Preview Mode Links will not work in preview mode

Vægtvinder v/ Gitte Boesen


Jun 30, 2022

5 fællesstræk for varige vægttab der lykkes.

Man kunne fristes til at tro, at personer der lykkes med et vægttab havde fundet den uendelig kilde til viljestyrke eller var velsignet med exceptionelle gode vægttabsfremmende gener.
Eller at den magiske vægttabspille der rent faktisk virkede, endeligt var opfundet.

Ak nej, sådan hænger det ikke sammen - heldigvis!

Alt imens det er muligt, at nogle af de kvinder der har opnået et varigt vægttab og betegnes som  ‘succeshistorier’ og at de har haft naturligt flair for bare at klø på.
Så er det faktisk ikke et fællestræk der gør sig gældende, hos personer der lykkes med et holdbart vægttab.


Et vægttab og et varigt vægttab er ikke det samme.
Når jeg om lidt kommer ind på førnævnte fællesstræk, så er det fællesstræk for personer der har opnået et varigt vægttab - ikke ‘bare’ et vægttab. Der er nemlig kæmpe forskel på de to og det ved du hvis du har fulgt mig noget tid.

Det varige vægttab er når personen ikke alene har tabt sig, men også holder vægten plus/minus et par kilo, som vægten kan fluktuere hos kvinder.Rigtig mange taber sig og opnår et vægttab, men af forskellige årsager kommer kiloene på igen - typisk indenfor de første 2 - 5 år.
Årsagerne hertil er mange, men den største årsag til vægtøgning efter vægttab er, at måden hvormed personen tabte sig, ikke var langtidsholdbar eller stemte overens med personens øvrige liv. 


En vægt der i perioder falder og så stiger igen, kalder vi yoyo-vægt.
Yoyo-vægt er ikke alene uhensigtsmæssigt for sundheden, men for mange påvirker det også den mentale trivsel, selvbilledet og selvtilliden

Et varigt vægttab er altså et vægttab der har holdt mere end 5 år.

Quickfix-vægttab er ikke noget jeg beskæftiger mig med, da det i bund og grund er uinteressant hvorvidt du kan tabe dig 10 kilo på 10 uger, hvis du efterfølgende tager 12 kilo på. 

 

Derudover, er fællestrækkene for personer der overordnet betragtes som sunde. Med det mener jeg, at den slanke vægt ikke skyldes sygdom eller helbredsproblemer, men altså den hensigtsmæssige ændrede livsstil.

 

Godt og lad os så komme til det: de 5 fællestræk for personer der lykkes med et varigt vægttab. Dataene fra fællestrækkene er udvundet  fra mine tidligere VÆGTVINDERE og den videnskabelige empiri der er på området.

Fællestrækkene nævnes i vilkårlig rækkefølge.Fællestræk for det varige vægttab #1
Realistisk målsætning og plan
Personer der har tabt sig og holder vægten, har sat sig selv nogle realistiske mål og rammer. Mange af dem har ikke tabt sig synderligt hurtigt, til gengæld har de gjort det på en måde, så de har kunne holde kadancen og motivationen på den lange bane.
De har ikke stukket sig selv blår i øjnene ved at sætte urealistiske eller høje mål, men heller ikke med metoden. Alt for mange kvinder bilder sig selv ind, at de kan overholde en given vægttabsmetode der er alt for hård og streng eller slet ikke stemmer overens med den måde deres liv er formet på. Blot fordi de så inderligt ønsker vægttabet.


Jeg forstår det godt! Tro mig, jeg har virkelig gjort det mange gange - troet at denne gang kunne jeg tabe mig ved at følge en eller anden hård kur. 

 

Det hjælper ikke noget at forvente, at du kan overholde noget du ikke før har kunne - hvad hjælper det at følge en kur, hvor du angiveligt taber 6 kilo om måneden, hvis du lige kan holde den i to uger?
Det har personer der har opnået et varigt vægttab erfaret, indset og besluttet sig for at det vile de ikke mere.

Fællestræk for det varige vægttab #2
Afmontering af overspisning
Overspisning er, når du spiser mere end du har et reelt fysisk behov for, ofte som følge af bestemte situationer, omstændigheder eller følelser.

Du kan godt være ‘normalvægtig’ (jeg bryder mig ikke om det udtryk, men det er termen) og overspise, men ønsker du at tabe dig og overspiser du, så skal den del adresseres. 

 

Mange af de kvinder der går hos mig, har relativt let ved de sunde hovedmåltider. Forstået at de finder det let at servere sunde, slankende måltider og ofte også nøjes med en enkelt portion. Der hvor det går galt, er mellem måltiderne - alt det der indtages udenfor måltiderne. 

Der hvor de ofte godt ved at de ikke ‘burde’ spise, men alligevel gør det. 

Det er overspisningen og så kan dine måltider være nok så sunde og slankende, men hvis du overspiser udenfor måltiderne, så kan du ikke tabe dig.

Derfor skal overspisning adresseres.
Da overspisning næsten altid er et problem i vægttab, adresserer og afhjælper jeg dette både på mine personlige forløb og på VÆGTVINDERforløbet.

Jeg er uddannet overspisningscoach netop for at være ekstra godt rustet til at afhjælpe dette med mine klienter.Fællestræk for det varige vægttab #3
Kalibrering af sult og mæthed.

Kvinder der har opnået et varigt vægttab, har genlært at vente med at spise til når de er sultne og stoppe med at spise, når de ikke længere er sultne (ikke mætte). 

Dette er en ‘game-changer’, som er rigtig svær for rigtig mange. 

 

Vi har i årevis fået at vide, at vi skal overhøre kroppens signaler, spise på bestemte tidspunkter, sulte os selv, ikke spise efter klokken 18.00, spise bestemte fødevarer, undgå andre - alle mulige og umulige regler, retningslinjer og ‘gode råd’. (læs: dårlige råd).

 

Det har resulteret i at mange af os, for længst har aflært at mærke og respondere hensigtsmæssigt på sult og mæthed.
Dette medfører at mæthed aldrig føles rigtig mæt og sult kan føles virkelig ubehageligt - en alvorlig skævvridning af signalerne. Men ikke bare signalerne, også det at respondere på signalerne på en god måde der stemmer overens med vores præferencer, mål og øvrige sundhed. Uden at skulle ignorere dem, overspise på dem eller blive hangry (overdreven sulten).


Heldigvis kan signalerne og den hensigtsmæssige respons genlæres, som vi blandt andet gør det på VÆGTVINDER

Fællestræk for det varige vægttab #4
Der er plads til kage, vin og en pizza - intet er forbudt.
Kvinder der har opnået et varigt vægttab og trives på det, spiser også kage, drikker vin og spiser desserter - en gang i mellem.
Mange vil ikke tro det, når jeg og andre sundhedsprofessionelle fortæller det, fordi slankeindustrien har gjort et rigtig solidt stykke arbejde med at fortælle os, om alt det vi skal undgå, frygte og for alt i verden holde os langt væk fra.
Sandheden er, at et varigt vægttab ikke opnåes igennem at forbyde sig selv de fødevarer de kan lide. Tværtimod!

De kvinder der har opnået et varigt vægttab, spiser også de fødevarer de godt kan lide, men det foregår ikke på ‘alt eller intet’-måden: Enten afholder jeg mig helt for nu kører mit vægttab eller nu spiser jeg kage hver dag for lige nu er jeg kørt helt af sporet.


De har fundet den gyldne middelvej, hvor der er plads til det hele på en fornuftig, afbalanceret måde der giver et stabilt varigt vægttab. Og hvis du tror, at det er noget de altid har kunne, så kan jeg fortælle dig at det er det ikke.
Næsten ingen af mine klienter eller VÆGTVINDERE mestrer dette når de starter.
Tværtimod tænker de fleste ‘det får jeg aldrig lært!’ - men det gør de med de rigtige redskaber, den rigtige støtte og den korrekte samlede vægttabsmetode.
Det kan du også.

Fællestræk for det varige vægttab #5
Hjælpsomme måltidsvaner

Kvinder der har opnået et varigt vægttab, har implementeret nogle hjælpsomme måltidsvaner - enten bevidst eller ubevidst.

Vaner skaber, som du ved, fundamentet for størstedelen af vores liv og hverdag.
Det er derfor også en af de afgørende faktorer, når det kommer til vægten.

 

Men det er ikke rigide, helsefanatiske vaner med konkrete spisetidspunkter eller andet - tværtimod!
Det er små vægttabsvenlige vaner som man udefra sjældent ville kunne spotte.
Eksempler på de hjælpsomme vaner kan være, at de sætter sig ned når de spiser og ikke står op, eller at de spiser grønt til hvert aftensmåltid.
Vaner som man ikke ville anskue som noget vildt og voldsomt, men for mange bare almindeligt. Og det er netop det essentielle når man taber sig. At det gøres på en måde der føles ‘almindelig’ og ikke synderligt krævende.
Et vægttab skal være så let og simpelt som muligt og så skal du altid kunne se dig selv udføre vanen også om 2 år - ligger den for langt væk fra dit øvrige liv, så vil den aldrig blive veletableret og holde ved.

Lige nu får du min guide ‘7 sunde, slankende måltidsvaner’ med når du bestiller den personlige samtale ‘mindre tvivl, mere vægttab’ hos mig her https://www.gitteboesen.nu/samtale
Fællestræk nummer 1: realistiske mål, forventninger og rammer

Fællestræk nummer 2: afmontering af overspisning

 

Fællestræk nummer 3: kalibrering sult og mæthed

 

Fællestræk nummer 4: De spiser kage, vin og dessert (de fødevarer de godt kan lide) men i fornuftige mængder en gang imellem. 

 

Fællestræk nummer 5: Har implementeret få men sunde, slankende måltidsvaner der gør det naturligt for dem, at tabe sig og holde vægten.