Preview Mode Links will not work in preview mode

Vægtvinder v/ Gitte Boesen


Nov 25, 2021

Mangler du noget helt konkret du kan gøre for at undgå at tømme matadormixen, rydde de hjemmebagte muffins som egentlig er til weekendens gæster eller bare noget du kan gøre når spisetrangen melder sig og du ved at det ikke handler om rigtig sult?

 

I denne uges usædvanlig korte episode af podcasten VÆGTVINDER, vil jeg give dig en helt konkret øvelse, som er rigtig god for dig der er presset/stresset og som følge heraf ofte spiser uden egentlig at være sulten.

 

Gratis vægttabsfællesskab på Facebook https://www.facebook.com/groups/overspisning
Husk at besvare de tre adgangsspørgsmål

 

Inden jeg fortæller om en dette redskab som jeg kalder ’5-4-3-2-1 sult forsvind’, så er det vigtigt at understrege, at redskabet ikke kan stå alene i et vægttab og særligt ikke hvis du kæmper med følelsesmæssig overspisning som er når du spiser mere end du egentlig har et fysisk behov for.


Følelsesmæssig overspisning skyldes forskellige faktorer, men kan opsummeres til at du spiser som følge af bestemte følelser, situationer eller omstændigheder f.eks. stress, kedsomhed, ensomhed, bekymringer, glæde, fejring, belønning, trøst osv 

 


Det redskab jeg i dag giver dig er ikke alene rigtig godt til at modsvare den akut opståede sult, uden at ende med at tømme køleskabet. Det er også et supergodt redskab til at i det hele taget at håndtere følelser nu og her, da det er godt til at ’grounde’ dig og finde tilbage i kroppen så at sige.


Og med det mener jeg, at når akut sult opstår, så handler det om at der foregår en masse inde i hovedet frem for i kroppen. For kroppen er ikke sulten, hvis der ikke er tale om et reelt behov, sådan groft sagt.


Næste gang du står i en situation hvor du er blevet ramt af akut sult og du ikke er "rigtig" sulten (altså har spist indenfor rimelighedens grænser), så prøv at udføre følgende:


Først tager du en til to dybe vejrtrækninger – husk at starte med at puste ud.


Fortsæt den rolige dybe vejrtrækning og så skal du i de næste med rolig stemmeføring identificere og sige højt;

5 ting du kan se f.eks. en standerlampe, en plastik kuglepen, et krøllet stykke hvidt skrivepapir, et tykt uldent tæppe

 

4 farver du kan se f.eks. jeg kan se lampen er rød, tæppet er gråt, væggen er sandfarvet, tastaturet er sort

3 følelser, altså at du mærker (både indvendigt og udvendigt), bare der hvor du står: bordet er hårdt, mine bukser er bløde, mit højre knæ værker

2 lyde du kan høre f.eks. mit hjerte der banker og susen fra computeren

1 duft f.eks. der dufter syntetisk af nyt plastik

 

Gentag om nødvendigt.


Og hvad skal det så gøre godt for?

Den lille pause du får i denne øvelse kan gøre at du ikke når at handle på trangen og den dermed mindskes, så den er lettere at håndtere.


Brug øvelsen så snart sulten kommer og husk at det skal være en ikke-reel sult og at hvis du ønsker at opnå det varige vægttab, hvor du ikke kæmper med følelsesmæssig overspisning, så skal der mere til end blot denne øvelse, men den er et rigtig fint miniredskab at have, hvis du ikke er i et forløb hos mig.


Husk også at give dig tid til øvelsen, at betragte og sige de observerede emner højt – det er i denne tid ’magien’ opstår.

Tip:
Hæng eller læg en seddel med tallene og hvad du skal gøre dér hvor du oftest søger hen når du snacker (køleskab eller slikskuffe).

 

Det var redskabet 5-4-3-2-1 sult forsvind!På torsdag er der en ny episode klar til dig.