Preview Mode Links will not work in preview mode

Vægtvinder v/ Gitte Boesen


Jun 2, 2022

Jeg forstår ikke hvorfor jeg ikke bare gør, som jeg godt ved at jeg 'burde' gøre.

Det er jo ikke fordi jeg ikke ved hvordan jeg taber mig - jeg gør det bare ikke

 

Eller

 

Jeg er så bange for ikke at lykkes med mit vægttab.

Jeg kan ikke klare endnu en gang at tabe mig, for at tage det hele på igen.

 

Eller

 

Jeg føler bare at jeg kommer med et hav af undskyldninger for mig selv hele tiden. Ingen af dem holder - jeg hælder bare vand ud af ørene.Kunne du kende dig selv i nogle af disse formuleringer når det kommer til dit vægttab?

Det her med at du godt ved ‘bedre’, men ikke gør det?

 

Det kan være enormt skuffende, frustrerende og opslidende at have det sådan. 

 

Værst af alt, så fjerner det muligheden for at opnå det du gerne vil - altså vægttabet.

 

Mange fristes til at tro, at det er personen selv, altså dig, der er noget galt med hvis du har det sådan.

Men sådan hænger det ingenlunde sammen - heldigvis!

Den fiaskofølelse det kan medføre at (igen) stå med konstateringen ‘så kunne jeg heller ikke gennemføre denne gang’ er enormt opslidende.

 

Særligt nedslående er det, hvis der er rationelt gode argumenter for hvorfor et vægttab er vigtigt og ‘burde’ finde sted. Dette kan f.eks. være helbredsmæssige årsager. 

 

Hvis kvinden tilligemed har forudsætningerne, altså den fornødne viden samt midlerne og omstændighederne til at tabe sig, så kan det samlet set virkelig tærre på selvfølelsen.

Men det handler ikke om at hun, eller du, ikke kan, vil eller ønsker det. Det handler ikke om at du er i stykker og det handler slet ikke om at du mangler viljestyrke eller aldrig kommer til at tabe dig. 

 

For det gør du! 

Såfremt du kan ændre den eksistentielle årsag til, hvorfor du ikke gør som du burde.


Årsagen du formentlig aldrig selv har adresseret eller andre har hjulpet dig med.

 

Ser du, de fleste vægttabsforløb fokuseret på det du skal gøre. Men du formentlig allerede godt hvad du skal gøre - i grove træk. Det der skal ændres, er ikke hvad du skal gøre, det er din grundoverbevisning, dine grundtanker, om dig selv.

Den overbevisning du desværre har fået plantet i dig på et tidspunkt igennem livet og som er vokset og i dag spænder gevaldigt ben for dig.

Der findes faktisk to årsager og den ene kender du sikkert allerede hvis du har læst med her et stykke tid, men for en god ordens skyld skal den medtages.

 

#1 Hvis dit ‘burde’ ikke stemmer overens med din personlighed, præferencer og muligheder vil du ikke opnå et varigt vægttab.

Den første grund til, at du ikke bare gør som du burde er, hvis det du tænker at du burde gøre, er en eller anden ekstrem diæt, slanke- eller sultekur. Hvis du tror at det du skal gøre er keto, faste, kostplan eller andet restriktivt som du egentlig ikke har lyst til. For så ved din underbevidsthed godt at det kommer aldrig til at holde ved når det ikke er noget du vil trives med.

 

#2 Dine grundtanker ødelægger din energi, motivation og tiltro til dit vægttab

Den anden grund er dine grundliggende overbevisninger, dine grundtanker om dig selv

 

Vi har alle sammen en række grundliggende overbevisninger om os selv og vores væren her i verden.

Disse grundliggende overbevisninger er den rettesnor vi følger og de styrer megen af vores færden helt udenfor vores bevidsthed.

Du kan ofte sætte ‘jeg er sådan én der…’ foran.

Eksempler på grundliggende overbevisninger er.

 • Jeg er omsorgsfuld
 • Jeg svigter ikke min familie
 • Jeg spiser ikke dyr
 • Jeg er ordensmenneske
 • Jeg er værdifuld som person
 • Jeg er elskelig
 • Jeg er robust og stærk
 • Jeg er skrøbelig og svag
 • Jeg er god til børn
 • Jeg har let ved at blive afhængig
 • Jeg kan klare svære ting
 • Jeg giver let op
 • Jeg er en overlever
 • Jeg har svært ved at tage mig sammen
 • Vægttab er svært
 • Jeg har dårlige gener
 • Vi er overvægtige i min familie
 • Jeg kan ikke tabe mig
 •  
 •  

Bemærkede du hvor forskellige grundtankerne var og tænkte du måske også over hvilken følelse de gav, hvis det var en grundtanke du kunne kende fra dig selv?


Er du robust eller er du skrøbelig?
Lad os tage to modsætninger.
Jeg er robust (og stærk)
Jeg er skrøbelig (og svag)

Du kender sikkert begge tanker og afhængig af hvad du lige kobler på, så hælder du mere til den ene eller anden side.

 

Lad os sætte krop på.
Min krop er robust og stærk

eller
Min krop er skrøbelig og svag.

 

Hvis jeg så bad dig om at bære rundt på min datter på 5 år de næste 5 minutter, hvad ville du så tænke og føle?
1) snildt kom med hende, det bliver sjovt!
2) nej jeg bliver træt, jeg ødelægger min ryg, det kan jeg ikke klare

 

Det vil være din grundtanke der her dikterer hvordan du vil tænke og respondere.

 

Tænker du, jeg er robust, jeg er stærk vil du have mod på udfordringen (også selvom du måske ikke ville kunne bære hende 5 minutter, når det kom til stykket)

 

Tænker du jeg er svag og skrøbelig ville du formentlig straks afslå, fordi du ville forestille dig hvordan du ikke ville kunne bære hende og evt have katastrofetanker omkring, hvordan du ville få det.Hvordan tænker du om dit sind?
Du kunne også sætte sind ind i stedet for krop
Mit sind er stærkt og robust
Mit sind er svagt og skrøbeligt.

 

Du kan også sætte det i perspektiv til en svær opgave

Jeg kan klare svære ting
Ift
Jeg giver let op

Den måde hvormed du tilgår en situation og ikke mindst hvordan du har det imens, vil være meget drevet af din grundtanke - din selvoverbevisning. 

 

Jeg vil lige understrege, at det jeg siger på ingen måder er for at pege fingre.
Der er ingen forkerte eller rigtige grundsyn, men der er nogle der er mere hjælpsomme end andre.

Selvom du måske tænker ‘jamen så er det godt bare altid at være robust og stærk’, så kan du sikkert også komme i tanke om personer der med overmod har kastet sig ud i situationer med uhensigtsmæssige udfald - fordi deres grundsyn var ‘jeg er robust og stærk’. Altså kan vi ikke sige at noget er ‘den rigtige grundtanke’.

 

Pointen her er ikke at dømme, men derimod at få frem i lyset, hvordan vores, dine, grundtanker afgør dine handlinger eller mangel på samme.
Hvorfor du ikke bare gør som du ‘burde’.

 

Selvom du rationelt godt kan sige til dig selv ‘jeg burde gøre x, y, z’ så gør du ikke som du burde, hvis din grundoverbevisning dikterer noget andet.

Hvis din grundoverbevisning er, at du er svag og skrøbelig og din krop ikke kan klare så meget. Så vil du ikke pludselig kaste dig ud i f.eks. En ironman eller en brydekamp.
Eller - det kan godt være at du skriver dig op til at deltage i en ironman, fordi du godt kan lide tanken om at være ‘sådan én’, men du vil formentlig aldrig deltage, nå i mål, fordi din grundtanke strider imod.

Giver det mening?

 

På samme måde,  som en monogam person ikke pludselig vil begynde på polygami og have en masse sidespring bag sin partners ryg.

 

Hvis din grundtanke er blevet ‘jeg kan ikke tabe mig’, så ændrer den sig ikke bare fordi du begynder på en ny slankekur.

Og bemærkede du jeg skrev  ‘er blevet’. 

 

Grundtanker omkring vægttab er nemlig du har fået tillagt dig og som du måske, hvis du har oplevet mange fejlslåede vægttabsforsøg, har fået bekræftet gennem dine erfaringer. 

Du har fået cementeret godt fast at ‘jeg kan ikke tabe mig’.
Men bare fordi det er din grundtanke og bare fordi du ikke endnu har tabt dig på en varig måde, så betyder det ikke at du ikke kan.

 

Ligesom en grundoverbevisning der lyder ‘jeg bliver let afhængig’ eller ‘jeg er ikke god nok’, ikke betyder at det er sandheden.

 


Grundtanker kan ændre sig, men det sker yderst sjældent af sig selv. Og jeg ved ikke med dig, men at gå og vente på at grundtanker omkring din vægt og sundhed ændres af sig selv, det har vi ikke tid til.
Vi har ét liv og det skal ikke bruges på at ændre noget der står indenfor egen kapacitet at ændre.Du kan ændre dine grundtanker

Det er naturligvis ikke en proces der bare findes en simpel øvelse til. Særligt ikke hvis det er en grundliggende overbevisning du har haft længe.

 For mine klienter tager det typisk et par uger i gennem målrettet coaching, støtte og ændring, så husk at møde dig selv med lidt tålmodighed når du går i gang med at adressere dine uhjælpsomme grundtanker.Nogle grundtanker ændres på et splitsekund igennem viden.
For nogle kvinder er en gennemgang som i dag dog nok til at det ændrer hele deres grundsyn på bestemte områder. Netop fordi de før troede at de var i stykker, ikke kunne eller manglede rygrad til at tabe sig, men så fik de øjnene op for at det bare var deres grundsyn der var blevet ‘ødelagt’ f.eks. Af restriktive, sultekure eller håbløse vægttabsmetoder.

Måske er du én af dem der har ændret dit grundsyn ved at læse med her i dag, så vil jeg sige stort tillykke - du har netop taget et godt skridt på vej mod dit varige vægttab.

 

Nogle grundoverbevisninger hænger godt ved.

Hvis du ikke hører til dem hvor det hele bare ændrede sig ved at lytte med her i dag, så start med at identificere din(e) grundoverbevisninger omkring til vægttab?

Og så stil spørgsmålstegn ved dem.

Eksempelvis

- passer det mon at et vægttab skal være hårdt? (nej et vægttab der passer til dig er ikke hårdt)

- passer det at jeg bare ikke kan tabe mig? (nej, du kan godt tabe dig)

- passer det at jeg ikke kan styre mig selv når det kommer til chokolade (nej, det føles sådan, men i nogle situationer kan du godt styre dig)Du kan også med fordel adressere de mere inddirekte grundtanker som påvirker dig, din vægt og din spisning

- passer det at jeg er svag og skrøbelig?(nej, du er sikkert robust på nogle områder)

- passer det at jeg er sukkerafhængig? (nej, det er ikke alt sukker jeg spiser)

- har jeg virkelig dårlige gener og hvad betyder det?

- er jeg doven? (du er med garanti ikke doven på alle områder af livet)

- er jeg ikke noget værd? (du ER noget værd blot fordi du er dig)

 


Alene det at betvivle eget grundsyn, kan bidrage til at det ændrer sig.

Grundsynet skal ændres hvis du ikke skal blive ved med at spørge ‘hvorfor gør jeg ikke som jeg godt ved at jeg burde gøre?’.

Men i stedet sige ‘jeg gjorde førhen ikke som jeg egentlig gerne ville, fordi jeg havde en grundoverbevisning der gav mig modstand - uden jeg var klar over det. Nu ved jeg at jeg kan tabe mig. Det føles faktisk overkommeligt og jeg lader mig ikke slå ud af en enkelt overspisning eller modgang’

Kan du se forskellen?
Det giver en helt andet energi, motivation og ikke mindst gå-på-mod når grundsynet er hjælpsomt frem for uhjælpsomt - eller endog selvsaboterende.


Læs mere om hvordan du kan få min hjælp til at opnå et varigt vægttab og et liv uden overspisning her 
www.gitteboesen.nu