Preview Mode Links will not work in preview mode

Vægtvinder v/ Gitte Boesen


Oct 6, 2022

"Gitte, jeg bliver så forfærdelig oppustet. Det er enormt ubehageligt og det ligner til tider at jeg er gravid, hvad skal jeg gøre?"

Det er lige præcis det podcasten VÆGTVINDER handler om i dag - oppustethed.

Vil du have hjælp til at opnå et varigt vægttab og et liv uden overspisning. læs mere her https://www.gitteboesen.nu/

 

Oppustethed er når du har ekstra meget luft i maven og tarmsystemet - ikke at forveksle med for meget mad, omend disse ikke sjældent følges hvis det sker. 

 

Denne ekstra luft kommer primært to steder fra. 

 

Sluger du meget luft?
Det ene er hvis du sluger meget luft, som sker hvis du f.eks. Tygger meget tyggegummi, sluger maden eller ryger

Bakterier i maven ‘gasser sig’.
Den anden er udvikling af gasarter, som skyldes de bakterier der nedbryder den mad du indtager. Her er den ene del den type mad du spiser og den anden del er hvordan du spiser den. For hvis du ikke laver et godt forarbejde i munden når du tygger maden, så kommer bakterierne på overarbejde og dette kan fremme gasproduktionen 

 

Hvis sidstnævnte ræsonnerer med dig, kan løsningen være så simpel som at tygge maden ordentligt inden du synker.


Men der er flere faktorer der spiller ind…
Men oppustethed og utilpashed kan også skyldes mange andre ting, som går ind og påvirker din mave og tarmsystemet. Det kan påvirkes både mekanisk, altså selve fordøjelsesprocessen og så biologisk, altså bakterierne som hjælper til i fordøjelsen.

 

Påvirkninger kommer fra f.eks. sygdomme, medicin, motion eller manglende motion, men også sådan noget som stress, tankemylder, søvnløshed og bekymringer kan påvirke mave-tarmsystemet.

Hvor meget og hvor lidt er individuelt

Nu er jeg personligt den type, hvor alt ‘sætter sig i maven’. Nogle mennesker får hovedpine, andre nakken,  jeg rammes næsten altid i maven, når jeg har noget der bekymrer mig eller optager mine tanker.

 

Jeg ligner en gravid kvinde om aftenen

Jeg har mange klienter der, når vi starter, beskriver hvordan de føler sig oppustet og nærmest gravide om aftenen, men næste dag er det væk igen. 

 

Dette skyldes at tarmene i løbet af dagen har produceret ekstra luft. Enten som følge af fødevarer der fremmer denne gasproduktion eller som følge af en af disse ubalancer som sygdomme, medicin, stress etc. 


Når du sover om natten, så får dine tarme mulighed for at skille sig af med gasserne stille og roligt i form af prutter.. Om natten har tarmene nemlig rigtig gode arbejdsvilkår.

Du kan desuden  lytte til episode 58 Sådan fungerer tarmsystemet 

Samt episode 62 Er din afføring sund? 


Mange af disse kvinder der kæmper med at være oppustet, er blevet testet for forskellige fødevareallergier og intollerancer som f.eks. Cøliaki eller laktoseintollerance, men til deres store overraskelse viser disse tests, at de sagtens kan tåle det som de ellers troede forårsagede den øgede mængde luft.


Så hvad er der så på spil?
Mange får derfor denne paraplydiagnose ‘irritabel tarm’ med ordene prøv dig lidt frem og se hvad du reagerer på.

Det er vigtigt at forstå at maven er et økosystem - ligesom vores jord og klima er det. Det betyder at ubalance det ene sted, kan påvirke noget andet. Hvad der påvirker mig og mit økosystem, påvirker ikke nødvendigvis dig - og det kan også skifte i perioder. 

 

Det er svært at give nogle faste kostregler, for jeg ville i princippet kunne liste alle fødevarer og sige at alle kunne være årsag til din oppustethed.

Men der er nogle fødevarer, hvormed vi ved at risikoen for oppustethed er forøget.
Det er  bønner, ærter, løg, hvidkål, broccoli, rosenkål, blomkål, artiskokker, asparges, pærer, æbler, fersken, sukkerfrit slik,, fuldkornsbrød, morgenmadsblandinger (f.eks. müesli), mælk, is, ost, øl, sodavand og andre drikke, der indeholder kulsyre.

Derudover kan meget fed mad eller fiberrig kost give anledning til ekstra luft i maven.Husk desuden: spis så langsomt, tyg maden grundigt, undgå tyggegummi og  rygning.

 

Hvordan starter du.
Det kan være noget af et detektivarbejde, hvis man ikke lige har en ernæringsfaglig baggrund også fordi, der er ingen grund til at udelade noget i kosten, du ikke reagerer på.

Når jeg arbejder med mine klienter, så har jeg en helt specifik metode og rækkefølge jeg anvender for at gøre processen så hurtig og gnidningsfri som muligt.

Hvis du ikke går hos mig, kan du starte med, at lægge mærke til , i en periode, hvornår du føler dig oppustet og hvornår du ikke gør - ikke kun når det er allerværst, men sådan helt generelt -  lav en lille tracking på det.

Efter en rum tid vil du begynde at kunne se et mønster i hvilke fødevarer der gør dig oppustet og hvilke der ikke gør.

Husk at tage dig i agt for
- ikke at konkludere noget for hurtigt, lad der gå lidt tid selvom det kan være svært, hvis du er utålmodig.

- at der kan sagtens være fødevarer du sagtens kan spise i moderate mængder

- at der er flere faktorer der spiller ind end bare kosten

God fornøjelse.