfilm (eller kærlighedsfilm for den sags skyld) er at din hjerne ikke skelner imellem virkelighed og film – rationelt jo, men der er lige den hage: vi mennesker reagerer ikke rationelt!
Nej, heller ikke dig!
Og nej, heller ikke mig!
Heller ikke din tidligere universitetsprofessor eller gamle flamme.
Vi mennesker er ikke rationelle væsner - selvom vi elsker at bilde os selv det ind.

Og helt paradoksalt, jo mere overbevist om at du – i modsætning til alle andre - er et rationelt væsen, jo mindre rationel er du faktisk hvis vi skal tro på videnskaben - og det gør vi her (altså læner os op ad den videnskabelige konsensus)

Derfor påvirkes vi af tanker, forestillinger, diverse sanselige indtryk (lyd, lugt, syn mv) herunder altså også film og billeder.

Typisk jo yngre vi er, jo mere og lettere påvirkes vi. Meeeen bare fordi du er godt oppe i årene er du altså ikke fritaget. Og særligt ikke hvis det er et emne der betyder noget for dig.

I øvrigt besluttede jeg mig for for omkring 12 år siden, at jeg ikke længere ville se uhyggelige film, fordi jeg endte hver gang med at drømme om den og tænke på dem – det er da spild af tid.

 Og her kommer vi så til sagen! Dette gælder nemlig også de slankeopskrifter, madbilleder og ’sunde inspirationskilder’ du bliver bombarderet med dagligt.

Når du scroller forbi et flot madbillede eller en slankeopskrift på de sociale medier, så opfatter din hjerne ikke at det blot er et billede – den ser ’mad’. Rigtig mad!

Og hvad sker der når du og din hjerne ser mad? YES! Din sult den stiger! (sådan er vi alle gearet fra naturens side – det var smart dengang vi blev 'designet', at når der var mad, så blev vi sultne. Det var med til at sikre vores overlevelse ) .

Sidder du og siger nu ’nej Gitte det passer ikke, jeg er altså rationel og lader mig ikke påvirke’ – hmmm okay! Lad os lade den stå.

‍Du har sikkert prøvet det før. Du har ikke skænket mad en tanke og vupti! Så bliver der serveret kage på jobbet, du får øje på frugtskålen på bordet eller en veninde spørger om I ikke skal tage ud og snuppe en frokost.
Pludselig tænker du kun på mad og spisning - så vokser sulten. Billeder og opskrifter gør med andre ord dig sulten. ”Jamen Gitte, det her er jo sunde retter”


Jaaaaa, men det er stadig kalorier og dem skal vi være i underskud af hvis det er vægttab der ønskes.


Det er sjældent en god idé at få igangsat sult, hvis man søger vægttab ”Jamen Gitte, jeg vil jo gerne være sulten efter *den sunde ret på billedet*” Ja, problemet er bare, at det sjældent forholder sig således, at du lige har den sunde ret med laks og spirer på billedet ved hånden. Og hvad sker der så? Så igangsætter du en anden menneskelig respons - nemlig fouragering (fødesøgning) og så ender vi i skuffen med ungernes Marie-kiks, posen med mandler eller en Musli-bar (eller to).

”Nej, Gitte, ikke mig! Det gør jeg altså ikke” Okay, så er du undtagelsen der bekræfter reglen.


I så fald har du formentlig heller ikke problemer med vægten og så får du da bare lige den største high-five her fra mig. MEN! Hvis du imidlertid tænker ”Hmmmm hende Gitte der, hun har fat i den lange ende – i hvert fald lige når det kommer til det med psykologiske aspekter af mad, spisning, vægt og krop, gad vide hvad hun vil råde mig til?”

Så vil jeg først sige: STÆRKT!

Første skridt på vejen er nemlig indsigt! Dernæst vil jeg bede dig om at svare på følgende – og du kan gøre det med en sætning og sende mig en besked på instagram @gitteboesen.nu eller en mail på info@gitteboesen.nu eller finde mig på facebook

Hvilken sans tror du styrer din sult mest?

-Synssansen (jeg ser en lækker kage og bliver sulten)

-Høresansen (jeg hører nogen tale om kage og så bliver jeg sulten)

-Lugtesansen (jeg dufter en kage og bliver sulten)

 -Dem alle (jeg bliver sulten af dem alle både syn, hørelse, lugt)

 

 Kan du ikke lide kage? så sætter du bare det ind du nu godt kan lide (men hvem kan ikke lide en god gulerodskage med frosting af smør og flødeost samt hakkede nødder?).

Når du har udpeget en sans, lad os sige synet, for den gælder for de fleste af os. Så prøv at forestille dig at det er noget andet du ser, noget du bestemt ikke kan lide – det behøver ikke være madrelateret.

Reagerer du lige så kraftigt på synet der? F.eks. hvis du ser noget du virkelig afskyr?

Hvis ja så påvirkes du kraftigt igennem synet og så kan du arbejde målrettet med dette.

Det er rigtig god viden at have.

Nu ved du at din sult primært igangsættes igennem synet, så kan du med fordel:
- sørge for at gemme slikskålen væk
- gå udenom slikhylderne i Netto
- slukke for de sociale medie-profiler er deler madbilleder.
- undgå at se madlavnings- eller bageprogrammer.

Bliv detektiv på hvornår du bliver triggered til sult og sukkertrang igennem synssansen og arbejd målrettet med det.

Sæt dig selv op til succes.

Vil du gerne have flere redskaber og mere viden omkring hvordan du sikrer dig vægttabssucces?
Så hent min gratis guide ’Slip sukkertrangen’ her www.gitteboesen.nu/sukkertrang