Preview Mode Links will not work in preview mode

Vægtvinder v/ Gitte Boesen


Jul 14, 2022

Ganske uvidende spænder rigtig mange kvinder gevaldigt ben for sig selv når det kommer til vægt- og vaneændringer.

 

Måske gør du også?

 

Du ved sikkert godt, at når du ønsker at tabe dig eller forbedre andre af de sundhedsparametre der påvirker dit overordnede helbred og trivsel.

 

Så forholder det sig således, at der er én eller flere ting du skal ændre.

 

Det giver (næsten) sig selv, at hvis der er noget ved den måde du lever livet på nu som påvirker dig på en måde du ikke længere ønsker, så er der noget der skal ændres.

 

Ingen ændringer, ingen forandringer

Så langt så godt...

 

Det kan være alt fra små hverdagsting til store identitetsskabende faktorer.

 

Det kan være få eller mange aspekter du ønsker at ændre - det ved bedst du.

 

Hvis vi taler vægttab, så kunne direkte faktorer være sådan noget som:

 

✓ eftermiddagssnacking - du har det med at spise om eftermiddagen selvom du egentlig 'burde' vente til aftensmaden, 

 

✓aftenhyggen - når du lander på sofaen om aftenen har du stor trang til at spise noget imens du slapper af foran tvet.

 

✓ weekendspisningen - det går rigtig godt i hverdagene, men i weekenden løber det hele løbsk og alle de kalorier du sparede igennem ugen, er for længst indtaget når du når til søndag eftermiddag 

 

✓Kedsomhedsspisning - du føler dig rastløs og pludselig snuser du rundt i køkkenskabene for at finde’ et eller andet spiseligt’.

 

🥦Det kan også være at du ønsker at spise flere grøntsager, få mere søvn, bevæge dig noget mere, spise mindre sukker

 

Uanset om du har mange eller få ting du ønsker at ændre og hvilke det drejer sig om, så er der nogle måder der er mere hensigtsmæssige end andre at gribe det an på. 

 

Og så er der nogle måder der er direkte ødelæggende både for dit vægttab og for dig selv.

 

Det er dem - eller skal vi sige den, jeg vil dykke ned i, i dag.

 

Det er en klassisk fejl der gør, at det øjeblik du løber tør for viljestyrke (for det gør du, fordi det gør alle), så vil de gamle vaner komme tilbage som et lyn fra en skyfri himmel og vælte dig af banen - det lyder lidt dramatisk, men det er sådan det føles.

 

Det er én af årsagerne til, hvorfor så mange mennesker aldrig når deres varige vægttab.

 


Jeg har i andre podcasts gennemgået hvordan du bedst muligt griber det her med vaneændring an, så det vil jeg ikke gå i dybden med i dag. Du kan f.eks. Lytte med her i episode 21 hvor jeg giver mine 5 bedste råd til dig der vil ændre vaner https://www.gitteboesen.nu/blog/podcast_21

 

Når der er noget du ønsker at ændre i dit liv som f.eks. Din vægt, så er den helt almindelige tilgang at finde ud af, hvorfor det i først omgang forholder sig således at du ønsker at ændre noget og hvad du skal ændre for at opnå dette. 

 

Så rent praktisk, hvis du ønsker at tabe dig, så kan det være at du ønsker det for at føle dig lettere og have mere energi. Det store du så skal sætte ind overfor og ændre kunne så være din tendens til at ekstraspise og indtage snacks sidst på dagen. 

Du kan sikkert komme i tanke om flere ting du skulle være bedre til eller stoppe med at gøre eller ikke gøre, men her er det førnævnte tidliger episoder af podcasten hjælper dig.

 

Når det kommer til vaneændring, er det alfa og omega at du kun sætter ind overfor én eller i hvert fald få ting ad gangen - ellers mister du simpelthen pusten og motivationen, fordi det som du sikkert ved, ikke altid er sådan lige at lave vaneændringer.Nå men den ekstraspisning, er så det du har identificeret som den ting du skal sætte ind overfor for at opnå et vægttab, skal have en plan

Så skal du have lagt en plan for hvad du gør når du nu i morgen får trang til at ekstraspise og her kan jeg lige indsætte en ekstrafejl - en bonusfejl om du vil - lad nu være med at lade din plan være ‘så skal jeg bare lade være med at spise de snacks’ eller ‘så skal jeg bare tage mig sammen og lade være’. 

Ja det lyder rigtig simpelt og soleklart, hvis det da ikke lige var fordi at den strategi har du sikkert allerede prøvet flere gange - uden varigt held ikke sandt? 

 

Den eneste gang nogensinde hvor strategien med ‘at tage sig sammen’ kan bruges, er ved allerførste forsøg på at ændre noget. Hvis du aldrig før har prøvet at sige til dig selv ‘så skal jeg bare tage mig sammen’ så ‘værsågod!’ giv det et forsøg, men ellers så skal den ide forkastes - ‘at tage sig sammen’ er en sætning, der ikke alene ikke virker, men også virker indirekte nedladende og som om at vægttab ‘bare er’ - og det er det absolut sidste man som vægttabssøgende har brug for.

 

Men det var bonusfejlen, vi er ikke engang kommet til den rigtige fejl endnu, er det ikke spændende!?

Nå men du ønsker altså at tabe dig og du har identificeret at ekstraspisning og snacking er der hvor du vil lave ændringer for derigennem at ændre din vægt. Du ved også at at tage sig sammen ikke er en brugbar mulighed, så den fælde ryger du heller ikke i - så langt så godt.

 

Men hvad gør du så nu? Du skal jo have en plan der rent faktisk hjælper dig. 

Du skal have sat noget andet ind i stedet for snackingen når nu ‘at tage sig sammen’ ikke virker. Det ved de fleste der arbejder med vaner - vaner kan ikke slettes, de kan erstattes eller overskrives, som jeg plejer at sige det. Lidt ligesom hvis du har lavet en stavefej i et håndskreven dokument med kuglepen - så vælger de fleste at sætte en streg over ordet og skrive det på ny eller skrive ovenpå med den rigtige stavning og så optegner man det lige, så det står tydeligt. Man kan altså stadig ane det oprindelige der stod, men det nye fremgår tydeligere - det er også det vi arbejder frem imod når vi ændrer vaner. Så gamle vaner ligger ofte gemt inde bag ved, men det er de nye vaner der træder frem og efterhånden som tiden går bliver de nye vaner tydeligere og stærkere, hvilket gør at de gamle vaner bliver mindre tydelige.Og så til fejlen som selv mange sundhedsprofessionelle begår når de tilråder lægmand.

 

Det de sætter ind i stedet for den gamle vane, er noget der på papiret virker som det helt rigtige, men som i virkeligheden ikke fungerer i praksis - fordi du, som jeg så ofte før har konstateret, ikke er en robot. Du er et menneske.


Så på papiret, når du skal ændre aftenssnacking, så kan det der lyder som den perfekte erstatning være noget som ‘at gå en tur’ eller ‘at spise en gulerod’ eller ‘ordne huslige pligter som f.eks. Vasketøj’ - STOOOOOP!

Det er lige præcis HER det går galt.
For hvornår i alverden, skulle det at gå en tur eller ordne vasketøj kunne måle sig med at spise en halv plade chokolade eller en skål lakridser foran tv’et efter en udmattende da?
Måske i en fantastiverden - der hvor ‘jeg skal bare tage mig sammen’ også bor.

Du kommer jo ikke til, når udmattelsen, trangen, lysten og vanen til at spise chokolade kommer på besøg, til at tænke ‘det der med vasketøjet, det lyder bare som en drøngod idé’ - tværtimod!

 

Din hjerne vil begynde at modargumentere og komme med et hav af forklaringer på, hvorfor det ikke er i dag du skal lave ændringen. Den vil begynde at argumentere for, at du skal vente - i morgen bliver det lettere. Nej i morgen bliver det ikke lettere når du har besluttet dig for at erstatte en rar, nedstressende vane med chokolade foran skærmen, med en pligt som vasketøj eller noget du ‘burde gøre’ som at gå en tur. 

 

Det kan godt være, at du gør det lige de første par dage og de føles rart, men så gør du det på viljestyrke, ikke lyst - og når din chokoladevane er lystbetonet og du erstatter den med noget der kræver viljestyrke, så vil din viljestyrke også slippe op.

 

Før du ved af det, så sidder du igen fast hver aften med dine snackingvaner og det eneste du har gjort er at bekræfte dig selv i at ‘du aldrig kommer til at ændre vaner og vægt’ - nedslående for selvtilliden, selvværdet og mestringsfølelsen.

 

Kan du se dig selv i det her? Den her illusioniske strategi, hvor du ganske vidst ikke bare tænker jeg skal bare tage mig sammen, men hvor du har en plan der på papiret virker perfekt! 

 

Hvor godt ville det ikke lige være, hvis du kunne lade være med at spise chokolade samtidig med at du fik ordnet vasketøj, skuret toiletter og ryddet op i gæsteværelset? 

Det ville være ret perfekt og så ville du endelig kunne være det perfekte menneske du gerne ville være, ikke sandt?

Nej, for det første så bliver du aldrig perfekt - det er der ingen der bliver. For det andet så er det opskriften så fejlslagen vaneændring og dermed vægttab.’Jeg kan ikke sige det ofte nok!
Den måde hvormed du ønsker at ændre dit liv, din vægt dine vaner skal være realistiske og passe til dig - der hvor du er lige nu. Ikke i en drømmeverden, hvor arbejde, familie og følelser bare agerer præcis efter dine ønsker - det kommer aldrig til at ske og planlægger du efter denne drømmeverden, så vil du kun ende i et mareridt!


Så hvad skal du så gøre?
Det er helt rigtigt det her med, at du skal have noget andet at sætte ind med i stedet for aftenssnackingen, men det skal være noget der kan føles tilsvarende eller endog bedre med som ikke indebærer spisning.

Og her kommer du på banen, for hvad skal det være? Hvad kunne rent faktisk give dig en lignende oplevelse, stemning eller følelse men uden det involverer spisning?

 

Se det kommer an på, hvad det er dét at spise giver dig og det er også derfor det er helt afsindigt vigtigt for dit varige vægttab, at det ikke bare handler om, at du skal følge en kostplan eller tælle kalorier - men at der tages højde for dit liv, din personlighed og dine præferencer - ellers vil du ikke kunne holde det på sigt.

 

Men hvad giver det dig at spise i den situation? Og her skal man nogle gange bare gætte - for hvis du er som de fleste af mine nyopstartede klienter, så er tanken ‘fordi jeg godt kan lide det’, men det er aldrig årsagen. For så ville du sagtens kunne lade det være, for du kan sikkert også godt lide at sove længe, men det gør du heller ikke altid eller du kan sikkert også godt lide at putte med din partner eller synge - men det gør du heller ikke altid.

 

Grunden til at vi spiser i disse situationer og stunder, er som ofte at vi trænger til noget andet. Noget andet end den fødevare vi sidder med f.eks. En pause, at der sker noget, at hyggestemningen forstærkes, roen sænker sig eller at bekymringer forsvinder, træthed minimeres eller partneren tager initiativ, lønforhøjelse eller noget andet - et eller andet andet.

 

Og selvom du måske tænker ‘lønforhøjelse’ hvad i alverden har det med mad at gøre?. Så kunne det være, at du sad med tankerne og følelsen af at du burde få en lønforhøjelse efter den indsats du gør - eller i det mindste mere anerkendelse. Det kan føre til en følelse af utilfredshed, det rammer dig måske på selvfølelsen og du føler dig måske snydt eller udnyttet - bare lidt, men selvom det bare er lidt, så kan en gang selvforkælelse med chokolade fortrænge den følelse som sidder og nager dig. 

 

Giver det mening?

 

Ofte er det her med følelsesspisning eller overspisning ikke den klicheprægede amerikaniserede trøstespisning, men ligger som sådan en subtil giftbombe der saboterer dig og dit vægttab og ikke sjældent sker det - helt uden du er klar over det. 

 

Derfor er det godt at gætte sig frem til at starte med for nej, det handler ikke om at du bare ikke har nogen rygrad eller viljestyrke og det handler heller ikke om at du bare har lyst - der ligger mere bag og det er nødt til at blive adresseret.

Det er muligt du ikke kan ændre det, men at få den virkelige årsag frem gør, at du ikke forpester din selvfølelse med tanker som ‘jeg har ingen viljestyrke’ - for så sker der hverken værre eller bedre, end at du vil lave en selvopfyldende profeti og dermed miste din viljestyrke. 

 

Så altså, sørg for at det du erstatter den vane du ønsker at ændre med en ny vane der kan måle sig med den gamle vane ift resultatet - er det en pause du søger.
Måske skal du tage 10 minutter på sengen hvor du bare lige slapper af.
Har du brug for anerkendelse fra din partner? Jamen så er det det du skal arbejde på - og nej så kan du ikke altid få det du ønsker, men hvad kunne så fylde det tomrum du lige nu fylder med spisning?
Hvad kunne være det bedste du kunne gøre nu partneren ikke kan imødekomme dit ønske, Er det en ny hobby, er det tvtid med din yndlingsserie?

Vær kreativ og prøv det af. Hvad end du gør, så lad være med at stikke dig selv blår i øjnene og tro at du kan erstatte aftenchokoladen med vasketøj og dette vil medføre varige vaneændringer og vægttabsresultater.

Vil du have min hjælp til at opnå et varigt vægttab og et liv uden overspisning? Læs mere på min hjemmeside her https://www.gitteboesen.nu/