Preview Mode Links will not work in preview mode

Vægtvinder v/ Gitte Boesen


Oct 20, 2022

Overvejer du at påbegynde Saxenda som slankemiddel?
Så følg med her i dag, hvor jeg giver indblik i de fordele, konsekvenser, bivirkninger og ikke mindst efterfølger der kan være ved brugen af Saxenda og andre slankemidler.  

Ønsker du min hjælp til at opnå et varigt vægttab og et liv uden overspisning, så læs mere her https://www.gitteboesen.nu/

Saxenda er et lægeordineret slankemiddel som hyppigt udskrives af praktiserende læger for at hjælpe patienter med et vægttab.

Inden jeg går videre, skal jeg lige understrege at jeg ikke er læge og at dette skal ses som et bidrag til forståelsen af, hvad Saxenda og andre slankepræparater kan gøre, eller ikke gøre, for dig, set ud fra et vane, livsstil og overspisningsperspektiv.
Dernæst er det også vigtigt at sige, at der findes forskellige præparater lægen kan udskrive. Præparater der har samme funktion, men andre indvirkninger - altså andre lægemidler som kan hjælpe i et vægttab, men som virker anderledes end Saxenda.
Fælles for dem alle er, at det er lægeligt ordineret og så snart noget kræver en recept fra lægen, så er der nogle ting du skal være opmærksom på. De fysiske konsekvenser (bivirkninger) er opgjort i indlægssedlen, så det jeg vil tage fat i er alt det du ikke finder i indlægssedlen.
Nemlig dem jeg som vane- og overspisningcoach ser her i klinikken.

 

Når du har læst til vejs ende, så er du godt informeret omkring Saxenda.

 

Hvad er Saxenda?
Saxenda er en middel der skal sprøjtes ind og dets virksomme stof hedder ‘litraglutid’, som også er at finde i andre præparater som Victoza og Xyltophy.


Hvordan virker Saxenda?
Saxendas formål er at virke sultdæmpende.Tesen er naturligvis, at når du ikke oplever så meget sult, så spiser du mindre og dette vil derfor bidrage til et vægttab.
Det vi ved i dag med sikkerhed er nemlig, at et vægttab altid finder sted i gennem et kalorieunderskud - dette kan du lytte mere om i episode 59 https://www.gitteboesen.nu/blog/podcast_59

Hvem får Saxenda?

For at komme  i betragtning til at få Saxenda, er der nogle kriterier der skal opfyldes.
Der er også nogle sygdomme og tilstande du ikke må have forinden, da brugen af Saxenda dermed kan have fatale konsekvenser - ja der er altid ricisi forbundet så snart vi taler medicin.
Det er din læge der afgør hvorvidt du kan få Saxenda eller ej


Saxenda er et slankemiddel - ikke et vidundermiddel.

Hvid du får Saxenda, så er det ikke bare et vidundermiddel der kan forandre dit liv.
Sammen med brugen af Saxenda, skal du - ifølge producenten Novo Nordisk - også sætte ind med en ændring i kost og motionsvaner. 

Præcis det samme, som hvis du ikke tog Saxenda, men ønsker at tabe dig.
Med andre ord, Saxenda gør ikke, at du slipper for at ændre kost og tildels motionsvaner (du kan godt tabe dig uden at ændre motionsvaner omend det oftest er fordelagtigt)

 

Det kan være sværere at ændre vaner med Saxenda
Når der sættes ind med Saxenda og du alligevel skal ændre kost og motionsvaner, så læs lige med når jeg lister bivirkningerne op her

Birvirkninger de fleste (mere end 10/100) oplever på Saxenda er
Diarré, Forstoppelse, Kvalme, Opkastning*.

Hovedpine.

 

Birvirkninger mange oplever (op til 10/100)
Mavesmerter, Betændelse i mavens slimhinde, Luft fra tarmen, Mundtørhed, Oppustethed, Smagsforstyrrelser, Sure opstød.

Svimmelhed, Kraftesløshed, Træthed.

Galdesten.

Reaktioner på indstiksstedet.

Påvirkning af bugspytkirtlen.

Lavt blodsukker**.

Søvnløshed***.

 

Bivirkninger 1/100
Hurtig puls.

Betændelse i bugspytkirtlen.

Utilpashed.

Betændelse i galdeblæren.

Nældefeber.

Væskemangel.

Og sidst men ikke mindst til de mere sjældne hører
Anafylaktisk chok - en akut alvorlig allergisk tilstand.

Akut nyresvigt, Påvirkning af nyrerne.

 

Og nu ved jeg ikke om du bemærkede det, men birvirkninger herunder sløvhed, hovedpine, kvalme, lavt blodsukker, galdesten, søvnløshed, mavesmerter, hurtig puls, oppustethed var nogle af dem der hyppigt fandt sted.
Sidst jeg tjekkede, var det ikke ligefrem tilstande der fremmer motivationen til at lave kost og motionsændringer.

Så bare lige for at skære det sådan helt ud. Med i det at tage Saxenda, så for at få resultater skal du også ændre kost og motionsvaner, men bivirkningerne vil højest sandsynlig øge sværhedsgraden af at implementere disse ændringer. Jeg gætter på at de var svære for dig i forvejen - uden bivirkninger - for ellers havde du formentlig allerede lavet disse ændringer.

Kost og motion er toppen af isbjerget.
Det der driver hvorvidt du får ændret kost og motionsvaner ligger i dybere og er ikke noget der ændres blot ved at du ved, at du skal ændre det. Det er jo ikke fordi, at du ikke ved at en ændring i kost- og motionsvaner bidrager til dit vægttab. 

 

Saxenda stopper ikke din overspisning.

Er du overspiser som mange af mine klienter er, så du spiser mere end du har et reelt fysisk behov for som følge af bestemte situationer, følelser eller omstændigheder. Her hjælper Saxenda ikke på den lange bane, for overspisning slipper ikke ved at du i en periode tager medicin der virker sultdæmpende. 

Noget af det der er vigtigt at forstå med overspisning er, at det ikke handler om at der er et behov for næring, som der er ved ‘rigtig’ sult. Det er noget andet der er på spil.

Når du tager Saxenda, så ændrer du ikke dine overspisningsmønstre.
Du vil givetvis, særlig i starten, også opleve formindsket overspisningssult og det kan derfor føles som om du slipper din overspisning. Men det gør du ikke - tværtimod.
Overspisningssulten kommer tilbage som en boomerang - og det samme gør vægtøgningen. 

 

For om det er Saxenda, en kostplan, en ugebladsslankekur, en slanke app eller en personlig træner ændrer ikke det der altid sker med overspisning.
Bliver overspisning undertrykt i en periode, så ophobes det som i en trykkkoger. Når låget springer af, så tager overspisningerne typisk en karakter der er værre end før.

Overspisning skal adresseres og afhjælpes som de mønstre det er og dette sker ikke gennem Saxenda eller kostplaner eller andet, hvor der kun er fokus på selve maden - overspisning afmonteres igennem korrekt og ordentlig coaching eller terapi f.eks. Hos en dygtig overspisningscoach
Læs mere om dine muligheder for at få min hjælp her
https://www.gitteboesen.nu/


Håndkøbsmedicin, kosttilskud og andre ikke-lægeligt ordinerede præparater virker ikke.

Medikamenter der ikke er lægeligt ordineret, har ikke tilnærmelsesvis samme række fysiske bivirkninger som dem du finder hos lægen - og af præcis samme årsag virker de ikke og er spild af dine penge. Grunden til at de du får hos lægen virker på den fysiske sult,  er fordi de er inde og påvirke nogle områder, eller skal vi sige systemer i din krop, som er af afgørende betydning og som potentielt kan være meget risikofyldt at pille ved. Dette er blandt andet stofskifte, sult, forbrænding etc.Du vil ikke få Saxenda for evigt.

Saxenda gives kun i en periode da det er ret risikofyldt.
Derudover så skal lægen kunne måle at du taber dig - et vægttab er faktisk påkrævet og det er en bestemt procentsats du skal have tabt indenfor en given tid. Ellers fratages du Saxenda igen.

 


Før eller siden skal du ud af Saxenda igen og det er her rigtig mange støder ind i problemer. For nu har du ikke længere den medicinske dæmpning af din sult.
Derfor er der en del ting at være opmærksom på og disse skal du overveje allerede inden du starter.

Når du taber dig, så vil selve fedtcellerne forblive som sådan nogle tomme celler, eller ‘balloner uden luft’ og disse vil gennem sultreguleringshormoner kalde på mad - de vil kalde på at du fylder dem op igen, ved at spise.
Læs mere om dette her
https://www.gitteboesen.nu/blog/forskel_25kilo_5kilo_vaegttab

Da du under brugen af Saxenda ikke oplever samme kalden på mad (altså sultsignaler) fra de tomme fedtceller vil du, når du kommer ud af Saxenda, kunne mærke denne kalden for fuld udblæsning. Forsimplet sagt,  så vil risikoen for tilbagefald og vægtøgning være ualmindelig stor  og større end hvis vægttabet havde fundet sted på en langtidssigtet naturlig måde.

Når du får den rigtige hjælp til dit vægttab, så har du også lært at håndtere disse signaler og de ville ikke føles så overvældende. Du vil have øvet dig i og gjort til vane ikke at respondere på disse signaler.


Jeg forstår godt hvorfor du ønsker at bruge Saxenda.
Blot ved at få dæmpet din fysiske sult, få en ‘madpause’ og denne ‘nye’ måde at tabe sig på, kan du formentlig komme et stykke.
Ikke mindst fordi uanset hvilket vægttabsforløb du starter på, så er der altid noget ukuelig opstartsmotivation, ‘honeymoonfasen’ som jeg kalder det, hvor du kan klare en hel masse.

Det går altid godt i starten.

Jeg forstår så sandelig godt hvor du kommer fra og hvorfor Saxenda kan være den rigtige løsning for dig.
Jeg er ikke imod Saxenda - overhovedet. Jeg er bare for, at man til fulde forstår hvad det er man gør, hvorfor og hvilke følger det kan have.

Så er det muligt at du tænker’ jeg er ligeglad med de her fysiske bivirkninger. Jeg er desperat og hvis Saxenda kan gøre at min appetit sænkes så er jeg klar. Så er det helt og aldeles din (og din læges) beslutning.


Mine klienter tager Saxenda.

Nogle af mine klienter tager Saxenda og arbejder samtidig med deres spisemønstre og vaner sammen med mig. Det gør de for at stå stærkt den dag hvor de skal ud af saxenda.
Så har de lavet en del af mellemregningen - det er smart.

Grunden til at de ikke siger nej tak til Saxenda og kun arbejder med mig er, at der er helbredsmæssige årsager til at de laver denne kombination. Dette er en beslutning truffet i samarbejde med lægen.Letigen - det gyldne slankemiddel omkring årtusindeskiftet.

Husker du letigen, det forgyldte slankemiddel der tilbage i slut 90erne start nullerne gav en masse kvinder vægttab?
En rigtig effektivt vægttab, men også hjerneskader, leverskade, stofskifteproblemer og ikke mindst vægtøgning så snart behandlingen sluttede.
Jeg formoder at man har dette in mente med nutidens slankemidler, men det er altid dig der skal være den varsomme. Det er trods alt dig og dit liv.

 

Du skal vide, at selvom det ikke føles sådan, så er et varigt vægttab muligt uden slankemedicin. Faktisk øger du sandsynligheden for at det bliver varigt såfremt du anvender den rette metode og hjælp naturligvis.

Pointen med at nævne letigen er, at dengang troede man at det var løsningen på vægttabsudfordringer, men efterfølgende har det vist sig at gøre langt mere skade end gavn. 

 

Britta blev hjerneskadet.
Jeg havde en klient, der havde været på letigen. Hun fik en hjerneskade og endte som førtidspensionist som følge af letigen bivirkninger.
Britta tabte sig da hun tog letigen, men tog også det hele på eftefølgende og hendes overspisningsmønstre, som faktisk var minimale inden hun påbegyndte letigen, blev efterfølgende kraftigt forværret..
Det er et par år siden hun opsøgte mig og hun har i dag opnået et varigt vægtab og et liv uden overspisning. Men Britta er stadig ærgerlig over letigen og de konsekvenser hun til stadighed trækkes med.

“Jeg ville sådan ønske ,at kvinder som jeg blev præsenteret for andre muligheder end en diætist eller ‘gode kost- eller motionsråd’ når vi tropper op hos lægen. Så var jeg aldrig endt i denne situation. Jeg havde set flere forskellige diætister og jeg havde prøvet motion, men som du siger Gitte. Det hjælper jo ikke noget at vide hvad jeg skal spise, det ved jeg godt. Det er at få det implementeret og holde ved der er det svære.

Jeg håber at jeg med denne artikel kommer ud med netop det budskab at der er andre løsninger end diætist, kostplaner, ugebladsslankekure og slankemidler. Der findes veje som er sundere, mere holdbare og som ændrer vægten indefra så at sige, som får ændret det der er årsagen til at du ønsker et vægttab i første omgang.