Preview Mode Links will not work in preview mode

Vægtvinder v/ Gitte Boesen


Jul 22, 2021

Er det alt eller enten med dig - uden mellemvej?
Enten har du absolut styr på kosten og evt træningen. Det kører på skinner - eller også lever du usundt, uhensigtsmæssigt og uden troen på at kunne?

Denne sort-hvide tilgang til vægttab er for mange en kæmpe faldgrube!

'Men så kan jeg ikke tabe mig!' 

Jo du kan og i denne episode fortæller jeg hvorfor alt eller intet er så uhensigtsmæssigt ift vægttab og hvad du kan gøre ved det.

 

Det blev der sagt:

”Det starter altid så godt! Jeg føler mig virkelig motiveret, ovenpå og nærmest høj af at være kommet godt i gang med mit vægttab, men så…. Fra det ene øjeblik til det næste, er jeg i fuld gang med at spise, være inaktiv og træffe dårlige valg igen. Det er som om der ikke er en mellemvej med mig – det er enten eller og Gud hvor er det drænende!”

 

Kender du den følelse – alt eller intet? Enten gør jeg det fuldt ud eller også gør jeg slet ingenting?


Selve tankegangen er dikotomisk og i forhold til vægttab og spisemønstre, kalder jeg det pendulering.
Det gør jeg fordi du som vægttabssøgende pendulerer imellem at være 100% fokuseret og handle efter en meget striks vægttabsstrategi eller at gøre det stik modsatte og endog at overspise. Og netop denne adfærd – altså alt eller intet – er, når det kommer til spisning, et element af det at være overspiser. Hvilket er både godt og skidt.

 

Skridt fordi at overspisning for de flestes vedkommende er både fysisk og mentalt opslidende, da man har en følelse af ikke at have kontrol over sig selv og vægten ofte også er påvirket heraf


Men det er godt fordi overspisning med den rette hjælp kan overkommes.


Inden vi går videre, må jeg hellere lige præsentere mig selv. Jeg er Gitte Boesen Vægttabsmentor & Vanecoach og jeg hjælper kvinder med at opnå et varigt vægttab og et liv uden følelsesmæssig overspisning, så de kan føle glæde, tilfredshed og ro i krop og sind.


Det starter ofte rigtig godt. Du står op mandag morgen og er topklar på at nu skal det være. Du har planlagt og handlet ind til en ’sund morgenmad’  - en god start på dagen du ved. Eller også springer du morgenmaden over tyller lidt kaffe og suser afsted. Det hele handler om at indtage færre kalorier end du forbrænder og du er alligevel ikke rigtigt sulten om morgenen.
Frokosten er en grøn salat med lidt kyllingebryst og en flaske vand. Du føler dig så sund. Tænk sig. Det er faktisk ret let det her.

 

Men 10 minutter efter du tog den sidste bid, så kommer den ubelejligede og måske også ubehagelige følelse af ’jeg er ikke rigtig mæt!’ jeg mangler ’noget.

 

Rigtig gerne noget sødt... et lille energikick.

 

Men det går jo ikke! Du skal ikke allerede have chokolade nu. Så du kaster dig over arbejdet og du holder skansen indtil eftermiddagen hvor du lander hjemme. Puhhh sikke en dag! Igen vender trangen tilbage. Men du bider den i dig, drikker noget vand og et par timer senere er der aftensmad – sund aftensmad med masser af grønt lidt kød og ingen stivelse som ris eller kartofler – for det feder!

 

En portion – du bliver godt fyldt op men en komplet mæthed er ikke det du oplever.

 

Derfor går der heller ikke længe før at du igen bliver ramt af en lyst til noget, men du skal lige rydde op, ordne vasketøj og så… klokken 20.30 sætter du dig i sofaen. Nu begynder den indre dialog, hvor du aftaler med dig selv at du godt må tage et lille stykke, lige en lille tern. Du har jo gjort det så godt i dag. Du går ud og brækker et stykke af. Uhmmm det ligger i munden og smager himmelsk. Du sætter dig tilbage i sofaen, men smagen af chokoladen i munden kalder på mere og nu er der jo taget hul på den… du går ud og tager et stykke mere, og et til og et til ’f*** det, så kan det også være lige meget’ og resten af chokoladen indtages.

 

Denne måde at leve og spise på – penduleringen – kan vare over en dag som det her blev beskrevet, men det kan også vare over en uge f.eks. at det går godt mandag til torsdag og så kører det af sporet.

 

Eller lidt længere tid et par måneder med 100% vægttab og så tilbage til det gamle.

 

Uanset om det er over et halvt døgn, en uge eller et halvt år så er mønsteret det samme: Alt eller intet og resultatet er også det samme: vægttabet følger i den perioder hvor det overholdes, men herefter kommer kiloene tilbage (det kan de selvfølgelig ikke nå over et døgn, men selve tanken).

Så hvorfor er det at du ikke bare kan holde den gode stime? Hvorfor pokker går det fra at føles easy peasy til at være helt umuligt?

Er det et spørgsmål om manglende viljestyrke? Eller rygrad?

Svaret er ingen af delene.

Årsagen skal findes i selve mønsteret, som også populært hedder underspisning – overspisning eller som jeg kalder det pendulering og selve løsningen på problemet skal findes i strategien.

Hvis vi så også lige tager den et spadestik dybere (og det ved du jp at jeg godt kan lide, for det er her den egentlige hund ligger begravet), så skal vi først og fremmest tale om din overbevisning.


Den overbevisning der hedder at enten spiser jeg 100% sundt eller også gør jeg ikke. Hvor er den kommet fra? Og hvad hjælper den dig til?
Og her er det vigtigt at du er superskarp! For den hjælper dig ikke til at holde skansen, holde kuren – det har du en historik med gentagene forsøg der modbeviser. Alt eller intet får dig ikke i mål og den får dig slet ikke til at blive der.

 

Det kan du formentlig godt se nu hvor jeg gør dig opmærksom på det, men så er der det andet gyldne spørgsmål. Hvor i alverden er den ’skøre’ overbevisning så kommet fra?


Den er med stor sandsynlighed kommet med de strategier eller metoder du hidtil har anvendt. Hvis du er som mine VÆGTVINDER-deltagere og en til en klienter, så har du prøvet et hav af metoder til vægttab – faktisk føler du nok at du har prøvet ’alt’ og alligevel har du ikke knækket koden. Og i de fleste tilfælde skyldes det at metoderne, hvad enten det var kostplan, ugebladsslankekure, bootcamps eller kalorietælling har været enten en-dimensionel eller forbydende.

 

Og hvad betyder det så?
Jo ser du, enten så har de ikke taget højde for at få bugt med de bagvedliggende spisemekanismer som f.eks. overspisning på følelser, umættelighed, sukkertrang, stressspisning eller impulsspisning eller også har de haft elementer af forbud (du må ikke spise pasta, brød, kage, ris, olie, smør etc) – begge tilgange er ineffektive når det drejer sig om at opnå et vægttab der holder.

Men det disse tilgange også har gjort er, at påvirke din overbevisning: du skal følge planen 100% ellers kommer du ikke til at tabe dig. Og er du rigtig uheldig så har du ydermere oplevet udskamning, skæld ud eller ’tag dig sammen’ attitude fra din coach eller vejleder.

Men hvad er det her underspisning -overspisning så og hvordan fungerer det?
Jamen det er, at du går fra at underspise eller spise ekstremt sundt til at overspise.
Årsagen til at du svinger over og overspiser er at du i underspisningsperioden kører for stramt – både i forhold til kalorier, krav og forbud.

 

Vi mennesker har nogle urinstinktive kræfter der slår til når vi trues på vores overlevelse – og det gør vi så snart vi sulter for meget. Noget af det mest basale vi har behov for er føde altså kalorier. Når vi så pludselig lever kalorielavt, så slår disse overlevelsesmekanismer automatisk til. Og det er nogle ganske effektive kræfter der spiller ind. Så pludselig vil du opleve sult også efter fødevarer du normalt ikke kan lide og pludselig vil rigtig meget af din tankekraft og viljestyrke skulle handle om mad og vægttab.

Det er ikke længere et spørgsmål om du vil falde i igen, men hvornår og i udgangspunktet gør 2 faktorer sig gældende.

1) jo striksere metode, jo hurtigere pendulerer du tilbage til overspisning

 

2) jo flere fejlslagne forsøg du har i bagagen, jo kortere vil du holde underspisningsperioden.

 

Det er altså på ingen måde dig der er noget galt med og som en sidenote kan jeg fortælle at cheatdays er blot en planlagt overspisningsepisode som følge af underspisning.
Bliver du anbefalet dette uden før at have kastet dig ud i det, så løb langt væk. Det er et potentielt startskuddet til (yderligere) forstyrret spiseadfærd.

 

Så som du vil lære på VÆGTVINDER, hvis du kommer med på næste forløb, så handler det om at have en strategi – en metode der ikke er bundet op på


- viljestyrke, for den holder ikke.

 

- forbud, det holder heller ikke

 

- sult, det holder nemlig heller ikke.

 

Med andre ord en metode der holder dig fysisk mæt, i et fornuftigt kalorieunderskud så du kan tabe dig, men ikke igangsætter instinktive sultmekanismer og ikke trigger overspisning.

 

Så som du sikkert har hørt mig sige før, så handler det om mængder og måske endnu vigtigere – de mentale redskaber og ikke mindst din handlekraft som skal opdyrkes intentionelt. (Handlekraft er ikke viljestyrke)

 

På VÆGTVINDER anvender vi VÆGTVINDER-spiseskabelonen, som er en visuel portionsstyring og derudover tages der hånd og ændres de bagvedliggende spisemønstre, så overspisning – uanset årsag – ikke længere er en hæmsko og et varigt vægttab opnås og vedholdes.

 

På den måde starter du ikke pendulet ude i siden, men i midten med små, overkommelige udsving.

Jeg har lavet en gratis vægttabs-vaneguide med 5 oversete vægttabsboostende vaner der kan sætte skub i dit vægttab uden du skal på kur eller kostplan.
Den kan du med fordel hente så du kan komme godt i gang.
Du finder den på https://www.gitteboesen.nu/vaner

Tak fordi du lyttede med.