Preview Mode Links will not work in preview mode

Vægtvinder v/ Gitte Boesen


Jan 27, 2022

Så her på mit snart tiende år som vægttabsmentor, er der nogle klare gengangere - nogle måder at gribe et vægttab an på, som bare gør det meget mere besværligt, for ikke at sige umuligt at lykkes

Og det er lige præcis det, denne uges udsendelse af podcasten VÆGTVINDER skal handle om.

Og nej det handler ikke om at du skal spise broccoli i stedet for chokolade eller lave et kyllingesalat frem for at bestille en stor familiepizza med ekstra ost.

 

Det ved du sikkert allerede - altså hvad der er mest hensigtsmæssigt at spise.

 

Nej vi skal i stedet for nogle spadestik dybere i dag.
Vi skal nemlig se på hvordan din måde at anskue et vægttab (og dig selv) på, har afgørende betydning for om du lykkes eller ej

 

Så jeg håber du er klar til mere end blot en gang overfladisk ‘spis dette så bliver du tynd’ snak, men i stedet er klar til at tage fat der hvor det virkelig batter og dér, hvor det også til tider kan føles lidt ubehageligt 

Denne uges udsendelse kunne jo i virkeligheden gå i mange retninger, fordi et vægttab primært skabes indefra med vaner, overbevisninger og mønstre ,da det er dem der altid vil spænde ben for et vægttab.

 

Men jeg har taget 3 punkter med som jeg synes er essentielle, så er du klar? Så lad os hoppe ud i det.

 

Dette gør dit vægttab meget sværere end nødvendigt #1:

'Jeg burde!'


Den sætning skal du simpelthed droppe i dit vægttab.

Lad mig lige komme med et par klassikere:

Jeg burde kunne tabe mig

Jeg burde kunne tage mig sammen og løbe hver dag

Jeg burde spise sundere, jeg ved jo godt hvordan jeg gær

Jeg burde også stoppe med at spise så meget chokolade

Jeg burde også lade være med at sidde sent oppe om aftenen

Jeg burde…

Nej, du 'burde' ikke noget og at sætte burde ind i en sætning har aldrig fremmet noget som helst - og da slet ikke et vægttab.

 

Og hvorfor har jeg så, så travlt med lige præcis den sætning?

Sætningen i sig selv er ganske fredelig og du kan sikkert også sagtens finde en masse argumenter for hvorfor det altså passer at du burde kunne X,Y,Z. 

 

Problemet opstår når du så (igen) ikke får gjort det du 'burde' kunne. For hvad fortæller den sætning dig egentlig?

  • At det er nemt?
  • At alle kan gøre det?
  • At der er noget i vejen når du nu ikke kan klare opgaven?
  • Etc

 

Og hvad gør det ved din selvopfattelse?

Noget positivt?

Næppe! 

 

Tværtimod, så resulterer denne uhensigtsmæssige måde at italesætte svære opgaver (som vægttab eller vaneændringer er), at man giver op. Du mister troen på at kunne - det er et ekstra hårdt slag, når man ikke kan klare det man burde.

 

Hos mig tager vi aldrig udgangspunkt i hvad man 'burde skulle kunne' eller hvad andre synes man skal.
Vi tager ene og alene udgangspunkt i hvordan tingene faktuelt forholder sig og hvis du før har oplevet, at det eksempelvis var meget svært at lade chokoladen ligge om aftenen. F.eks. hvis du er følelsesmæssig overspiser, jamen så er det jo heller ikke noget du 'burde' kunne.

Så er det måske noget du gerne vil lære at kunne.

Kan du se forskellen?

 

Sidder du nu og tænker ‘okay Gitte, slap da lige af, hvor vigtigt kan det lige være?’. Så kan jeg fortælle dig, at det er med i dagens udsendelse, fordi det er en af de udslagsgivende faktorer og én af de mange subtile fælder ikke mange taler om.

Jeg vil sige, at når alt kommer til alt, så er dette vigtigere end om hvorvidt du vælger en gulerod eller et stykke broccolli til din aftensmad.Dette gør dit vægttab meget sværere end nødvendigt #2

"Sammenligning med andre"

 

At sammenligne dig selv med andre, er i langt de fleste tilfælde gift for dit vægttab, for din motivation og for din trivsel.

Hvis du er som langt de fleste kvinder jeg arbejder med, så sammenligner du dig aldrig med dem der har det sværere i vægttabet end dig selv. Du sammenligner dig selv med dem, hvor det går bedre - ikke sandt?

Det betyder for det første, at du altid vil bliver skuffet over dig selv og dernæst betyder det, at det kommer til at føles som om alle andre klarer det bedre end dig.

Hvilket jo er absurd hvis du tænker over det...
Uanset hvad, så har du ingen forudsætninger for at kende til vedkommendes vægttabsrejse.

Du ved ikke hvilke forudsætninger, fordele, hjælp eller andet hun har fået. Og skulle du nu kende hende rigtig godt og derfor sidder og tænker, "jeg kender i hvertfald til hendes rejse".... Så kender du ikke hendes genetik - det gør hun ikke engang selv.

Så du kan ikke sammenligne dig med hende. Vi mennesker er og bliver vidt forskellige og derfor er vores vægttabsrejser også forskellige.

Når du ser en der har tabt 50 kilo på et halvt år, der pryder forsiden af et ugeblad fordi hun har fulgt en eller anden obskur kur. Eller du ser et 'før og efter-billede' på de sociale medier, så er det let at komme til at sammenligne sig med vedkommende.

Skal jeg fortælle dig en hemmelighed? Langt de fleste før og efter-billeder på de sociale medier er redigerede.

Hvis de ikke er redigerede, er der ofte gået langt længere tid på vægttabet end der angives.
Eller det mest triste men: de enorme vægttab er opnået på en uholdbar, usund eller skadelig facon og ser du personen 6 måneder senere, så er alle kiloene kommet på igen - plus det løse.

 

Og nu skal jeg selvfølgelig også lige huske at understrege, at der selvfølgelig eksisterer ægte, store vægttab, som er opnået på helt igennem reel og sund vis. 

 

Men lad os sige, at du sammenlignede dig med en der havde samme forudsætninger som dig og hun så klarede det 'bedre' end dig...

Hvad kunne du så bruge det til? Hvad ville du få ud af at sammenligne dig selv med hende?

 

Ikke en dyt!

Tværtimod!

Sammenligning kan ikke bruges til noget i et vægttab og heller ikke selvom du sammenligner dig selv med nogen, hvor det går dem værre end dig. Det er en falsk selvtillidsfølelse som blomstrer heraf og det vil før eller siden give bagslag.

 

Du er på din egen vægttabsrejse og du er præcis hvor du skal være.
Ellers er der råd for det, hvis du ønsker at få hjælp til at ændre det - du kan evt læse mere på min hjemmeside gitteboesen.nu

 

Det er i øvrigt også derfor jeg ofte tilråder klienter til at luge ud i deres sociale medier, for det er rigtig svært at undgå at komme til at sammenligne.

Når du følger en person, et firma eller er med i en gruppe, så mærk efter om det gør dig godt. Føler du dig mødt, anerkendt og velkommen eller kan du mærke at du kommer til at sammenligne, presse dig selv og sige ‘jeg burde også kunne gøre sådan og sådan’.
Hvis det er det sidstnævnte, så stop med at følge med hos vedkommende. Hvis du fortryder kan du altid begynde at følge med igen.

 

Jeg kan huske at jeg på et tidspunkt havde det rigtig svært i forbindelse med noget der skete i mit privatliv og så fulgte jeg denne person, hvor alting bare altid var lutter solskin, forelskelse og 'happy days'.

På et tidspunkt gik det op for mig at selvom vedkommendes budskab var positivt, så følte jeg mig mere uduelig hver gang jeg havde læst, set eller fulgt med i noget af det hun lagde op. Jeg træf en aktiv beslutning om at rydde op i de personer jeg fulgte og det gjorde mig så godt på det tidspunkt. Nogle af dem er jeg vendt tilbage til efterfølgende, men det var uden tvivl en god måde at tage ansvar for det der foregik indeni mig.

 

Nu kan du så sige ‘jamen, Gitte sådan burde det jo ikke være at du er nød til at stoppe med at følge nogle personer ,bare fordi du har det svært’.
Det kan godt være at jeg ikke burde gøre det, men jeg arbejder som jeg nævnte under punkt et, ikke i burde, men derimod ud fra realitet og aktualitet, for kun således kan jeg drage den bedste omsorg for mig selv.

 

Lad os hoppe til det tredje og sidste punkt i dag nemlig

 

Dette gør dit vægttab meget sværere end nødvendigt #3

"Troen på at du kan - din mestringstillid".

 

En klog mand sagde engang ‘whether you think you can or can’t, you’re right!’ altså uanset om du tror du kan eller ikke kan, så får du ret’

Mestringstillid er så afgørende en komponent for et varigt vægttab og ofte er det noget af det jeg med mine klienter bruger meget tid på at genopbygge.

Fordi deres mestringstillid desværre, men selvfølgeligt, er blevet ødelagt efter alt for mange fejlslagne vægttabsforsøg.

Selvom de mislykkedes forsøg sjældent skyldes kvindernes manglende evner eller viljestyrke, så har de alligvel endt med at give skylden på sig selv, bebrejde og endda udskamme når et vægttab er gået galt. 

Og når man bliver ved med at opleve at man fejler, så vil selv den bedste til sidst miste troen på at, man kan - og så er det stensikkert at man ikke lykkes. 


Og nu kunne man fejlagtigt tro, at så skal du bare begynde at fortælle dig selv en historie om at du kan klare alt og du er 'verdensmester' i vægttab, men sådan fungerer det ikke.

Vi mennesker er heldigvis klogere end det og den slags varm luft, giver intet andet end modsatrettet effekt - altså en endnu lavere mestringstillid.

 

Så hvad gør du ved det?

Den simple forklaring er, at du skal begynde at opleve at du rent faktisk kan lykkes med nogle vægttabstiltag.

Så skal du vide, at uanset hvor mange vægttabsforsøg du har kastet dig ud i og fejlet, så betyder det ikke at du ikke kan lykkes.

Det betyder slet ikke at der er noget galt med dig.

Det har med stor sandsynlighed været den måde du har grebet vægttabet an, eller den hjælp du har fået enten privat eller professionelt der ikke har været ordentlig.

Med andre ord: Du har bare ikke fundet den rigtige metode, fået den rigtige hjælp eller støtte til den svære opgave et vægttab er.

Ja jeg ved godt at det ikke er det du ønsker at høre 'at et vægttab er svært', men et vægttab er ikke let

Det kan i de flestes tilfælde dog gøres væsentligt lettere - det er mine klienter et levende bevis på.

 

Så det du skal gøre for at din vægttabsrejse bliver lettere er:

#1: Drop alt om at tænke eller bruge ordet ‘burde’.

Du burde ikke kunne noget, så havde du nok gjort det allerede. Nej du ønsker muligvis at lære at mestre at gøre noget.

 

#2: stop med at sammenligne dig selv med andre.

Uanset om vedkommende så er en eksakt klon af dig, der har levet det samme liv, med de samme udfordringer og forudsætninger, så kan du ikke bruge sammenligning til noget som helst.
Det eneste du får ud af det, er en årsag til at hive den mentale stegepande frem og slå dig selv oveni hovedet.
Hvilket, hvis du skulle være i tvivl, heller aldrig har fremmet et vægttab.

 

#3 Begynde at genopbygge din mestringstillig igennem små vægttabstiltag der virker og du kan overkomme.

 

Jeg håber at du fandt dagens episode interessant og hvis du følte en smule ubehag undervejs, så kunne det skyldes at jeg fik sagt noget hvor du godt kunne se, at du med fordel kunne ændre noget. Hvis det er tilfældet, så handler det ikke om at du skal begynde at bebrejde dig selv, for vi kan ikke vide, hvad vi ikke ved. Men tag det derimod som en invitation til at ændre spor fremadrettet.

 

Har du brug for min hjælp til det, så kan du læse meget mere på min hjemmeside gitteboesen.nu