Preview Mode Links will not work in preview mode

Vægtvinder v/ Gitte Boesen


Aug 19, 2021

Trænger du til at genopstarte et vægttab her efter sommerferien? Eller ønsker du at komme igang med et vægttab der rent faktisk holder, så du ikke længere skal genopstarte?
Så lyt med her!
I denne episode af podcasten VÆGTVINDER får du de 3 trin til en succesfuld genopstart og så får du den vægttabsviden du har brug for i form af forklaringen af vægttabsvippen. 

Alt i alt en uundværlig episode hvis du ønsker at tabe dig men ikke helt har knækket koden endnu.

 

Gratis vane-guide med 5 vægttabsboostende vaner tryk her 

Uforpligtende venteliste til VÆGTVINDER finder du ved at trykke her!

Det blev der sagt:

Har du det også sådan at du virkelig trænger til at komme tilbage på vægttabssporet igen? Det kan være at du – på trods af alle de gode intentioner og redskaber, som f.eks. episode 34 af podcasten VÆGTVINDER ’Sommerferie uden vægtøgning’ alligevel endte med alt for mange flødeis, kolde glas rosevine og flere portioner af den lækre grillmad og nu her på den anden side af ferien, så er du stadig ikke kommet tilbage?

Eller måske har du aldrig rigtig fundet dit vægttabsspor og derfor mangler et?Uanset, så skal du vide at det med at tingene ikke går som planlagt er helt almindeligt – særligt hvis du ikke har fået styr på de grundlæggende spisemekanismer som følelsesmæssig overspisning, der gør at du spiser ekstra meget når du hygger, keder dig, er ensom, trist eller træt. Eller de uhensigtsmæssige spisevaner og måltidsmønstre som gør at du spiser en masse hurtige ’hapsere’ når du kommer hjem fra arbejde eller sent om aftenen.


Det er altså helt almindeligt og medmindre at du hører til mine VÆGTVINDERE, der har fået bugt med den følelsesmæssige overspisning, de uhensigtsmæssige vaner og mønstre én gang for alle, så sker det for langt de fleste danskere, at efter ferien har sneget sig et par ekstra kilo på.

 

Hvorfor? Fordi ferien ofte bringer os ud af de vante rammer.

 

Der er for mange flere stillesiddende timer og for endnu flere mange timers hygge med god mad, is og for nogle også kølig alkohol. Det vil give udslag på vægttabsvippen, som jeg nok lige skal vende tilbage til lidt senere i denne udsendelse.


I øvrigt så er jeg Gitte Boesen, Vægttabsmentor & Vanecoach og jeg hjælper kvinder med at opnå et varigt vægttab og et liv uden følelsesmæssig overspisning, så de igen kan føle glæde, ro og tilfredshed i krop og sind.


Nå men lad os komme i gang.


TRIN # 1:

Hvis du er røget af sporet her den seneste tid, så er det allerførste du skal gøre at trykke på din mentale ’pyt-knap’ og acceptere, at sådan har det nu en gang været.

 

Alt for ofte møder jeg kvinder der begår den fatale fejl at tænke, at nu hvor det har været så ’ude af kontrol’ så længe, så skal de ikke alene i gang igen, men de skal også kompensere for perioden.

 

Det gør de så ved at sætte barren ekstra højt, sammen med de krav og regler de opstiller. Færre kalorier, flere grøntsager, mindre hygge, mere motion, flere gåture, mere askese – stooooooop! Kan du høre det?

 

Hvis du har fulgt med mig noget tid, så ved du også at ’jo større krav, rigide regler og forbud du stiller til dig selv, jo større er sandsynligheden for at det ende i (endnu) en vægttabsfiasko’ – yes, du hørte rigtigt og det er ikke bare noget jeg siger, dette er videnskabeligt dokumenteret og tilnærmelsesvis basis-viden i human adfærdspsykologi. Særligt fra studier med kvinder der kæmper med følelsesmæssig overspisning, er dette højaktuelt. Jo strammere regler og rigide kostregler du sætter, jo hurtigere vender overspisningen tilbage og ikke nok med at den vender hurtigt tilbage, den bliver også større.


Derfor er første regel for en succesfuld tilbagevenden til vægttab faktisk at droppe alle tanker om, at du skal give den ekstra, ekstra meget gas for at kompensere.

Og nu vi er i gang med at droppe nogle bestemte tanker, så kan du også lige parkere den der lyder noget i stil med ’hvorfor pokker lod jeg det gå så vidt med vægten’ eller ’jeg er helt uduelig til det med et vægttab’ eller ’jeg har prøvet alt men intet virker’ disse tanker hjælper dig absolut ingenting og derudover er de heller ikke sandfærdige. Du kan tabe dig og du er på ingen måder uduelig, du har bare ikke haft den rigtige vægttabsmetode og støtte at læne dig op ad.

 

Som en naturlig følge af første punkt, hvor du måske tænker ’gisp, jamen hvad skal jeg så, jeg plejer jo alt være alt eller intet typen. Jeg giver den fuld gas eller gør ingenting.’ Så vil jeg i stedet invitere dig til at tænke det som en rejse fra A til B.

Lad os sige fra Silkeborg til København.

 

Bare fordi du har kørt stille og roligt den første del af vejen evt med et par omveje og pit-stops, så kører du heller ikke som ind i helvede med hovedet under armen, for nu skal det gå stærkt, da du pludselig finder ud af at nu vil du egentlig bare gerne have den lige vej til København, nu har du set nok. Eller det håber jeg da ikke at du gør. Forhåbentligt stiller du bare din gps og kører efter anvisningerne eller forholdene som min kørelærer altid sagde.

 

TRIN #2:


Når du beslutter dig for at du vil tilbage på sporet, så indstiller du ’bare’ din indvendige gps efter det der fungerer for dig når det kommer til vægttab og sætter i gang. Stille og roligt uden panik eller uopretholdelige planer.


’efter det der fungerer for dig’… Lad os lige dvæle to minutter ved den sætning. For hvad betyder ’det der fungerer for dig’? Alt for ofte erfarer jeg, at når kvinder skal vurdere om noget fungerer for dem, at det udelukkende handler om vægten. Altså får denne metode mig til at tabe mig?
Og til det kan jeg sige at det vil langt de fleste metoder gøre. De fleste slankekure eller vægttabsmetoder medfører et kalorieunderskud såfremt de overholdes.


Men hvordan har du det med metoden? Gør den dig frisk, energisk overskudsagtig og glad? Får den dig til at føle at du kan klare dette vægttab på selv de dårlige dage og at du kan leve dit liv sådan som passer dig bedst? Gør den at taljen bliver mindre og humøret højere?

 

Eller gør den dig stresset, bekymret og får den dig til konstant at overveje om du gør det rigtigt. Gør metoden at du må være asocial og f.eks. medbringe eget mad til arrangementer eller dræner den din pengepung fordi du skal købe særlige kosttilskud og bestemte fødevarer? Gør metoden at du skal måle, veje og indtaste alt hvad du indtager hvilket med tiden vil medføre at du mister tilliden til egne signaler og evner. Og hvad med familien? Betyder metoden at du skal spise noget andet end resten af familien og lære dine børn at mor er nødt til at spise særlig mad fordi hun er for tyk? Eller at mor/min kæreste/kone er i så umådeligt dårligt humør fordi hun ikke må spise kulhydrater at hun snerrer ad os andre og er humørsyg.

For i sidste tilfælde, så kan det godt være at du taber dig hurtigere, men for hvilken pris? Og for slet ikke at glemme at faktum er at jo mere stresset en metode gør dig, jo kortere tid vil den holde og dermed sker der det der så ofte er sket før: du ryger af sporet og de tabte kilo vender tilbage.


Så inden du hopper tilbage til det spor du før brugte, så spørg dig selv om det egentlig virkede? Og gjorde metoden dig glad? Ville du leve efter metoden selvom du ikke skulle tabe dig? Hvad var de menneskelige omkostninger?


Og svar dig selv ærligt – og led efter fejlene, for jo hurtigere du kan konkludere at metoden ikke virker jo hurtigere kan du komme videre til den metode der virker og som du kan overholde.

 

TRIN #3

Så skal du have gang i de gode vaner eller rutiner igen, for noget af det der som sagt gør at det ryger af sporet i ferien er at du kommer ud af dine vante rutiner og vaner.

 

Og lige nu – efter en pause med vanerne – er det rigtig godt at evaluere og overveje hvilke vaner du vil genoptage og hvilke der måske trænger til en ombytning. Og her kan du ligesom med din vægttabsmetode spørge dig selv: hvad giver vanerne dig? Hvilke ulemper fører de med sig? Hjælper de på mit vægttabsmål eller er de stressende?

 


Du kan i sagens natur ikke gennemgå alle dine vaner, det ville være alt for opslidende og uoverskueligt, fordi størstedelen af din dag består af vaner ligefra at binde sko, børste tænder, til hvilken hånd du zapper på tv'et med o.s.v, så udvælg 2-5 vaner der har relevans og betydning for dit vægttab og gennemgå disse.
Det kunne være dine morgenrutiner, som du, hvis du er med i gratis-vægttabsgruppen Det varige vægttab, ved, at jeg personligt er ved at ændre nu hvor børnene er blevet så store, at jeg kan snige mig ud af døren og nå at være tilbage inden de vågner, klar til at hjælpe dem med deres morgenrutiner.


Det kunne være dine grøntsagsvaner – skal der mon lidt ekstra ind til frokost eller aftensmaden?


Hvad med væske? Eller søvnen?Tag et kig på dig selv og dine vaner og lug ud og tilføj så nye. Og ja, det er langt lettere sagt end gjort og for at opnå succes med vaneændringerne, er det bedst at gribe det hensigtsmæssigt an.

 

Derfor har jeg lavet en gratis guide til dig med 5 vægttabsboostende vaner, der giver dig nogle virksomme, men ofte oversete vaner du med fordel kan ændre uden at du skal til at løbe marathon, leve vegansk eller andre ekstremer. Det er nemlig nogle basale vaner som langt de fleste mennesker ville have gavn af at sætte ind overfor.
Du kan finde gratis-guiden på gitteboesen.nu/vaner eller ved at følge dagens episodenoter.

Og husk når det kommer til vaner og ændringer af disse, så er det jo ikke noget der bare sker 'overnight'. Det tager tid at ændre og en tommelfingerregel er, at jo længere væk fra det liv og den hverdag du lever nu vaneændringen er, jo længere tid vil det tage.


Derudover, så lad nu være med at begå vanefejl nummer-absolut-et, nemlig at ville ændre alt på én gang. Allerbedst er det at fokusere på én ændring ad gangen og så bygge ovenpå, men det skal du nok lære mere om i vaneguiden. Så husk at hente den imens du kan og imens den er gratis.


Så det var altså pyt, sket er sket og det kan ikke ændres, tilbage til den vægttabsmetode der fungerer eller prøv en ny og så vanejusteringerne – en ad gangen, stille og roligt.

 

De kilo du har taget på kom ikke på en dag eller på en uge, de vil heller ikke forsvinde på en dag eller en uge. Med en fornuftig strategi kan du forvente at tabe et sted mellem 200 og 700 g om ugen. Når du ser at ’hende på instagram’ har tabt 3 kilo på en uge, så er det enten fordi hun har haft rigtig mange kilo at tage af ellers er det, som det aller-oftest er tilfældet, et spørgsmål om væsketab som følge af den ændrede kost.

 

Væske er væske og har intet med fedt at gøre. Hvis du vil vide mere om netop dette så er episode 26 af podcasten VÆGTVINDER lige noget for dig. Her adresserer jeg også vejestress som ofte opstår når man anvender uhensigtsmæssige slankekure og vægttabsmetoder. Du finder episoden der hvor du lytter podcast eller direkte på min hjemmeside https://www.gitteboesen.nu/blog/podcast_26

 

VÆGTTABSVIPPEN forklaret (basis vægttabsviden)


Og så lovede jeg dig, at jeg ville vende tilbage til det med selve vægttabet. Hvordan opnår du dette? Og nu skal du holde fast, for medmindre du har fulgt mig noget tid, så vil du formentlig få et par informationer de næste 5 minutter, som vil skurre i dine ører, men bare husk: jeg siger det ikke for at irritere, men for at hjælpe dig med at opnå et varigt vægttab og det opnås altså kun igennem den rigtige viden.

For at forstå et vægttab, så skal vi have fat i vægttabsvippen.


Vægttabsvippen er min måde at forklare, hvordan et vægttab fungerer.


I al mad og i de fleste drikkevarer er der kalorier eller kilojoule som det også hedder. Kalorier er den energi vi indtager, for at kunne opretholde liv, for at kunne fungere og tænke.


Forskellige fødevarer indeholder forskellige antal kalorier.

Man måler typisk kalorier i antal kalorier pr 100 g eller milliliter. Nogle fødevarer har mange kalorier pr 100 gram og er altså kalorierige eller har høj energitæthed som vi kalder det. Andre fødevarer indeholder få kalorier pr 100 g og er kaloriefattige eller har lav energitæthed.


F.eks. har chokolade høj energitæthed og broccoli lav energitæthed for lige at nævne to fødevarer de fleste kender og som ligger i hver sin ende af skalaen med chokolade på omkring 560 kalorier pr 100 g og broccoli med kun 35 kalorier pr 100 g.

 

Inden du nu tænker ’åhhhh nej Gitte jeg magter ikke endnu en såkaldt vægttabscoach der vil have mig til at tælle kalorier’ så bare rolig, det kunne jeg aldrig drømme om at bede dig om. Det er nemlig omtrent lige så brugbart og langtidsholdbart som en kostplan – altså ikke! Men denne viden jeg lige kort her gennemgår, er for at skabe en vigtig forståelse.


Alle mennesker forbrænder og bruger kalorier hele døgnet rundt. Du forbrænder aldrig ikke kalorier – først den dag du dør. Men vi forbrænder ikke lige mange kalorier. Hvor mange du forbrænder eller bruger kommer an på et hav af ting som f.eks. højde, drøjde, alder, køn, gener, arbejde, hobbyer, daglige beskæftigelser, sygdom, medicin, søvn, stress og en masse andre faktorer. De fleste kalorier bruges på at opretholde liv i din krop, dertil bevægelse og tænkning og sidst og mindst for nogle vedkommendes træning. Men træning udgør et minimum i det store regnestykke.Hvis du så forestiller dig en vippe. På den ene side af vippen har du alle de kalorier – altså den mad og drikke du indtager over en periode f.eks. dag – og på den anden side af vippen er du med de kalorier du forbruger.


For at tydeliggøre sætter jeg et par tal på. Lad os sige at du forbrænder cirka 2000 kalorier på en dag – det er ikke helt usandsynligt, hvis du er en voksen kvinde, med en forholdsvis travl hverdag og du ikke motionerer synderligt andet end nogle gode gåture i ny og næ, samt en ugentlig gymnastiktime.


Hvis du så på den anden side af vægten, der hvor du har dit indtag sætter 2300 kalorier, så vil du indtage mere end du forbrænder (300 kalorier mere), hvilket vil medføre en vægtøgning over tid. Det er det der er sket hidtil, altså årsagen til at du har taget på. Du har været i kalorieoverskud.


Hvis du så på den anden side i stedet sætter 1600 kalorier, så har du spist mindre end du har forbrændt og så vil kroppen tage energien fra dine fedtdepoter (primært) og du vil have tabt dig (svarende til 400 kalorier).

 

Spiser du derimod omkring 2000 kalorier, så vil vægten stå stille og du erfarer dit ligevægtsindtag.


Det (vægttabsvippen) er ligesom regnestykket bag et vægttab.
Dette er altid gældende.Det afgørende for selve vægttabet er altså indtaget af kalorier, som skal være under det du forbrænder, så du kan ligge i kalorieunderskud.


Hvorfra kalorierne kommer er i grove træk underordnet. Ja, nogle fødevarer indeholder flere fibre, flere vitaminer, mineraler, men i det store hele er det lige meget om kalorierne kommer fra chokolade, kyllingebøffer, broccoli eller rugbrødsmadder.


Og her kommer den nok største skurren i dine ører i denne episode: Du kan tabe dig og samtidig spise chokolade – omvendt kan du tage på selvom du spiser broccoli. Man kan sige, at spiser du ikke andet, så ville du kunne spise meget lidt chokolade i forhold til de kæmpe mængder broccoli du kunne fortære inden du ville tage på – cirka 250 gram chokolade vs 4 kilo broccoli, men sådan er der jo ikke nogen der lever.

 

Vi spiser og skal spise en masse varieret kost – og herunder har både chokolade, chips, og vingummier deres plads, hvis du altså kan lide det. Et vægttab handler handler nemlig om mængderne.

 

Find dig nogle guidelines der kan give dig mængderne. På VÆGTVINDER anvender vi VÆGTVINDER-spiseskabelonen som giver måltidsstrukturen og det kalorieunderskud der skal til for at opnå et kalorieunderskud uden afsavn, sult og humørsyge.

 

Og som du også ved, så handler det ikke bare om mængderne, det handler om det jeg kalder de bagvedliggende spisemekanismer som f.eks. følelsesmæssig overspisning, impulsspisning, vanespisning, uhensigtsmæssige spisemønstre og sukker’afhængighed’.


Men skulle du se på det udelukkende fra et fysiologisk perspektiv, så er det mængderne der er alfa og omega. Heldigvis er vi ikke bare fysiologi, vi er set i det større billede også biologi og ikke mindst psykologi


Sidder du nu og tænker ’åhhhh for pokker Gitte, jeg kan da godt se, at det jeg har gjort hidtil ikke fungerer’ eller det der VÆGTVINDER det lyder ret fristende, for jeg skal simpelthen have ændret mine spisemønstre, mine vaner, min måltidsstruktur og så gider jeg simpelthen heller ikke stresse rundt fra den ene slankekur til den anden, blot for at sidde tilbage med med mere stress, flere dårlige tanker og mistet selvtillid.  

 

Så vil jeg invitere dig til at tjekke VÆGTVINDER ud.

VÆGTVINDER er mit halvårlige vægttabsforløb på 12 uger som tager hånd om hele dit vægttab og hjælper dig med at slippe de uhensigtsmæssige spisemønstre, giver dig en metode der holder og professionel støtte og vejledning hele vejen af mig.
Jeg åbner dørene for efterårets forløb d. 7. september 2021, men du kan med fordel hoppe på ventelisten nu hvis du er interesseret. Det gør du ved at gå på https://www.gitteboesen.nu/ventVV eller følge dagens episodenoter

Hvis du har hængt ved til vejs ende i dag, så tusinde tak for dig. Du skal vide at jeg værdsætter hvert minut du lytter med og gøre mit bedste for at komme hele vejen rundt. Har du forslag til emner så send dem endelig afsted på info@gitteboesen.nu

På næste torsdag er der igen en ny episode af podcasten VÆGTVINDER klar til dig.

Pas godt på dig selv.